Victor Ponta dupa Victor Ponta. Si PSD dupa PSD   septembrie 18th, 2015

srs_edit2-90x90Telenovela continua. Ponta este trimis in judecata. Si, inca, se tine strans de scaun. In timp ce procurorii ii dreseaza un nou dosar. De trafic de influenta. Pentru care vor solicita, din nou, Parlamentului acordul pentru anchetarea sa. Fiind infractiune de coruptie, daca acordul va fi dat, Ponta este pierdut. Dar ce se intampla dupa Ponta? Cu el si cu partidul pe care l-a condus.

Este in afara oricarei discutii ca la carma PSD s-a asezat, cat se poate de sigur pe el, Liviu Dragnea. Un lider politic care a crescut extrem de spectaculos in ultimii ani. Din toate punctele de vedere. Are insa un handicap. Un proces penal pierdut. Care acum se va putea transforma, fie intr-o achitare, fie intr-o condamnare definitiva. Doamne fereste, poate chiar cu executare. In aceste conditii, desi el a preluat ferm conducerea PSD, viitorul ramane incert. Care sunt alternativele?

Este clar ca Victor Ponta, mai devreme sau mai tarziu, este scos din circulatie. Acest deznodamant poate fi rezultatul, in fine, al unei demisii. Sau poate fi rezultatul direct al celui de-al doilea dosar penal, in masura in care el va obtine acordul Parlamentului. In aceasta situatie, presedintele Iohannis, conform Constitutiei, il poate suspenda. Sau Ponta pleaca altfel. Pleaca fiindca PSD, inainte de alegeri, va ceda guvernarea unui PNL care poate veni la putere si cu o sustinere minoritara. Daca majoritatea vrea. Sau, Ponta pleaca si altfel. In ipoteza in care Liviu Dragnea convine cu liderii PNL si cu Klaus Iohannis ca este in interes national ca Ponta sa fie debarcat, conducerea Guvernului urmand, insa, sa revina tot unui lider PSD. Daca se ajunge la un asemenea acord, ii este retras, in mod public, sprijinul lui Ponta si va avea loc o alta desemnare a unui socialist la Palatul Victoria. Mai exista si varianta unui Guvern Oprea, sustinut de aceeasi majoritate sau chiar de catre toate fortele politice. Un Guvern de tranzitie, pana la alegeri. Si, nu in ultimul rand, mai este deschisa si perspectiva unui Guvern Isarescu, de uniune nationala.

Una dintre ipotezele de mai sus, dupa opinia mea le-am epuizat pe toate cele posibile, se va confirma in perioada imediat urmatoare. Nu ma numar printre cei care isi imagineaza ca Romania se va tari in noroi pana la sfarsitul anului 2016, avand in frunte acelasi premier. In persoana lui Victor Ponta.

Un Victor Ponta caruia nu-i mai vad niciun viitor. Cand vorbim despre puterea politica, este foarte important cum vi acolo. Si este la fel de important cum pleci. Poti pleca pentru a ramane, poti pleca pentru a reveni si poti pleca definitiv. Cramponandu-se cum s-a cramponat de putere, Victor Ponta a ales ce-a de-al treia varianta. Care nu-i mai ofera, in viitor, niciun fel de viata politica. Dupa el se va scufunda si o parte din camarila sa. Un alt grup de conducere, cu un suflu nou, se va instala la carma PSD, pentru a reinventa si a repotenta acest partid. Un partid care, sa recunoastem, cu toate crizele care il zdruncina, cea mai importanta fiind generata chiar de ultimul sau presedinte, se mentine, totusi, la un coeficient electoral ridicat, de aproape 40%. Ramanand primul partid politic in top.

Dar daca Liviu Dragnea va fi lovit de tsunami justitiei – nu conteaza, in aceasta ecuatie, daca pe drept sau pe nedrept – care sunt solutiile de rezerva? Nu neaparat de avarie. De cateva ori am plasat in aceasta rubrica teza conform careia, succesorul, intr-o logica tip matrioska, ar putea fi Vasile Dincu. Nu imi iau sugestia inapoi. In ciuda faptului ca Dincu continua sa stea, prea mult, in espectativa. Dar tot eu am mai lansat si o alta ipoteza.

Aceasta ultima ipoteza incepe sa prinda contur. Ea se numeste Nicolae Serban. Este unul dintre cei mai experimentati parlamentari PSD. Cunoaste atat de bine acest mecanism incat, plasarea lui in fruntea PSD ar putea insemna un beneficiu pentru democratie. In plus, Nicolae Serban este si un jurist foarte bun. Din nou, un castig. Atat pentru partid, cat si pentru reformele pe care socialistii le preconizeaza in viitor.

Daca despre Ponta dupa Ponta nu prea sunt multe lucruri de spus, atata timp cat omul s-a transformat intr-un proiect esuat, despre PSD dupa PSD, adica dupa PSD-ul lui Victor Ponta, sunt si vor fi si in viitor multe de spus. Si asta cu atat mai sigur cu cat, din nefericire, PNL se comporta, in continuare, nu ca un partid, ci ca o alianta care a inceput, dar nu a reusit, sa-si consume actul erotic.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii