Experienta altuia   mai 24th, 2015

srs_edit2-90x90La inceputul mandatului prezidential al domnului Emil Constantinescu, am aflat si am scris despre un ciudat schimb de cuvinte, pe care liderul politic roman l-a avut cu Vaclav Havel, scriitor de talie mondiala, dizident anti-comunist si ales presedinte al Cehoslovaciei. Acesta l-a sfatuit pe Constantinescu, in cursul vizitei pe care acesta a efectuat-o la Praga, sa nu faca asa cum a facut el. Legat de structurile securitatii. Devenite şi acolo servicii. Din pacate, liderul roman nu l-a ascultat. Iar la capatul mandatului, a facut o afirmatie dureroasa.

„M-au invins serviciile!”, a constatat, cu amaraciune, Emil Constantinescu. Iar aceasta declaratie publica este consemnata in intreaga presa care aparea la sfarsitul mandatului sau. Exact acesta a fost subiectul dialogului initiat de presedintele Vaclav Havel. Acesta i-a explicat ca daca puterea politica nu va domina puterea serviciilor, atunci puterea serviciilor va domina puterea politica si se va substitui institutiilor statului. Pe presedintele Emil Constantinescu l-a surprins, extraordinar de mult, faptul ca, in ziarul „Ziua”, pe care il conduceam atunci, a aparut, ad litteram, continutul dialogului sau cu Vaclav Havel. Dar nu a negat niciodata ca asa au stat lucrurile. Dimpotriva. Mai tarziu, a confirmat, intru totul si intr-un mod cat se poate de explicit, ca primise acest avertisment de care, din pacate, nu a tinut seama.

Si asa este si normal sa se intample. Pentru ca si in ceea ce priveste institutiile statului, exista aceleasi mecanism ca si cele din fizica, conform carora, un spatiu gol tinde sa fie umplut. Daca puterea politica se caracterizeaza printr-un deficit al exercitiului atributiilor, atunci o alta putere – in exemplul nostru, cea a serviciilor, dar poate fi la fel de bine si puterea judecatoreasca sau, de ce nu, puterea legislativa – se substituie Executivului. Si tinde sa acapareze intreg frontul. Acest fenomen are loc chiar si in absenta unei conspiratii. Ori a unei intentii de tip malefic. Dar, in sine, fenomenul, daca el se produce, este negativ si are o tendinta  distructiva, nu numai in privinta celui responsabil, ci si in ceea ce priveste intreg ansamblul de institutii democratice.

In Romania zilelor noastre, Klaus Iohannis a mostenit un stat afectat de acest fenomen. Din simplul motiv ca, finalul preşedintiei lui Traian Basescu s-a caracterizat prin lipsa cronica de credibilitate a acestuia si, ca atare, printr-o falsa autoritate pe care el o exercita asupra institutiilor fundamentale ale statului. Acest vid a permis serviciilor secrete si, in primul rand,  SRI sa ocupe, sub diferite pretexte si, in primul rand, sub pretextul amenintarii externe, la care este expusa Romania, un teritoriu care, de fapt, nu-i apartine de drept, in ceea ce priveste justitia si politica interna.

Scriu aceste randuri gandindu-ma la afirmatiile facute sambata de Eduard Hellvig, noul director al SRI. O fi stiind si el ceea ce stiu eu si stiu multi altii? O fi observat si el acelasi fenomen? Sunt convins ca raspunsul este afirmativ. Mai stiu ca daca asa stau lucrurile, probabil ca el nu ar fi putut sa faca, din motive de diplomatie institutionala, alte afirmatii decat cele pe care le-a facut. Important insa este ca el si Klaus Iohannis sa inteleaga foarte bine mecanismul prin care un serviciu secret tinde sa ocupe, daca nu este bine sterilizat, un spatiu politic din jur, care nu-i apartine si consecintele acestui fenomen. Si, evident, sa actioneze pentru a nu lasa ca fenomenul sa devina malign.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii