Imposibilul proiect   septembrie 20th, 2015

srs_edit2-90x90Oficial, PNL anunta o motiune de cenzura. Dupa care, intentia de a instala la Palatul Victoria un Guvern minoritar. Prin intermediul caruia sa-si indeplineasca programul politic. Ei bine, propozitiile de mai sus nu reprezinta altceva decat definitia unui tip de rationament total gresit. Este imposibil ca prin intermediul unui Guvern minoritar sa-ti poti realiza proiectele politice.

Este cat se poate de firesc ca, reprezentand, practic, intreaga opozitie, Partidul National Liberal sa-si arate muschii. Este un exercitiu democratic si, mai mult decat atat, mobilizarea parlamentarilor in scopul introducerii si sustinerii unei motiuni de cenzura. Intreaga tevatura, care urmeaza sa se desfasoare in Parlament, are menirea de a face cat mai vizibile gandurile, preocuparile, pozitia si obiectivele partidului care initiaza aceasta procedura constitutionala. Agenda publica, timp de doua – trei zile, va fi acaparata de dezbaterile din Parlament si din afara acestuia, prilejuite de expunerea motivelor pentru care opozitia condamna la moarte politica Guvernul aflat in functiune. Pana aici, totul este in regula.

Sa mai admitem ca, in ciuda angajamentelor de onoare asumate atat de Oprea, cat si de Tariceanu si, in ciuda solidaritatii PSD-iste, motiunea de cenzura, totusi, va reusi. Si cade Guvernul Ponta. Sa mai admitem ca PSD se roaga frumos de presedintele Klaus Iohannis sa forteze litera si spiritul Constitutiei, dupa “modelul Basescu”, si sa desemneze o persoana, sa spunem Catalin Predoiu, pentru a forma un viitor Guvern. Desi, nici Catalin Predoiu, nici cei care il sustin nu detin majoritatea in ipoteza despre care discutam. Si sa mai admitem ca PSD, plin de eleganta, impreuna cu aliatii sai se da la o parte si voteaza, in Parlament, acest nou Guvern. Un Guvern minoritar. Asa cum spun liberalii ca-si doresc.

Ce se va intampla apoi? Guvernul minoritar mai are cateva luni pana la primele alegeri, cele locale, si putin peste un an pana la alegerile parlamentare. El va avea de traversat, asadar, o perioada cel putin infierbantata si riscanta si minata din punct de vedere politic. Si va face acest lucru executand un buget pe care nu si l-a dorit si impotriva caruia a tras cu toate tunurile. Nu a existat absolut niciun precedent in istorie in care, in asemenea conditii, un Guvern minoritar sa aiba, cat de cat, succes. In sensul de a-si indeplini propriul program politic.

Este la mintea cocosului ca pentru absolut orice act normativ care trebuie sa treaca prin Parlament, PNL va fi obligat sa negocieze cu PSD. Minoritatea se va milogi in fata majoritatii. Majoritatea, fiind in opozitie, este de greu de presupus ca va fi induiosata, pana la lacrimi, si va ceda rugamintilor liberalilor. Eu cred ca mai degraba va pune conditii. Pas cu pas. Si ce va rezulta din asta?

Va rezulta, nici mai mult, nici mai putin, decat un Guvern minoritar PNL care, asumandu-si puterea executiva, transpira pentru a realiza programul politic PSD.

Nu exclud varianta in care liberalii se joaca doar cu cuvintele. Cu alte cuvinte, este posibil sa ne aflam in ipoteza, pur si simplu, a unei cacealmale pe care PNL incearca sa i-o traga opiniei publice. Sa-i spuna una si sa faca alta. Sa-i spuna ca este hotarat sa guverneze, fie si minoritar, desi, in realitate, a inteles ca o guvernare serioasa si durabila nu poate fi montata decat in conditiile unui majoritati confortabile si reale, obtinuta in urma unor alegeri legislative. Dar ma tem, totusi, ca nu care cumva liberalii sa se plaseze singuri intr-un alt scenariu. Care le poate fi fatal. Sa isi imagineze ca ar mai putea repeta, in anul de gratie 2015, figura executata de Calin Popescu Tariceanu dupa ce Alianta DA s-a rupt. Si cand a guvernat minoritar, luptandu-se cu Traian Basescu, dar bucurandu-se de sustinerea, evident conditionata, a PSD. Atunci se intampla la mijlocul unui ciclu de patru ani. Acum s-ar intampla la sfarsit. Aceasta diferenta este majora. Si nici atunci, sub Tariceanu, PNL nu si-a putut atinge decat o parte dintre obiectivele politice. Celelalte obiective realizate nu le-au apartinut liberalilor. Ci socialistilor.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii