Oprea transforma Codul Fiscal in naluca   august 6th, 2015

srs_edit2-90x90Sau intr-un fel de Fata Morgana. Pozitia sa politica, de ultima ora, este extrem de interesanta. Si de elocventa. Liderul UNPR joaca bivalent. Sau cel putin asta declara. Si cu securitatea Romaniei, dar si cu bunastarea romanilor. Ceea ce arunca, pur si simplu, in aer majoritatea parlamentara, din perspectiva Codului Fiscal. Care sunt consecintele?

Victor Ponta s-a cramponat, cat a putut de mult, de functie. A tras, zi de zi, cu ghearele de jiltul sau de premier. Si, asa cum nu numai eu, ci si multi alti observatori ai vietii noastre publice au sesizat, daca nu pleaca singur, urmeaza sa i se dea branci. Iar branci nu are cine sa-i dea decat propriul partid sau aliatul care ii asigura majoritatea. Prins in furculiţa Dragnea-Oprea, Victor Ponta isi da obstescul sfarsit, din punct de vedere politic. Sa vedem, insa, ce se intampla cu Codul Fiscal.

Am crezut, un timp, ca refuzul lui Klaus Iohannis de a valida Codul Fiscal este, pur si simplu, o stratagema politica. Construita in scopul de a pulveriza majoritatea parlamentara. Intre timp insa, m-am convins ca adevaratul scop urmarit de presedinte este cel al garantarii stabilitatii macroeconomice a Romaniei. De aceea a si iniţiat, in parteneriat cu Mugur Isarescu, Comitetul de Supraveghere a Macrostabilitaţii. Si, totusi, un efect al reactiei Cotroceniului este si destabilizarea majoritatii parlamentare. Si asta se vede foarte bine daca analizam ultima luare de pozitie a generalului cu patru stele, premier interimar, Gabriel Oprea.

Pana ieri-alaltaieri, presedintele UNPR a sustinut, cu tarie, ca ramane in parteneriat cu Victor Ponta si ca va fi loial pana la capat majoritatii parlamentare condusa de PSD. Si, doar in ceea ce priveste chestiunile de siguranta nationala, el poate avea o opinie diferita si, de cate ori va fi necesar, i se va alatura presedintelui Klaus Iohannis. Acum insa, domnul Gabriel Oprea nuanteaza. Referindu-se la Codul Fiscal, el insista asupra faptului ca trebuie sa aiba loc negocieri politice intre partide. Noi stiam altceva. Si anume ca, aceste negocieri politice au avut loc, s-au finalizat cu succes si s-au transformat in votul masiv dat in Parlament, prin care Codul Fiscal a fost aprobat. A propune, astazi, redeschiderea negocierilor pe aceasta tema, inseamna , nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca, UNPR s-a razgandit. Si are de gand sa sustina rezervele formulate de presedinte si de guvernatorul Bancii Nationale. Pentru a intari aceasta perspectiva, el utilizeaza, din nou, cunoscuta sintagma a securitatii nationale. Codul Fiscal, conform ultimei declaratii a lui Oprea, reprezinta o chestiune de siguranta nationala si, in conditiile in care astfel cum este formulata legea, relaxarile propuse ar putea destabiliza economia si finantele pe termen mediu si lung, legea votata in Parlament reprezinta un veritabil pericol pentru siguranta statului. Iar UNPR nu va mai vota in favoarea ei. Desi – si aici este singura nuanta in sens contrar – partidul este profund preocupat de bunastarea romanilor.

Cu alte cuvinte, PSD nu va mai beneficia de majoritatea necesara cand legea va fi rediscutata in Parlament. In paranteza fie spus, ma intreb daca in acest moment, cand PSD este condus de Liviu Dragnea, partidul mai este la fel de interesat, ca si in trecut, sa promoveze, in ciuda presedintelui, Codul Fiscal.

Miscarea de ultima ora a lui Oprea transforma Codul Fiscal intr-o Fata Morgana. Si majoritatea parlamentara intr-o fictiune. Este semnalul final al ruperii frontului. Daca nici acum Victor Ponta nu intelege ca trebuie sa demisioneze, atunci vom avea, foarte repede, o motiune de cenzura care il va dobori. Iar PSD va intra, cu adevarat, in criza.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii