PSD preda Palatul Victoria   iunie 30th, 2015

srs_edit2-90x90Toate gesturile politice din ultima vreme demonstreaza ca acest moment se apropie. Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale si a continuat sa ramana la presedintia PSD, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, au inceput, cum era si firesc, presiuni pentru ca PSD-ul sa dea Executivul pe mana liberalilor. In plus, ca un facut, au aparut si dosarele penale ale lui Victor Ponta, care ar putea, foarte curand, sa-l conduca la incapacitatea de a mai putea indeplini functia de premier. Si a avut loc, pana la urma, si accidentul cu genunchiul, destul de rau gestionat de premier, accident care i-a creat un excepţional culoar al tradarii, in „interes national”, lui Gabriel Oprea. Acum, majoritatea este pe cale sa nu mai existe si sa nu mai asigure, deci, suportul politic pentru guvern.

Dar dovada ca PSD a inteles, incepand chiar de la Victor Ponta, ca pierderea guvernarii este iminenta, ne ofera modul in care intelege el sa predea stafeta. Ultimele Ordonante de Urgenta, ultimele Hotarari ale Guvernului,  carora, cu certitudine, pe parcursul vacantei parlamentare li se vor adauga multe altele, intr-o cadenta accelerata, demonstreaza maniera in care PSD a decis sa cedeze puterea executiva. Si, in acelasi timp, sa se pregateasca de alegeri. Beneficiind de o stare de relativ echilibru economic, chiar de o crestere, pentru a treia oara, a Produsului Intern Brut si de o maniera de-a dreptul criminala, in care la alte doua capitole, somaj si investitii, cifrele au fost umflate, guvernul Ponta, care este un guvern socialist, a declansat sarabanda pomenilor electorale. Sunt masuri puternic sociale, cu mare impact asupra unor largi categorii ale populatiei, masuri necesare, care nu pot fi primite decat cu recunostinta de catre romani, dar care, pe de alta parte, vor arunca, literalmente, in aer bugetul pe 2016. In special, spre finalul anului viitor.

Acest ragaz de timp ofera PSD-ului sansa, ca daca ramane cumva la guvernare – ceea ce este greu de crezut – pana la alegerile legislative din toamna anului viitor, sa rostogoleasca deficitul, pur si simplu, pe baza unor calculi, la care se pricep atat de bine specialistii nostri in buget, si in conditiile in care relatiile cu FMI si cu Banca Mondiala sunt practic inghetate si vor ingheta de tot, Executivul de la Bucuresti s-ar putea si sustrage unei eventuale deconspirari din partea organismelor internationale pentru contrafacerea unor rapoarte economice.

Masurile cu caracter social, carora le spun pomeni electorale din simplu motiv ca nu sunt sustenabile, le pot asigura socialistilor, in eventualitatea in care guvernarea nu va mai avea sustinere pe parcursul acestei toamne, sansa unui nou si viguros start electoral, in 2016, cand guvernul liberal va fi prins intre Scila si Caribda. Nu va avea, pentru a nu deveni profund impopular, posibilitatea renuntarii la pomenilor electorale date de PSD, dar nici nu va putea sustine, in aceste conditii, un buget sanatos. Intr-un fel sau altul, liberalilor li se vor sparge in cap cele mai multe dintre Ordonantele de Urgenţa pe care le da acum guvernul Ponta.

Este bine ca macar cei mai avizati dintre romani sa stie ca darul pe care Victor Ponta a decis sa-l faca cetatenilor Romaniei, printr-o suita de masuri sociale, si opozitiei, cedandu-i o guvernare pe care nu o mai poate pastra, de vreme ce majoritatea scartaie din toate balamalele, este un dar otravit. O bomba cu ceas.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii