Cine pacaleste pe cine?   mai 7th, 2015

srs_edit2-90x90Este clar ca proiectul constitutional, in acest moment, este o utopie. Si atunci se pune intrebarea: il pacaleste PSD-ul pe Klaus Iohannis, transformandu-l intr-un Don Quijote atunci cand promite revizuirea legii fundamentale? Sau Klaus Iohannis stie ce face si asteapta ca PSD sa greseasca? Si ca opinia publica sa observe acest lucru?

Am vazut de ce nu se poate face nimic acum. Si de ce trebuie asteptate alegerile, iar o noua Constitutie sau una revizuita nu vom putea avea decat daca electoratul ii va oferi, inca o data, sansa unui partid de a avea majoritatea pe care a avut-o USL in Parlament, la sfarsitul anului 2012.

Asta inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca, pana la urma, trebuie asteptate alegerile, care vor avea loc la finele anului viitor. Iar o noua Constitutie va putea exista, in cel mai fericit caz, abia in 2017.

Si, in aceste conditii, de ce solicita Iohannis un proiect si de ce se angajeaza PSD, ca partid majoritar in Parlament, sa-l livreze? Cine pe cine incearca sa traga pe sfoara? Sa analizam, pe rand, cele doua posibile ipoteze.

PSD, cum este si firesc, incearca, pe de o parte, sa demonizeze PNL, demonstrand ca proiectul constitutional nu a fost dus pana la capat din vina lui Crin Antonescu, care a condus Comisia de revizuire si si-a asumat, in mod expres, aceasta sarcina. Si, iata ca, acum, cand PSD a preluat, nu numai majoritatea, ci si conducerea Comisiei de revizuire, operatiunea va putea fi dusa pana la capat. Si, in aceasta situatie, ce urmeaza sa faca PSD? Sa livreze un proiect constitutional inacceptabil pentru PNL si la fel de inacceptabil pentru presedinte si, care atunci cand va fi respins de catre acestia, sa-i depuncteze, evident, in beneficiul socialistilor. Care vor si, iata, nu sunt lasati sa faca ceea ce vor. Si cum ar trebuie sa arate acest proiect? Acest proiect acceptabil pentru PSD si inacceptabil pentru PNL si Iohannis. Raspunsul este simplu. Sa fie, in esenta lui, asemanator proiectului elaborat sub conducerea lui Crin Antonescu. Si anume ca in raportul dintre institutii, pentru a iesi din starea de struto-camila a statului roman, prerogativele presedintelui sa fie mult diminuate, in raport cu cele ale Guvernului. O solutie cu care Crin Antonescu si PNL fusesera de acord, dar neimpartasita de PSD, care, in secret, intentiona sa-l proiecteze pe Victor Ponta in calitate de presedinte, iar Victor Ponta dorea, tot in secret, sa aiba prerogative mai mari decat cele ale viitorului prim-ministru.

Acum situatia pare ca s-a inversat. Ciocnindu-se mereu de piedicile puse de majoritatea parlamentara, dar si de operatiunile machiavelice ale lui Victor Ponta, in calitatea sa de prim-ministru, in mod natural, Klaus Iohannis este impins spre cealalta varianta, prin care sa poate iesi din starea de struto-camila. O republica prezidentiala. Dupa modelul francez. Daca nu cumva, chiar dupa modelul american. Nereusind sa ii impuna majoritatii o asemenea viziune, Klaus Iohannis nu va avea incotro si, prin intermediul PNL, in mod subtil, va incerca sa boicoteze proiectul lui Ponta.

Si, astfel, se va ajunge la blocaj. Nici una dintre parti nu va ajunge sa o pacaleasca pe cealalta. Iar Romania va ramane, inca mult timp, cu o Constitutie, in multe privinte, anacronica.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii