CRIZA FINANCIARA A PRESEI SCRISE DIN ROMANIA   iulie 14th, 2015

FullSizeRenderMotto„Una este mortalitatea presei scrise si alta eternitatea presei in general”.

CAPITOLUL V: CE URMEAZA? CARE ESTE FOTOGRAFIA VIITORULUI?

Parcursul presei scrise nu mai contine, in sine, nimic imprevizibil. Este drumul implacabil spre disparitie. Ca asta se va intampla in lume sau in Romania, mai devreme sau mai tarziu, este prea putin important, atunci cand analizam, la rece, un fenomen.

Vor fi televiziunile si posturile de radio, cele care pana de curand au rivalizat cu presa scrisa in ceea ce priveste audienta si publicitatea, in masura sa preia, nu numai intreg efortul comunicarii informatiilor de interes public, ci si beneficiile acestei operatii? Raspunsul la aceasta intrebare este negativ. Desi nu este rostul lucrarii de fata, trebuie, totusi, sa precizam ca audiovizualul este, la randul sau, pe butuci. Ca, mai devreme sau mai tarziu, el nu va mai prezenta nici un fel de interes. Nici sub aspectul audientei, oricat ar parea de straniu, si, cu atat mai putin, sub aspectul beneficiilor realizate.

Si daca nu va mai fi presa scrisa si daca nu va mai fi audiovizualul, atunci ce va fi in schimb? Societatea omeneasca are reflexul conditionat, care a devenit o natura a sa, de a comunica. De a face sa circule, intr-un fel sau altul, informatia. Au fost desenele din pestera de la Altamira si, de altfel, din toate pesterile locuite de parintii omenirii, martore ale acestei opere de comunicare. Au fost focurile, puse din munti in munti, prin care se transmiteau mesaje. Au fost diverse ritualuri religioase. A fost muzica, au fost dansurile, a fost teatrul, au fost pana si porumbeii, instrumente prin care comunitatile omenesti erau informate. Presa scrisa a aparut tarziu. Si dispare foarte repede. Presa audiovizuala a aparut si mai tarziu si dispare si mai repede din planul comunicarii. Dar cum functioneaza principiul echilibrului universal? Ce vine in schimb?

Analistii considera, la unison, ca pentru urmatoarea etapa istorica, presa electronica va reusi, cu succes, sa umple golul comunicarii. Dar ce fel de presa electronica? Site-urile? Sunt deja extrem de multi specialisti in domeniu care considera ca si site-urile, in forma pe care o cunoastem, sunt condamnate la moarte. Ceea ce se observa cu ochiul liber. Site-urile de presa nu reusesc sa atraga nici suficienti cititori si nici suficienta publicitate pentru a supravietui. Ceea ce inseamna ca, ultima reduta a jurnalismului clasic, redactia din presa electronica, chiar daca era o reduta atipica, chiar daca acest jurnalism putea fi practicat de oriunde, nemaifiind necesar un spatiu pentru locul de munca, dispare si ea. Va fi golul umplut de blog-uri? Si de bloggeri? Blogosfera va reusi sa compenseze disparitia presei scrise si audiovizuale? Nici nu a ridicat bine capul acest domeniu si, iata, la randul sau, este amenintat de catre retelele sociale. De catre Facebook, Twitter si asa mai departe. Ce va fi?

La aceasta intrebare este imposibil de raspuns cu un grad ridicat de certitudine. Dar, se poate observa o tendinta. Iar aceasta tendinta ne poate furniza cheia unui raspuns. Presa se democratizeaza intr-o maniera atat de accelerata, incat pare chiar violenta. Presa inceteaza de a mai fi apanajul unor profesionisti. Ea devine, nu numai un bun al tuturor cetatenilor, ci si produsul direct al acestora.

In viitor, presa va insemna, pentru cine va incerca sa ii dea o definitie, ansamblul informatiilor, observatiilor, opiniilor si asa mai departe ale tuturor locuitorilor planetei, care vor avea posibilitatea sa comunice pe internet sau pe orice alt instrument al viitorului.

Si cum, in aceste conditii, beneficiarul acestor miliarde de informatii nu se va ineca, literalmente, in ele? De unde va sti acesta ce si cum sa aleaga?

Si raspunsul la aceasta ultima intrebare ar putea fi intuit si creionat. Dar, ma abtin. El va ramane o provocare majora a viitorului.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii