PSD dupa Ponta. Si Guvernul tot dupa Ponta   iulie 13th, 2015

srs_edit2-90x90Demisia lui Victor Ponta din fruntea PSD nu ar trebui sa ia pe nimeni pe neasteptate. Pentru ca evenimentul era iminent. Poate au existat cativa orbi. Cativa nepriceputi in materie de politica. Si poate ca acestia, si doar acestia, au construit scenarii false, prezumand ca Ponta se va mai putea crampona de putere. La fel in ceea ce priveste pozitia sa de premier. Sper sa fie cat de putini cei care isi mai imagineaza ca Ponta nu va parasi functia. Asa ca este bine sa luam in calcul, acum, cele mai corecte scenarii pentru a vedea ce urmeaza. La partid. In coalitie. Si la Guvern.

Atunci cand am anuntat ca plecarea lui Victor Ponta din fruntea PSD este iminenta, am utilizat nu o constructie logica, ci, pur si simplu, informatii cu un  grad mare de certitudine. De la varful PSD. Si din tabara aliatilor acestui partid. Aceleasi informatii m-au determinat sa fac supozitia, pe care mi-o mentin, ca, in acest moment, in PSD, exista o competitie pentru succesiune, care se desfasoara intre trei centre de influenta. Valeriu Zgonea, sustinut de Dragnea si de o parte dintre servicii, Rovana Plumb, pe care incearca sa o promoveze tandemul Ponta-Iliescu, si Marian Oprişan, un politician versat, mai degraba cu autopropulsie decat cu sprijin din afara partidului. Fiecare dintre cei trei isi va incerca sansele. Dar numai unul va reusi. Pierzantii, dupa o vreme, vor fi scosi undeva la marginea terenului de joc. Daca evenimentul se va produce foarte repede, daca PSD este pregatit sa faca fata cu succes acestui examen, atunci, stanga socialista nu se va rupe. Mai mult chiar, in functie de profunzimea schimbarilor la varf – ma refer la intreaga echipa de conducere – PSD s-ar putea chiar reinventa si relansa pentru a putea viza si in viitor pozitia numarul unu in topul politic.

Dar ce se intampla cu Guvernul? Teoretic, este posibil orice. Inclusiv formarea unei noi majoritati. In jurul PNL. Sau chiar un Guvern minoritar al PNL, sustinut sau tolerat de celelalte partide. Sau conservarea actualei majoritati, cu conditia ca domnul Gabriel Oprea sa fie sustinut pentru pozitia de prim-ministru. In fine, nu excludem posibilitatea ca, in oricare dintre scenarii, sa avem de a face, pana la alegerile parlamentare de la sfarsitul lui 2016, cu un Guvern mixt, adica partial politic, partial de tehnocrati. Sau chiar cu un Guvern de uniune nationala.

Am epuizat aproape toate variantele posibile. Pentru a o alege pe cea mai plauzibila, trebuie sa cercetam, in prealabil, placile tectonice din interiorul PNL si sa vedem cum se aliniaza miscarile acestui partid, inca in proces de unificare  interna, cu interesele presedintelui Klaus Iohannis. Daca facem aceasta operatiune, deloc simpla, pentru a incepe cu sfarsitul, va trebui sa facem urmatorul rationament.

Unul: Intrucat fuziunea din PNL nu s-a desavarsit si inca exista o competitie interna pentru ocuparea de functii, care nu refera exclusiv la persoane, ci la proveninta acestora din vechiul PNL si, respectiv, din fostul PDL, liberalii nu sunt pregatiti pentru a exercita puterea executiva.

Doi: Daca isi asuma guvernarea, nepregatiti fiind, atunci pot fi compromise, in propriul electorat, sansele unei victoria decisive la alegerile din 2016.

Trei: Presedintele Klaus Iohannis, daca incearca, in acest moment, sa utilizeze drept vehicul un Executiv PNL, isi asuma un risc care nu ii sta in caracter. Un eventual insucces il va afecta in mod grav pe presedinte.

Patru: Situatia pentru liberali este cu atat mai dificila cu cat ei nu pot obtine o majoritate nici macar ca rezultat al traseismului politic, ci doar facand aliante cu partide care, mai devreme sau mai tarziu, vor trada. Cum este, de pilda, cazul UNPR, care in 2016 va fi obligat, daca astazi pleaca, sa se intoarca, cu arme si bagaje, la PSD, pentru a obtine locuri in puterea locala si centrala, pe listele socialistilor.

Cinci: In aceste conditii, interesul PNL si al lui Klaus Iohannis este de a-si exercita influenta si controlul asupra unui viitor Guvern, dar fara a guverna in mod direct. Iar aceasta oportunitate le-o ofera pozitia, cu totul si cu totul speciala, a UNPR si a lui Gabriel Oprea.

Daca si membrii actualei coalitii vor intelege acest rationament, atunci jocurile pentru urmatoarele doisprezece luni sunt ca si facute.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii