Destinul nedrept al lui Victor Ponta   iunie 22nd, 2015

srs_edit2-90x90Simt ca lui Victor Ponta i se face o mare nedreptate. El urmeaza sa fie debarcat de la Palatul Victoria, din motive penale. Sau, din motive politice. Cand, de fapt, guvernul sau ar trebui schimbat fiindca a administrat in mod defectuos economia Romaniei. Asadar, cum arata, in doua-trei cifre, aceasta tara la ora unui necesar bilant?

Guvernul Ponta, propulsat de USL, a ajuns sa conduca Romania ca o consecinta a crizei economice, dar si a unor grave greseli si abuzuri si siluiri, in plan economic, de care s-au facut vinovate cele cateva Guverne Boc si apoi Guvernul Ungureanu. Pe masura comportamentului vinovat al Guvernelor PSD, speranta pusa in Victor Ponta a fost uriasa. Si cu ce s-au ales romanii? Ia sa vedem!

O mare problema era datoria publica. O datorie care crestea in mod periculos. Datoria publica era constituita intr-o proportie de 95% din datoria directa a statului roman. Doar 5% din datoria existenta sub regimul PDL o reprezenta cea acumulata de societatile private si de cetateni. Acest raport nu s-a schimbat. Cu alte cuvinte, statul nu si-a diminuat cota-parte din datorie. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca, sub aspect procentual, situatia nu a evoluat, de vreme ce, Guvernul nu a reusit sa-si diminueze gaura in raport cu cea a sectorului privat. Incepand din 2012, anul in care a cazut Guvernul Ungureanu, sub aspectul volumului, datoria publica, in loc sa scada, a crescut. Si nu putin. Ea s-a majorat cu 17,2% din PIB, conform calculului intern si cu 21,6% din PIB, daca ne raport la modul de calcul al Uniunii Europene. Una peste alta, in cifre absolute, astazi, suntem datori cu 29 si respectiv 32 de miliarde euro fata de 2012.

Sa vedem unde s-au dus acestia bani! M-am referit, deseori, in analizele mele la investitiile cu valoare adaugata. Am insistat asupra faptului ca daca statul face investitii cu valoare adaugata – o parte dintre acestea reprezentand, de pilda, infrastructura rutiera – atunci, morisca economica se va invarti, astfel incat, treptat, la buget vor intra venituri mai multe, care vor echilibra balanta economica si vor crea posibilitatea unor investitii si mai mari. Daca se invarte morisca economica, atunci se creeaza mai multe locuri de munca, mai multe salarii si intr-un cuantum sporit, iar impozitele care se duc la buget pot creste si ele exponential. Este definitia unui stat in care economia, chiar daca nu duduie, functioneaza in sens pozitiv. De aceea, investitiile erau extrem de importante si constituiau unul dintre cele mai serioase angajamente ale USL, atunci cand a convins o buna parte dintre romani ca este necesara o schimbare de fond a modului in care este guvernata tara. Dar ce sa vezi? Suntem la mijlocul anului 2015, iar daca ne raportam la anul de referinta 2012, atunci, conform unui raport al Curtii de Conturi, aflam ca doar 0,1% din datoria publica a fost utilizata in cel mai important domeniu al investitiilor promise, si anume, investitiile in infrastructura. Toate celelalte cheltuieli au fost destinate intretinerii intregului aparat birocratic al statului.

Ne oprim cu cifrele la cele consemnate mai sus. Romanii sunt mai datori decat in trecut, economia este departe de a duduii, nu progreseaza, dincolo de procentele comunicate de propaganda PSD, iar nivelul de viata al cetateanului este cam tot acolo unde a fost lasat de Guvernul Ungureanu. Si atunci se pune, fireste, intrebarea: de ce a mai avut loc o schimbare de regim daca aceasta schimbare nu a ameliorat nici starea financiara a Romaniei ca stat, nici bugetul personal al romanilor? In raspunsul la intrebarea de mai sus trebuie cautata, pana la urma, si solutia.

Solutia dupa parerea mea nu este „Victor dupa Ponta”, adica transformarea actualului premier intr-un caz penal, in care, topica numelui se inverseaza, si nici pur si simplu debarcarea politica a PSD de la guvernare. Solutia, poate fi singura solutie buna pentru romani, numai si numai o noua filosofie a bugetului, in subsidiar, si a dezvoltarii economiei si societatii romanesti, in special. Exista cu adevarat un asemenea proiect? Daca da, atunci Guvernul Ponta si Guvernul PSD trebuie maturate imediat. Daca nu, nu vom face decat sa cream si sa alimentam o noua deziluzie a romanilor. Cat il priveste pe generalul cu patru stele, omul serviciilor, omul uniformei, cum ii place sa isi spuna, omul de cuvant care si-a castigat fiecare stea de general din cate o tradare, omul „interesului national”, care s-a oplosit pe langa fiecare guvern si regim cu oastea sa de stransura, domnul Gabriel Oprea, este de spus un singur lucru: daca Klaus Iohannis vrea sa militarizeze Executivul Romaniei in vazul intregii lumi si daca intentioneaza cumva sa puna si Executivul in palma serviciilor secrete, atunci nu are decat sa se conformeze solicitarii para-constitutionale a lui Victor Ponta si sa-l desemneze pe Gabriel Oprea, premier interimar. Daca nu, va gasi, cu certitudine, o alta solutie.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii