Va face Vasile Blaga pasul inapoi?   septembrie 27th, 2015

srs_edit2-90x90A sosit momentul in care PNL trebuie sa-si solutioneze marea problema a fuziunii. Altfel, avem de-a face cu o simpla alianta politica. Care va functiona ca orice alianta. Cheia fuziunii este Vasile Blaga. Co-presedintele PNL. Daca acesta face pasul inapoi, procesul va putea fi incheiat in intreaga tara. Altfel, va fi o poveste de iubire neterminata.

PNL ar fi putut construi, de mult, o majoritate parlamentara. Teoretic, el ar fi trebuit sa fie capabil sa propuna natiunii un Guvern si sa preia sarcina Executivului. Un asemenea eveniment se putea produce pana in prezent, dar cu o singura conditie. Cu conditia ca cetatenii sa aiba in fata lor, nu o alianta de partide, care oricand se poate rupe, care oricand da nastere la neintelegeri si la galceava, ci un partid unit. Adica, exact Marele Partid National Liberal, despre care s-a vorbit atunci cand a fost luata, de catre cele doua formatiuni politice, decizia curajoasa si riscanta de a unifica dreapta.

De ce nu s-a savarsit fuziunea pana in acest moment? De ce, chiar prin proiectul unificarii, ea a fost amanata pana in 2017? A fost sau nu o greseala? Si daca da, cine este vinovat? Si, mai ales, ce se poate face?

La fuziune a participat PNL, care sub aspectul pozitiilor pe care le detinea in Parlament, in Consilii si la Primarii, era al doilea ca marime, dupa PSD, cu un procent de circa 25% din ceea ce insemna puterea politica. Si PDL, un partid in cadere libera, odata cu ruperea de Traian Basescu, cu pierderea puterii executive si cu rezultatul dezastruos din alegerile parlamentare, unde niciun deputat sau senator al acestui partid, cu exceptia celui reprezentand Diaspora, nu a intrunit peste 50% din voturile exprimate. Daca nu ar fi existat acel artificiu legislativ vizand procedurile electorale, PDL nu ar fi avut decat un singur parlamentar. Ca atare, cinstit vorbind, unificarea dreptei a insemnat unirea unui partid mare si relativ puternic cu un partid mic si relativ slab. Este adevarat, PDL, asa cum era la data inceperii fuziunii, beneficia de multa experienta politica si de o exceptionala expertiza organizatorica, mai ales prin persoana celui mai marcant politician al sau, Vasile Blaga. Fuziunea nu a fost rapida intrucat PDL s-a temut sa nu fie pur si simplu sters de pe harta politica, inghitit si macerat de PNL si lipsit de posibilitatea de a-si prezerva, in viitor, o serie de functii de conducere. In generozitatea sa, PNL a acceptat aceasta situatie. Dar acum s-a ajuns prea departe.

Acum, in absenta fuziunii, situatia este urmatoarea. PNL, un partid care si-ar fi putut adjudeca si isi poate adjudeca oricand guvernarea, nu poate construi o majoritate in Parlament, intrucat nu este capabil sa-i convinga pe ceilalti parlamentari ca are un proiect viabil. Si asta in ciuda faptului ca exista un program de guvernare si exista si un candidat de prim-ministru. Motivul acest impotentei este ca toata lumea sesizeaza inconsistenta unei formatiuni politice, care se autointituleaza partid, desi, in realitate, functioneaza cum spuneam, ca o alianta care isi imparte autoritatea, nu in temeiul calitatii oamenilor, ci a unui algoritm.

De aceea, fuziunea trebuie sa fie anterioara si in niciun caz posterioara venirii la guvernare. Dar pentru ca fuziunea sa aiba loc, trebuie inceput de undeva. Trebuie luat taurul de coarne. Si punctul nevralgic si, in acelasi timp, punctul de unde poate iradia o fuziune accelerata este Vasile Blaga.

Vasile Blaga ar trebui sa aiba intelepciunea de a face pasul inapoi. Este cat se poate de normal, de natural si de epic ca formatiunea cea mai puternica din noul PNL sa dea presedintele partidului. Prin urmare, Vasile Blaga ar trebui sa ocupe locul secund. O functie care i se potriveste manusa. Cea de secretar general al noului PNL. Sau de presedinte executiv. Daca Vasile Blaga da tonul, la nivel national, lucrurile se pot desfasura altfel. In fiecare organizatie, pur si simplu, poate fi ales sau chiar si desemnat de la centru cel mai bun dintre co-presedinti. Iar urmatorul il va seconda.

Pornind de la Vasile Blaga, fuziunea se poate face foarte repede. Iar dupa fuziune, acest partid va fi vaccinat pentru a forma o majoritate in Parlament si pentru a prelua guvernarea inainte de alegerile parlamentare. Si chiar daca nu va fi asa, chiar daca, dintr-un motiv sau altul, guvernarea nu va fi preluata pana atunci, PNL se va putea prezenta in fata electoratului mult mai convingator decat o face acum.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii