Sub Monica Macovei coruptia a crescut in Romania   mai 31st, 2015

srs_edit2-90x90La solicitarea publicatiei nationale “Telegraph”, din Bulgaria, am acordat urmatorul interviu:

1.     Este intr-adevar Monica Macovei eroul anti-coruptie, asa cum spune echipa sa?

Monica Macovei a fost procuror comunist si pana in 1989 s-a facut remarcata prin violenta, uneori chiar fizica, cu care ii trata pe cetatenii anchetati, precum si prin cateva dosare care au condus la condamnarea unor persoane si care s-au dovedit a fi eronate.

In 1990, Monica Macovei s-a numarat printre procurorii care i-au anchetat pe tinerii protestatari din Piata Universitatii, care manifestau pentru crearea in Romania a unui regim democratic.

In fine, Monica Macovei a fost protagonista unui scandal foarte urat, in care presa a adus probe conform carora ea a falsificat o serie de documente, vizand un imobil al mamei ei, pe care l-a preluat in proprietate. Cand a ajuns ministru al Justitiei, ea a alcatuit o echipa cu fostul presedinte Traian Basescu si impreuna au influentat majoritatea parlamentara, in asa fel incat desemnarea procurorilor marilor parchete sa nu se mai faca de catre Consiliul Superior al Magistraturii  – deci de catre puterea judecatoreasca – cum s-a intamplat pana atunci, ci de catre reprezentanti ai Executivului, respectiv ministrul Justitiei si presedintele statului. Aceasta schimbare a creat premisele influentarii masive a actului de justitie, inca din faza rechizitoriilor. Ea a numit in intreaga ierarhie a celor doua mari parchete, DNA si DIICOT, procurori dispusi, asa cum s-a dovedit, sa se rafuiasca cu adversarii politici ai celor aflati la putere si sa-i protejeze pe cei apropiati. Ea este autorul unei veritabile vanatori de vrajitoare care au urmat. In timp ce coruptia, in loc sa se diminueze a crescut, s-a institutionalizat si s-a cronicizat, iar grupurile ilegale de interese si-au consolidat pozitia in jurul reprezentantilor regimului, Monica Macovei a incercat, pe toate caile, sa demonizeze si sa decredibilizeze Romania ca stat. Cel mai flagrant eveniment de acest fel a fost interventia ei in Parlamentul European ,in 2011, cand a afirmat ca in Romania au fost fraudate 2 milioane de voturi, fapt dovedit total ireal.

2.     Ati fost unul dintre principali sai critici in trecut. Un timp, ea a fost ministru al Justitiei. Care a fost motivul pentru care ati criticat-o? Care sunt principalele critici?

In general, criticile mele s-au referit la ceea ce am precizat mai sus. Dar am criticat-o pe Monica Macovei deseori pentru ca, in calitate de ministru al Justitiei s-a antepronuntat public in legatura cu o serie intreaga de dosare penale, aflate fie in stadiul de cercetare, fie in stadiu de judecata. Ea a incercat in acest fel, nu numai sa determine pozitia judecatorilor si procurorilor, pe care de altfel ii controla ierarhic, ci si sa influenteze opinia publica, in sensul demonizarii personalitatilor politice adversare domniei sale sau ale partidului din care facea parte.

Cu ocazia acestor interventii televizate s-a demonstrat si faptul ca, de fiecare data, ea proteja si apara grupurile ilegitime de interese, care constituiau clientela PDL, partidului care a promovat-o in functia de ministru al Justitiei.

3.     Credeti ca doamna Macovei „a castigat razboiul anti-coruptie” din Romania? In cazul in care raspunsul este negativ, de ce nu?

Nu putea sa-l caştige pentru ca nici nu a avut loc un razboi anticoruptie in Romania. A fost o simpla rafuiala, este adevarat, dura, sangeroasa, intre protagonişti politici, facuta prin intermediul si in baza manipularii unor procurori si judecatori. Ceea ce este mai grav este ca au fost, nu numai tolerate, ci si stimulate grave incalcari ale procedurilor si, in consecinta, ale drepturilor si libertatilor omului. Sub Monica Macovei, avocatii au dobandit un rang, in mod clar, inferior procurorilor, in cursul procesului penal.

In plus, a generalizat sistemul in care subiectul procesului penal este pus la stalpul infamiei publice, prin scurgerea dirijata de informatii din dosar, cu mult inainte ca procesul sa aiba loc.

 4.     Care au fost scopurile ei reale in timpul cat a fost un ministru al Justitiei? Exista suspiciuni si zvonuri ca ea a acoperit nelegiuiri anturajului lui Traian Basescu, inclusiv pe el insusi. Chiar asa? Daca da, va rugam sa ne dati detalii.

In primul rand, ea a urmarit ca principalul adversar al regimului Traian Basescu, fostul sau contracandidat si fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase sa fie bagat in inchisoare, asa cum l-a amenintat, cu mult timp inainte, Traian Basescu. Impotriva acestuia a fost fabricat un dosar urias in care au fost citati ca martori ai Parchetului nu mai putin de 900 de persoane, iar in final nu a existat nicio proba directa impotriva acestuia. Mai mult chiar, pentru ca el sa fie condamnat au mai existat si victime colaterale, persoane care, asa cum rezulta chiar din dosar, nu aveau, de fapt, nici in clin, nici in maneca, cu continutul acuzatiilor. A urmat, dupa condamnarea lui Nastase alte rafuieli de acest fel si, de fiecare data, doamna Macovei, din calitatea de ministru al Justitiei, a comentat public dosarele penale, inainte ca acestea sa fie solutionate de o instanta. Si asa cum astazi se poate observa, in toata perioada cat ea a fost ministru, dar si dupa, marii corupti ai regimului Traian Basescu au fost protejati si neatinsi de bratul justitiei. Abia acum se deschid in serie asemenea dosare, iar opinia publica vede ca s-au produs acte uriase de coruptie si ca fenomenul, in loc sa fie diminuat, a fost escaladat.

5.     Care credeti ca a fost motivul Monicai Macovei de a candidat pentru postul de presedinte, de anul trecut? Ea a luat doar 4,4% din voturi.

Cred ca singurul motiv a fost acela de a dobandi, astfel, capacitatea de a-si transmite public mesajele si de a-si sustine, intr-un mod cat mai mediatizat, punctele de vedere.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii