Este imorala Adriana Saftoiu?   mai 26th, 2015

srs_edit2-90x90Asa afirma fostul presedinte si Elena Udrea, acompaniati de o serie de nostalgico-basisti. Motivul acuzatiei este ca doamna Saftoiu a indraznit sa scrie o carte, o cronica a vietii de la Cotroceni, de pe vremea lui Traian Basescu. Si afirma toti acestia ca ea nu ar fi avut acest drept.

Argumentul vehiculat este ca doamna Adriana Saftoiu, in calitatea pe care a avut-o, de consilier prezidential, ar fi trebuit sa-i ramana credincioasa, pana la moarte, lui Traian Basescu. Si sa nu relateze absolut nimic din ceea ce a vazut si a auzit la Cotroceni in perioada in care a lucrat acolo, in calitate de consilier. Oare asa stau lucrurile?

In realitate, un consilier prezidential, ca de altfel orice alta persoana care a lucrat, fie si numai o singura zi, la institutia prezidentiala, are obligatia sa nu divulge acele informatii care constituie secret de stat. In masura in care, desigur, a avut acces la ele. Dar Adriana Saftoiu nu ne divulga niciun secret. Nimic care sa insemne secret de stat. Şi, totusi, cartea ei este extrem de interesanta. Si, in acelasi timp, utila. Nu atat pentru ca avem, iata, diverse imagini picante, un loc aparte ocupandu-l modul in care doamna Elena Udrea lustruia cu fustita biroul presedintelui Romaniei sau cum l-a sedus ea, chiar in prezenta presedintelui roman, pe marele amorez Silvio Berlusconi. Nu! Lucrarea Adrianei Saftoiu este interesanta si utila pentru cu totul si cu totul altceva. Şi anume pentru modul in care ne demonstreaza, fie cum un personaj politic, de prim rand, s-a degradat intr-un ritm accelerat, fie cum adevaratul monstru, dintr-un personaj, a iesit la iveala atunci cand acesta a dobandit puterea suprema.

Slava Domnului nu traim chiar intr-un regim al absolutismului intunecat, in care orice referire la cea mai proeminenta persoana publica sa cada sub incidenta unei infractiuni de lezmajestate. Ne putem permite, totusi, indiferent din ce calitate, fie ea si aceea de fosti consilieri prezidentiali, sa-i judecam in interes public si prin mijloace gazetareşti si literare pe cei care se autointituleaza sefi de stat, in ciuda faptului ca in Constitutie nu este prevazuta o asemenea functie.

Din aceasta perspectiva, din carte, lipsesc totusi o serie de pasaje. Nu ma refer la murdara poveste legata de rapirea ziaristilor in Irak, despre care Adriana Saftoiu nu poate vorbi, fiind legata de legea pastrarii secretelor de stat. Dar despre alte imprejurari, cum ar fi, de exemplu, modul in care a implicat-o si s-a lasat implicata de Traian Basescu in plangerea penala pe care ea, in calitate de consilier prezidential, i-a facut-o lui Teodor Atanasiu, pe atunci ministru al Apararii, ceea ce a condus la eliminarea incorecta a acestuia din Guvern, Adriana Saftoiu ar fi putut sa scrie. Cu atat mai mult cu cat, acum, este din nou colega de partid cu victima sa.

Dar poate va exista si un volum II. Pana una-alta, ceea ce se poate citi astazi este si interesant si de buna calitate si bine scris.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii