Lungul drum catre iad   octombrie 26th, 2015

srs_edit2-90x90De fapt, a fost extrem de scurt. Si a inceput de la o uriasa minciuna. Titlul complet al unui spectaculos si recent program CNN este: “Lungul drum catre iad: America in Irak”. In cadrul acestei emisiuni, Tony Blair, fostul premier britanic si cel mai de nadejde partener al lui George W Bush, si-a cerut scuze pentru o minciuna care a fost utilizata ca pretext pentru declansarea razboiului in Irak. Am ales acest caz ca pretext pentru a le bate obrazul tuturor oamenilor politici si, in primul rand, celor din Romania, care mint intentionat. In mod direct sau prin omisiune. Si care o tin asa langa, in ciuda faptului ca opinia publica intelege perfect care este adevarul.

Acest caz, recunoscut la o distanta apreciabila, abia dupa 12 ani, este, desigur, unul extrem de grav. Care a condus la consecinte grave. Afirmatia si probele false furnizate de Marea Britanie, prin Tony Blair, omologilor sai din Statele Unite, a stat la baza coalitie anti-irakiene. Sub pretextul ca Saddam Hussein dispunea de arme de ucidere in masa, in special, chimice, a fost declansat un razboi, in urma caruia au murit zeci de mii de oameni si sute de mii au fost raniti. De fapt, nici aceasta informatie nu acopera intregul adevar. Din simplul motiv ca, in Irak, razboiul continua. Iar in final, s-ar putea sa vorbim de milioane de victime. Un stat a fost destabilizat, aruncat in haos, nu a fost instaurata acolo niciun fel de democratie de tip occidental, al – Qaida, care, practic, nu exista in Irak, si-a extins extraordinar campul de actiune si numarul de membrii, dupa care, deloc intamplator, o parte din Statul Islamic s-a format chiar in Irak. Iar acum lumea se confrunta cu un urias val migrator.

Cine raspunde? In definitiv, de ce a mintit Tony Blair? Chiar si dupa 12 ani, faimosul om politic, care in linii mari a fost extrem de apreciat de catre britanici, continua sa induca in eroare o planeta intreaga. Pentru ca vorbeste de o exagerare. De o informatie intrucatva eronata. Cea privind armele in masa ale regimului Saddam Hussein, care nu au mai fost gasite niciodata. Si care nici nu putea fi gasite. De fapt, realitatea sta altfel. Si am citit acest lucru in sute de carti si mii de articole care au aparut pe aceasta tema. Autoritatile de la Washington, incepand cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush, au facut presiuni asupra tuturor partenerilor, solicitandu-le sa gaseasca indicii sau probe care sa justifice invazia. O invazie pe care, pur si simplu, domnul Bush o dorea. Care sa repare, vezi Doamne, demnitatea ranita a tatalui sau. Care, dupa ce Irakul a invadat, in mod criminal, Kuwaitul, a ordonat, pe buna dreptate, o interventie, obtinand si acordul Natiunilor Unite, dar fara a-si trimite trupele pana la Bagdad, numai si  numai pentru a-l ucide pe Saddam Hussein. Fiul insa a fost mai aprig. Iar Tony Blair a fost servil. Si a facut la randul sau presiuni asupra serviciului secret din Marea Britanie pentru a strange dovezi. Iar serviciul secret a venit cu informatii extrem de subtiri. In mod cert, lipsite de valoare, cu conditia ca Tony Blair sa nu fi dorit, cu tot dinadinsul, sa-si “serveasca” partenerul de la Washington. Si, la randul sau, partenerul de la Washington s-a facut ca nu observa ca, de fapt, probele nu erau probe. Si uite asa, o intreaga planeta a fost destabilizata.

Nici astazi, Tony Blair nu recunoaste ca a mintit in mod deliberat. Si asta in ciuda faptului ca serviciul sau de informatii, prin cei mai importanti reprezentanti ai lui, a recunoscut de mult timp acest lucru. Scuzele lui Tony Blair nu pot fi primite. Nu numai fiindca sunt tardive. Dar, mai ales, pentru ca sunt pe jumatate.

Din nefericire, sunt multi oameni politici importanti lipsiti de morala. Dispusi sa minta pentru a-si atinge scopurile. Indiferent daca minciuna lor face victime. Si indiferent cat de multe victime face. Sa extrapolam aceasta trista poveste, a unuia dintre cei mai importanti oameni politici ai lumii, in Romania. Si sa observam ca si aici sunt extrem de multi cei care mint cu buna-stiinta si cu rea-credinta. Pentru ca stiu perfect ca minciuna lor nu face decat rau. Si se poate solda cu victime. Cu suferinte.

Haideti sa privim putin in jur! Sau, pur si simplu, sa deschidem programele de stiri. Ce ar fi sa facem un top al celor mai mincinosi politicieni.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii