De ce a fost lasat in offside Calin Popescu Tariceanu?   mai 29th, 2015

srs_edit2-90x90In mod straniu, al doilea om in stat, presedintele Senatului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a intervenit in forta intr-o chestiune de interes national, dar a facut-o cu jumatate de masura. El i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, fara a se prevala de calitatea sa de presedinte al Senatului, ci doar ca simplu senator, strangand in jurul sau un numar relativ mic dintre parlamentarii care poate ar fi intentionat sa se pronunte si ei intr-o chestiune atat de importanta cum este umilirea actului de justitie, chiar de catre intaiul magistrat si de catre seful unui mare Parchet. In foarte scurt timp, mai repede decat isi puteau imagina cei mai sceptici dintre analistii acestui spectacol politic, Calin Popescu Tariceanu a fost lasat in offside. De catre cine si de ce?

Pana vom raspunde la cele doua intrebari, sa consemnam faptul ca pe tema justitiei, evenimentul declansat de drama traita de doamna Mariana Rarincea, care a fost ilegal lipsita de libertate, timp de sase luni, in urma unui denunt calomnios facut chiar de catre doamna Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, careia i s-a dat curs de catre procurorii DNA si de cativa judecatori, se desfasoara nu mai putin de trei razboaie.

Razboiul principal este cel al societatii civile si are drept obiectiv o rasturnare de situatie in ceea ce priveste justitia romana. Concret, promotorii acestei batalii urmaresc ca in Romania forta dreptului sa ia, cat mai curand, locul dreptului fortei. Iar cazul Marianei Rarincea este un bun pretext.

Al doilea razboi este cel de imagine. Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie tine cu dintii de imaginea sa si acesta este motivul pentru care, nici in ruptul capului, nu admite ca a fost infranta de o hotarare definitiva si irevocabila a unui complet judecatoresc curajos al Curtii de Apel, ca, in consecinta, trebuie sa-si ceara scuze pentru faptul ca a provocat, cu rea-credinta, o suferinta inimaginabila unui om, sa-i plateasca acestuia datoria pe care o are de mai multi ani si sa deconteze profesional, chiar cu propriul ei mandat, greseala pe care a facut-o. Iar daca justitia va merge pana la capat, sa suporte si consecintele penale. Ca orice cetatean. De imaginea pe care doamna Livia Stanciu incearca sa si-o conserve cu orice pret, se cramponeaza insa si alti cativa magistrati si o serie intreaga de procurori si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii si alti „domni din umbra”, care doresc din rasputeri sa mentina un sistem dominat de forta dreptului. De cealalta parte, in acest razboi al imaginii, se plaseaza, cum spuneam, societatea civila, dar si o parte a oamenilor politici. Si, in orice caz, populatia. Sesizand aceasta realitate, din ce in ce mai multi judecatori dovedesc ca au curaj si, prin intermediul Asociatiei Magistratilor, fac presiuni pentru o schimbare in bine. Din acest razboi de imagine face parte si „detaliul” ca domnul Tariceanu, in loc sa-i scrie pur si simplu o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis sau sa-i solicite acestuia o intalnire nemediatizata, pentru definirea pozitiilor, a preferat sa utilizeze formula unei scrisori deschise, care, indiscutabil, are o importanta componenta propagandistica.

In fine, exista si un razboi politic. Ca de obicei. De cate ori o minge este aruncata in teren, taberele politice se incaiera. Ei bine, in acest razboi politic a intervenit jocul la offsite al PSD. Era de asteptat ca PSD, la unison, sa fie consecvent cu propriile enunturi legate de independenta reala si nu contrafacuta a justitiei. Si, in consecinta, sa sustina, cu toata taria, demersurile lui Calin Popescu Tariceanu. In mod surprinzator, acest lucru nu s-a intamplat. Calin Popescu Tariceanu s-a trezit alergand singur pe teren si, ca atare, urmeaza sa fie fluierat.

Si atunci ce s-ar putea intampla intr-un scenariu cu final negativ? Ca reactiunea, in epicentrul careia se afla Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi, sa mearga atat de departe incat completul de la Curtea de Apel, care a facut dreptate, sa fie pus sub ancheta inspectiei judiciare, apoi sub ancheta DNA si pedepsit intr-o forma sau alta si, in consecinta, Calin Popescu Tariceanu sa fie si el umilit. Si, eventual, scos din conducerea Senatului Romaniei pentru a face loc altcuiva. Eu cred ca cititorul avizat, a ghicit cine ii va lua locul, daca se gandeste putin la cine detine majoritatea in Senatul Romaniei si la cine este socrul domnului Victor Viorel Ponta.

Desigur, cele de mai sus reprezinta scenariul in care eroul negativ invinge. Exista inca si o sansa ca eroul pozitiv sa fie cel castigator – ma gandesc la doamna Mariana Rarincea si la tot ceea ce simbolizeaza ea in acest moment. Diferenta o face populatia. Cetateanul roman. Care va sari sau nu va sari in apararea unui principiu sacrosanct, cel al unei justitii drepte si respectuoasa fata de oameni.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii