Sarabanda “acoperitilor”   septembrie 22nd, 2015

srs_edit2-90x90A mai trecut inca o zi. Presedintele Klaus Iohannis nu a dat niciun raspuns acuzatiei extrem de grave lansata de Cornel Nistorescu. Potrivit careia, el, presedintele, ales anul trecut, cu mult entuziasm de populatie, ca simbol al unor schimbari majore, ar fi, de fapt, un ofiter acoperit al unui serviciu secret. Un amarat de colonel. Pe de alta parte, nici jurnalistul Cornel Nistorescu nu furnizeaza opiniei publice probele de natura sa sustina aceasta acuzatie. Eu unul revin asupra temei, introducand in discutie doua elemente suplimentare.

Pentru inceput, voi cita unul dintre comentariile postate sub analiza mea de ieri. Textul nu face decat sa reia o importanta stire de presa din timpul campaniei electorale. Iata citatul complet: «14.10.2014, 21:00 – Klaus Iohannis despre scandalul ,,Ponta, ofiter acoperit”: ,,Presedintele Romaniei nu poate sa fie mincinos, duplicitar si manevrat“. Candidatul Aliantei Crestin Liberale la prese­dintie, Klaus Iohannis, considera ca declaratia facuta, luni seara, de Traian Basescu, potrivit careia Victor Ponta ar fi ofiter acoperit, este “de o gravitate deosebita” si i-a cerut, totodata, premierului sa clarifice situatia in fata natiunii. S-au facut afirmatii care ridica mari semne asupra trecutului unuia dintre candidatii la Presedintia Romaniei, Victor Ponta. Aceste teme si afirmatii sunt de o gravitate deosebita, nu pot fi musama­lizate, nu pot fi trecute cu ­ve­derea”, a spus Iohannis, care i-a adresat si o intrebare retorica principalului sau contracandidat: „Ce alte lucruri ati mai ascuns in CV-ul dumneavoastra? Ce alte lucruri nu ne-ati spus si ar fi bine sa ni le spuneti?”, a intrebat Iohannis. Ponta nu poate sa fie presedintele Romaniei. Prese­dintele Romaniei nu poate sa fie mincinos, duplicitar si manevrat”, a adaugat candidatul Aliantei Crestin ­Li­berale, Klaus Iohannis, care a mai spus ca, in timp ce el este un om liber, Victor Ponta este un politician manevrat. Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru presedintia Romaniei: „Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca ca in ‘97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE (…) Ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la Judecatoria Sector 1 la Curtea Suprema de Justitie”, a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV. Victor Ponta a declarat, marti dimineata, ca dezvaluirile facute de presedintele Traian Basescu „sunt numai minciuni.”».

Ce demonstreaza citatul pe care l-am reprodus mai sus? El ne arata ca, sub acest aspect, atitudinea politica a lui Klaus Iohannis se caracterizeaza prin intransigenta. El il soma, pe buna dreptate, pe Victor Ponta, contracandidatul sau la prezidentiale, sa limpezeasca controversata chestiune a apartenentei sale la un serviciu secret. Iar ideea centrala era ca nu poti, mai ales ca presedinte, functiona sub dubla comanda, pentru ca, in acest fel, alegatorii sunt tradati.

Tot in conditiile lipsei de reactie a presedintelui Klaus Iohannis si a absentei unor dovezi, fie ele si jurnalistice, prezentate de Cornel Nistorescu, imi permit sa mai fac un rationament. Pornind de la intrebarea “ce anume l-a determinat, pana la urma, pe Nistorescu sa-l acuze pe Klaus Iohannis ca este colonel in slujba unui serviciu secret, in acelasi articol in care incearca sa stearga podeaua cu Gabriel Oprea?”. Pentru Cornel Nistorescu, Gabriel Oprea, ajuns intr-un termen record general cu patru stele al Armatei romane, fara sa fi participat la nicio actiune militara, nu este decat un caprar. Cu atitudine de caprar. Ei bine, Nistorescu, antipatizandu-l, poate pe buna dreptate, pe Gabriel Oprea si neacceptand teza conform careia, pe tabla de sah politica nu se lucreaza cu simpatii sau cu antipatii, este de-a dreptul indignat de posibilitatea ca presedintele UNPR sa ajunga prim-ministru. Care, pentru a ajunge prim-ministru, ar trebui si ar putea fi desemnat, in aceasta calitate, de Klaus Iohannis. Asa ca, in mintea lui Cornel Nistorescu, si Klaus Iohannis ar trebui sa fie tot un “caprar”. Cei drept, cu grad mai mic. De colonel.

Daca Gabriel Oprea va ajunge sau nu premier, asta nu cred ca depinde, nici de sentimentele de simpatie, nici de cele de antipatie pe care acest personaj politic le genereaza. El este, pur si simplu, astfel pozitionat pe tabla de sah politica incat lasa impresia ca este omul potrivit la momentul potrivit pentru a inclina balanta, astfel incat sa se poata forma un alt Guvern, care sa inlocuiasca Guvernul Ponta. Oprea, fiind reprezentantul partidului balama, pentru o perioada tranzitorie, pana la alegeri, devine, pur si simplu, personajul politic convenabil pentru toate partile aflate in disputa. Un fel de “cel mai mic numitor comun”.

Intrucat Cornel Nistorescu nu opereaza cu astfel de rationamente, fiind mai degraba un comentator patimas, nu este deloc exclus ca maniera in care Klaus Iohannis incearca sa gestioneze situatia politica extrem de complicata din Romania, lasand impresia ca ar putea accepta “solutia Gabriel Oprea”, sa-l fi scos din minti si sa-l fi determinat sa-l arunce pe presedinte in groapa ofiterilor acoperiti, oferindu-i acestuia si gradul de colonel. Daca este asa sau nu, Nistorescu trebuie sa ne spuna. Punand dovezile, daca le are, pe masa. Iar daca nu le are, cerandu-si scuze. Cum face orice om de onoare.

Pe de alta parte, nici tacerea lui Klaus Iohannis nu suna prea bine.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii