De ce avem si nu avem un rege?   mai 11th, 2015

srs_edit2-90x90Slava Domnului, Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei traieste! Este ultimul supravietuitor dintre conducatorii de state, care au decis soarta omenirii in cel de-al Doilea Razboi Mondial. La Palatul Elisabeta a fost sarbatorita, duminica, ziua de 10 mai, readusa la rangul de zi nationala. Si, totusi, Romania, desi are un rege, nu este o monarhie. Oare de ce?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cred ca este interesant pentru cititori sa afle de ce ziua de 10 mai a redevenit, pentru prima data dupa multe decenii, o zi nationala si de ce, totusi, nu este si cea mai importanta sarbatoare a romanilor. Asa cum a fost pana cand Majestatea Sa a fost fortat, cu pistolul la tampla, sa paraseasca tara, al carei suveran a fost si este. Raspunsul, extrem de succint, la intrebarea de mai sus este ca toti cei care au fost si mai sunt comunisti au fost si sunt dusmani ai monarhiei. Ei l-au alungat pe Regele nostru. Ei au incercat sa stearga cele mai luminoase decenii de afirmare a Romaniei, ca una dintre civilizatiile europene de prim-rang. Eu sunt cei care au instaurat republica. Ei sunt cei care au considerat ca ziua in care Romania si-a capatat, dupa uriase sacrificii, independenta, ziua de 10 mai nu merita sa mai fie mentinuta drept cea mai importanta zi a romanilor pentru ca, nu-i asa, comunistii fusesera cei care au inchinat tara Moscovei? Si, apoi, au subjugat-o propriilor interese. Iar astazi, tot urmasii comunistilor sunt cei care, in Parlamentul Romaniei, s-au opus atunci cand senatorul Puiu Hasotti impreuna cu multi alti parlamentari liberali, intre care m-am numarat si eu, a incercat sa faca din ziua de 10 mai, din nou, ceea ce a fost candva. Si ceea ce se cuvine sa fie. Cea mai importanta sarbatoare a romanilor. Si s-a opus PSD impreuna cu parlamentarii coalitiei aflata la guvernare. Ceea ce totusi s-a obtinut, si nu este chiar putin, este ca ziua de 10 mai sa redevina, totusi, o zi de sarbatoare nationala.

Realitatea descrisa mai sus este relevanta pentru motivele care fac, astazi, din Romania un stat ciudat. Care il venereaza, din ce in ce mai mult, pe Regele Mihai, si, totusi, refuza sa intreprinda cele necesare pentru a readuce monarhia la locul cuvenit. Au fost doar cateva decenii care au schimbat, cu desavarsire si intr-o maniera care nu a mai putut fi intoarsa, nici macar de Moscova, destinul acestei tari. Au fost deceniile pe care le-au trait romanii sub domnitorul si, apoi, Regele Carol I si sub Regele Ferdinand. Dupa care au urmat vremuri tulburi, caracterizate prin ascensiunea, in Europa, a nazismului si abandonarea Romaniei de catre marile puteri, o drama din care tanarul Rege Mihai, in ciuda gestului sau intelept, curajos si eroic, nu ne-a mai putut salva. Sub comunism, desi circa 90% dintre romani erau monarhisti, acest raport, treptat, s-a inversat.

Propaganda si-a atins tinta. Ea a lucrat prin dezinformare, denigrare, printr-o grasa falsificare a istoriei. Noi nu avem, astazi, un rege pentru ca majoritatea cetatenilor Romaniei sunt republicani. Iar ei sunt republicani pentru ca sunt, in continuare, o masa de manevra dezinformata.

Desi il respectam si il veneram pe Regele Mihai si, in ciuda faptului ca ziua de 10 mai redevine zi nationala, ce constatam? Ca cetatenii Romaniei, in continuare, invata o istorie falsa. Nu neaparat de la un ticalos ca Traian Basescu. Ci, culmea, chiar din manualele de istorie, din intreaga istoriografie a ultimelor decenii, in care prea putin li se preda  romanilor lectia exemplara a monarhiei si a monarhilor romani.

Dar daca stim acest lucru, atunci stim si care este solutia. Pe de o parte, o informare corecta a populatie, iar pe de alta parte, şi, abia apoi, un referendum constitutional, absolut necesar, prin care romanii sa fie intrebati ce doresc. Asa cum se cuvine. Iar ei sa raspunda. Vor monarhie sau vor republica? Pana atunci, avem si nu avem un rege.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii