Tariceanu si Geoana, intoarcerea la navele-mama   august 2nd, 2015

srs_edit2-90x90Ultimele evenimente care au avut loc pe scena politica romaneasca demonstreaza ca doua partide mici incearca, discret, sa se repozitioneze. Unul este Partidul Social Romanesc, condus de Mircea Geoana  si celalalt, Partidul Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu. Este o miscare in cros. Schimbul de tabere, pe care ar urma sa-l efectueze cele doua formatiuni politice, nu va modifica raportul de forte dintre PSD si PNL. In schimb, va contribui major la echilibrarea vietii politice, sub aspect ideologic.

Domnul  Calin Popescu Tariceanu a ales, sub pretextul sustinerii USL, sa-i paraseasca pe liberalii, ai carui presedinte si prim-ministru a fost, pentru a se alia cu Victor Ponta. Dar Victor Ponta nu mai este presedintele PSD. Iar influenta sa in partid scade exponential. Este limpede ca Liviu Dragnea va initia un set diferit de politici. Iar Calin Popescu Tariceanu s-ar putea trezi, foarte curand, ca nu-si mai gaseste locul langa acest aliat. De mai multe ori, Victor Ponta a avansat idea conform careia Calin Popescu Tariceanu ar putea fi sustinut de majoritatea parlamentara in functia de prim-ministru, in momentul in care el se va decide sa demisioneze sau, intr-o forma sau alta, va fi ejectat de la Guvern. Numai ca daca acest eveniment se va petrece, cand se va petrece, Victor Ponta nu va mai putea, sub nicio forma, decide succesiunea. O va face Liviu Dragnea. Si, in niciun caz, in beneficiul lui Tariceanu. De aceea, nu intamplator, declaratiile politice ale liderului ALDE au inceput sa se nuanteze. Acesta lanseaza semnale, repetate si insistente, catre Cotroceni. Ramura de maslin trimisa presedintelui Iohannis ar putea avea drept efect o revenire, in preajma alegerilor de anul viitor, la nava-mama a PNL.

Mircea Geoana a fost pedepsit de catre Victor Ponta pentru a indraznit sa-si anunte disponibilitatea de a candida la alegerile pentru functia de preşedinte al PSD, imediat dupa victoria lui Klaus Iohannis. Practic, cel care a condus PSD mai multi ani, a fost, nu o data, ci de doua ori exclus de catre Victor Ponta. In aceste conditii, pornind de la convingerea ca viata sa politica nu s-a terminat, Mircea Geoana si-a incropit, in mare viteza, un partid. Ajutat fiind, mai mult sau mai putin discret, de catre dreapta liberala, careia a inceput sa-i inchine voturilor celor cativa parlamentari de care dispune. Dar astazi, in PSD, situatia s-a schimbat. Exista toate premizele ca si Mircea Geoana sa se intoarca la nava-mama. Un semnal ca asa ar putea sa stea lucrurile il constituie recenta luare de pozitie a prof. dr. Radu Golban, vicepresedinte PSRO, in chestiunea atat de controversata asupra vegherii macroeconomice a Romaniei. Pentru prima data in ultima vreme, intr-o chestiune de politica majora, punctele de vedere exprimate la varful PSD coincid cu pozitia adoptata la varful PSRO.

Miscarea celor doua partide, in sens invers, ar putea, in perspectiva, usura si sarcina UNPR. Care, daca Gabriel Oprea va ajunge premier ne-interimar si daca isi largeste putin discursul politic, in directia unui nationalism luminat, ar putea incerca, la alegeri, marea cu sarea. Adica, sa intre in cursa in nume propriu.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii