Sah la presedinte   mai 27th, 2015

srs_edit2-90x90Presedintele Klaus Iohannis este tinut sub o dubla amenintare de sah. Este somat de mai multi senatori, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, care este si al doilea om in stat, sa ia decizia de a initia demiterea presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna Livia Stanciu, si a puternicei sefe DNA, doamna Laura Codruta Kovesi. In acelasi timp, multi judecatori – iar lista creste – au semnat o petitie prin care cer CSM-ului, din care face parte si presedintele Romaniei, prezidandu-i chiar lucrarile, sa ia masuri pentru apararea independentei justitiei, intrucat magistratii sunt supravegheati in exces de catre Serviciu Roman de Informatii. Iar SRI este coordonat tot de catre presedintele Klaus Iohannis. Acest dublu sah, acest veritabil clenci politic constituie prima provocare serioasa la care este supus, inca din primul an al alegerilor, cel mai inalt reprezentant al statului. Ce poate face? Ce nu poate face?

Doamna Livia Stanciu se face, in mod cert, vinovata. In primul si in primul rand fiindca a transferat o chestiune personala unor institutii ale statului, folosindu-si in acest sens influenta. Exista un litigiu in legatura cu o suma destul de consistenta de bani, pe care sotul acestei doamne o datora unei salariate a domniei sale. In momentul in care banii au fost solicitati, pentru a nu inapoia datoria, Livia Stanciu a invocat, fara sa existe niciun fel de probe in acest sens, faptul ca ar fi fost santajata. Persoana in cauza, Mariana Rarinca a fost preluata instantaneu de catre procurori, supusa unei anchete sumare si, apoi, aruncata dupa gratii, evident cu acordul unui judecator. Dar pentru a fi tinuta dupa gratii 6 luni, a fost necesar ca din 30 in 30 de zile, cate un judecator sa constate ca aceasta femeie prezinta un pericol social real. Si ca trebuie izolata de restul lumii. Dupa 6 luni, Mariana Rarinca a fost pusa in libertate, pentru ca, in cele din urma, o instanta judecatoreasca a hotarat, in mod definitiv si irevocabil, ca este total nevinovata.

Nevinovata, nevinovata, dar doamna Mariana Rarinca a fost si pusa la stalpul infamiei si tinuta ilegal in arest si cu banii luati. Dreptatea inca nu s-a facut. Si nu se va face pana cand nu primeste banii inapoi, scuze din parte celor mai inalte autoritati ale statului, despagubiri substantiale pentru suferintele indurate, pe care le vor plati toti cetatenii Romaniei, si ei nevinovati, si pana cand toate persoanele responsabile nu vor suporta consecintele legii. Pentru un numar destul de mare de infractiuni, cea mai grava fiind privarea ilegala de libertate a unei persoane. In fruntea acestei liste, se afla doamna Livia Stanciu, dar si doamna Laura Codruta Kovesi, care „s-a executat”.

Ce poate face in acest caz Klaus Iohannis? Ce datorii are? In primul rand, el are datoria de a raspunde, intr-un fel sau altul, acestei provocari. In al doilea rand, daca decide ca persoanele respective trebuie demise, el trebuie sa initieze aceste proceduri. In al treilea rand, daca CSM va initia o asemenea procedura, atunci, din nou, domnul Klaus Iohannis trebuie sa se pronunte. Pentru ca, in definitiv, conform Constitutiei, el este intaiul magistrat. Si prezideaza aceasta institutie. Si, apoi, ar trebui sa execute ceea ce cere CSM, in eventualitatea in care CSM solicita sanctionarea celor doua doamne. Dar ce te faci? Doamna Laura Codruta Kovesi beneficiaza de o buna notorietate in plan international, fiind declarata cea mai curajoasa femeie chiar de catre Statele Unite ale Americii.

A doua provocare este insa si mai grea. Pentru ca vizeaza Serviciul Roman de informatii si presupune luare unor decizii, care chiar stau exclusiv in pixul presedintelui. Daca judecatorii au fost supravegheati politic sau in scop de santaj sau pentru a fi fortati sa ia sau sa nu ia anumite decizii, daca asemenea operatiuni au fost puse la cale de catre Serviciul Roman de informatii, incalcandu-se multe legi, dar, in primul rand, independenta justitiei, atunci pentru presedintele Klaus Iohannis, care intre timp a numit si un nou director SRI, este foarte simplu si sa afle adevarul si sa-i sanctioneze pe cei vinovati, deferindu-i justitiei. Iar daca asa stau lucrurile si daca exista, cu adevarat, vinovati, atunci nu m-as mira sa asistam la schimbarea rapida a sefilor celor mai importante diviziuni, incepand chiar cu cea de protectie interna si la scoaterea din post a domnului Florian Coldea, eventual prin procedura numita „aruncare pe horn”. Adica, prin „promovarea” acestuia intr-o functie aparent mai inalta. Eventual, de consul al Romaniei la New York. In tandem cu George Maior, proaspat numit ambasador in Statele Unite ale Americii.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii