Furtuna intr-un pahar cu apa?   mai 25th, 2015

srs_edit2-90x90Si da si nu! Scandalul din interiorul PNL nu este un simplu foc de paie, care scoate mai mult fum, avand efecte minime asupra coloanei vertebrale a formatiunii politice. Pana la un punct, dorinta unor liberali de a-i elimina din functiile de comanda pe partenerii lor, proveniti din ceea ce a fost candva PDL, isi poate avea o motivare. Dincolo insa de acest punct, situatia este mult exagerata, atat in interiorul partidului, cat si in exterior, de catre adversarii acestuia din alte partide politice ori disimulati in presa. Obiectivul fiind acela de a amplifica discordia, diminuand puterea de foc a PNL.

Este adevarat ca la putere, fiind sub coordonarea lui Traian Basescu timp de patru ani – fostul presedinte afirma ca au fost doar trei ani si jumatate – mai multi fruntasi PDL au taiat si au spanzurat. Provocand rani deschise cetatenilor Romaniei, dureri si, evident, resentimente. Si, este la fel de adevarat ca toti fruntasii din acel moment, din acea perioada a taierii salariilor si a tentativei de taiere a pensiilor, se regasesc acum tot in primele randuri ale marelui Partid National Liberal. Ceea ce le aduce liberalilor, in mod vadit, un deficit de imagine in raport cu populatia, in sensul larg al cuvantului si, in special, cu proprii alegatori si, de asemenea, in planul vietii interne de partid le creeaza serioase dificultati de comunicare cu unii care si astazi sunt perceputi drept ceilalti.

Schitate astfel, argumentele de mai sus par suficiente pentru a-i determina pe unii dintre fostii PDL-isti sa faca, cel putin pentru moment, cuvenitul pas inapoi. De altfel, intra in traditia liberala, de aproape un secol si jumatate, pe care tocmai l-au omagiat, ca atunci cand pierzi guvernarea, ca atunci cand pierzi niste alegeri sa te retragi din posturile de conducere. Acest fenomen nu s-a produs printre fostii PDL-isti. Din acest motiv, in conducerea partidului rezultat in urma fuzionarii se gasesc, laolalta, atat invingatori, cat si invinsi. Ma refer, fireste, la alegerile parlamentare care, in definitiv, stabilesc pozitia partidului in ierarhia politica. Si nu la cele prezidentiale. In acest context, este cat se poate de natural ca invingatorii sa incerce sa ii impinga, mai la margine, pe invinsi. In sens contrar, actioneaza insa si alte forte. Una este cea generata de nevoia de unitate. O triere prea brutala a liberalilor proveniti din fostul PDL ar putea afecta coeziunea si prin aceasta, forta partidului. In fine, un factor unificator este presedintele Klaus Iohannis, a carui victorie este, in definitiv, datorata si unora si altora. Chiar daca fiecare parte pretinde ca aceasta victorie poate fi asumata in portii diferite.

Astazi, un grup de liberali din PNL-ul traditional incearca sa construiasca o platforma in jurul lui Teodor Atanasiu, care este unul dintre liderii indiscutabili ai liberalilor, o platforma care sa aiba tocmai scopul de a accelera procesul de primenire, la nivelul conducerii partidului, prin marginalizarea liderilor proveniti din fostul PDL si cu un mare deficit de imagine.

Pana unde va putea fi impinsa aceasta miscare? Cat de necesara si cat de nenecesara este ea? Cat este ea de oportuna si cat este de inoportuna?

Pentru a incerca sa raspundem corect la aceste intrebari, trebuie sa ne uitam mai profund, atat la semnificatia, in sine, a fuziunii, cat si la rolul pe care il pot juca chiar liderii incriminati ai fostului PDL. Iar ideea de baza ar trebui sa fie aceea ca PNL nu este o alianta de partide. Ci, pur si simplu, un partid. Marele reprezentant al dreptei politice din Romania. Iar un partid are datoria sa faca ordine, nu numai in afara, ci si inauntru. Al doilea reper care ar trebui avut in vedere este ca, in mod normal si in spirit cu adevarat liberal, este, nu ca liberalii traditionali sa le faca vant, spre zone periferice, liderilor cu deficit de imagine din PDL, ci ca initiativa sa fie luata chiar de acestia. Ar fi, daca ar fi, un splendid exemplu de tarie, de forta si de exigenta de tip liberal.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii