Libertatea conditionata   iunie 25th, 2015

srs_edit2-90x90Intreaga Romanie se afla intr-o stare de libertate conditionata. Din ce in ce mai conditionata. Si atunci cand libertatea este prea conditionata, ea este tot mai putina. Pana cand se poate afirma ca exista chiar un deficit de libertate.

In urma cu mai multi ani, pana cam in urma cu un an, puteam inca sustine teza pe care o consemnasem pe frontispiciul ziarului „Ziua”, conform careia „siguranţa individului e mai presus decat securitatea naţionala”. Si aveam toate argumentele in acest sens. Iar Romania se indrepta, taras-grapis, catre un statut din ce in ce mai democratic. Astazi, o asemenea afirmatie pare a fi un sacrilegiu. Cum adica? Este mai important individul si libertatea sa decat statul si securitatea acestuia? In mintea celor mai multi oameni aflati la butoanele puterii, raspunsul e negativ. Cel putin, atata timp cat este permisa in mod deliberat, programatic, declarativ, sacrificarea unui destin personal pe altarul unui interes general. Cum s-a intamplat, din perspectiva reactiilor la cel mai inalt nivel, in cazul Mariana Rarincea. Cand s-a spus ca, vezi Doamne, nu trebuie puse in discutie cazuri individuale. In acest fel, pe rand, ar putea fi executat om cu om, in numele unui pretins interes colectiv.

De aceea, am ales titlul de mai sus. Tot de aceea cred ca, in ciuda mitralierei conjuncturale al unor principii pe care se intemeiaza statul de tip democratic, omul ca individ este atat de liber, cat vrea sa fie. Si atat de neliber, cat accepta sa fie. Asadar, sunt oameni de-o parte si de alta a sarmei ghimpate, atat in stare de libertate, cat si in stare de nelibertate.

In plan individul, libertatea este conditionata de propria constiinta. Dar in plan social? Mai este valabila aceasta teza? Sau intervine, cu brutalitate, sistemul politic si face in asa fel incat conceptul de libertate sa fie ajustat, din ce in ce mai mult, pana la pervertirea lui?

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iunie 26th, 2015 at 08:53
Ghita Bizonu' spune:

Coane SaRSaila dintai bine ai iesit din penzion!
Insa matale nu ai auzit ca cine limba lunga are va taia sare? Nu stii ce pati Nastase care ptr mult mai putin s-a trezit cu un repetir?! Repetie la zu Haus … (erau unele mesaje pe blogu-i care ii prevedeau o revenire stralucita in politica. Ei bine a fost da nu in politica si nu stralucita ci cam „racoroasa”) . Intelege coane ca azi e dimcaratie nu ca in fericitele zile ale lu’ Ilici cand te luai de toti si nimeni de matale …
E .. da daca tot doresti sa te compromiti si vrei la racoare fara sa cheltui cu aeru conditionat mediteaza asupra unei bizarerii din Loteria 2. Camelia Voiculescu a inceput sa fie cercetata ptr „spalre de bani” (ca in urma unei tranzactii a primit bani de la Copos.. bani care -dupa organe- proveneau dint infractiunea Loteria- si este ,deocamdata , achitata ptr infractiunea de folosire a unor informatii privilegiate …

Din nou bine ai revenit .. intre cei „liberi” da nu uita ca se aplica incontinuare zicala aia „tiotul ptr OM” da in gnl OMul este unu singur si sigir ca nu sunt nici io da nici matale (ca de erai …. nu intrai!)