Premierul care nu va fi   mai 12th, 2015

srs_edit2-90x90Litigiul legat de numele viitorului premier PNL este departe de a se fi stins. Dimpotriva. Indiferent daca Teodor Atanasiu vorbeste sau amuteste, aceasta disputa intre vechii liberali si liberalii mai noi mocneste, da sa fiarba si, oricand, poate exploda. Nu m-am inselat de prea multe ori. Asa ca am curajul sa tin si acum un pariu. Catalin Predoiu nu va fi premierul viitorului guvern.

Am mai avut prilejul sa scriu despre acest om politic. Indiscutabil, el a crescut. Pana la un punct, chiar, spectaculos. Mai mult chiar. A reusit, in urma unor exercitii intense, sa-si construiasca un discurs bun, in unele situatii spectaculos. Se bucura de o imagine buna. Atat printre fostii PDL-isti, cat si in randul liberalilor traditionali. Si, cu toate acestea, sansele lui scad. De ce? Ar fi mult prea simplu sa judecam situatia lui Catalin Predoiu si viitorul sau incert de premier doar din perspectiva unei rivalitati reale sau pretinse intre cele doua grupuri politice, pe cale de a fuziona, nu numai statutar, nu numai juridic, ci si ideologic. Si nu cred ca, din aceasta perspectiva, s-a pronuntat Teodor Atanasiu, in urma cu cateva zile, atunci cand a prognozat ca domnul Predoiu nu va fi desemnat, in cele din urma, drept candidat la functia de premier. Motivul trebuie cautat altundeva.

Altundeva, unde? De la bun inceput sa ne amintim bine ca in mariajul care a avut loc intre fostul PNL si fostul PDL a intervenit o dubla conditie. Un candidat comun la prezidentiale care, fara a mai fi fost necesare sondajele de opinie, se prefigura a fi Klaus Iohannis. Si, un algoritm conform caruia, daca o formatiune da presedintele, cealalta va oferi prim-ministrul. Iata motivul, strict de natura politica, care in cele din urma a condus la nominalizarea lui Catalin Predoiu. Cronologic, daca privim in oglinda ceea ce s-a intamplat in USL si ceea ce s-a intamplat in PNL, vom constata ca in cel de-al doilea caz, situatia este total inversata. Daca in cazul USL, prima functia care s-a nimerit sa fie ocupata a fost cea de premier, functia revenindu-i lui Victor Ponta, iar pozitia de presedinte lui Crin Antonescu – timpul lucrand in defavoarea acestuia din urma – in cea de-a doua situatia, mai intai a fost adjudecata functia de presedinte, abia apoi, urmand ca dupa o motiune de cenzura sau dupa alegeri, sa fie obtinut de catre liberali si postul de prim-ministru. Si, din nou timpul lucreaza impotriva celui de-al doilea candidat.

Coplesit de o povara atat de mare, de povara insasi a asteptarii, energiile candidatului amanat se epuizeaza. La fel cum se epuizeaza si rezerva de rabdare si de speranta a sustinatorilor sai. Si, intre timp, viermele indoielii si, de ce nu, chiar al perfidiei, creste. Devine din ce in ce mai nociv si mai agresiv.

Pe acest fond, sansele lui Catalin Predoiu scad pe zi ce trece, la fel cum sansa ca Teodor Atanasiu sa aiba dreptate, creste.

Sigur ca in acest context, inevitabil, se vehiculeaza si se amplifica si acele teme din biografia personajului, care se pot constitui in argumente negative ale desemnarii sale in functia de premier. Teme reale sau teme prezumate sau, in alte situatii, teme reale amplificate in mod artificial. Cum ar  fi, de pilda, decizia gresita a lui Catalin Predoiu de a umili Parlamentul, fortandu-l sa adopte, prin asumarea de raspundere a guvernului, nu mai putin de patru coduri. Cele mai importante legi ale unui stat, dupa Constitutie, promovate fara cuvenita dezbatere, articol cu articol, in forumul legislativ. Sau cum ar fi trecute combinatii juridice si financiare, reale sau imaginare ale sale sau ale cabinetului avocatial pe care l-a condus. Terenul de vanatoare, din aceasta perspectiva, este liber si, ca de obicei, atunci cand se declaseaza un conflict politic, fie el si mocnit, se poate trage din toate pozitiile.

Una peste alta insa, Catalin Predoiu devine astfel candidatul care nu va fi. Si, fireste, in aceasta cheie ar trebui citite si ezitarile din ultima vreme pe aceasta tema, identificabile in discursul politic al lui Klaus Iohannis si declaratiile, ceva am abrazive, ale lui Teodor Atanasiu.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii