Graba strica treaba   octombrie 27th, 2015

srs_edit2-90x90Se observa, cu ochiul liber, ca in timp ce PSD creste in sondaje, increderea in Victor Ponta se deterioreaza. In mod accelerat. Iar dosarul sau penal sau dosarele atarna greu. Atarna si mai greu atunci cand Romania este privita de afara. Iar a doua Romanie numara patru milioane de suflete. Asta inseamna ca, pentru a nu se ajunge intr-o criza profunda, Ponta trebuie sa plece. Dar asta nu inseamna ca si PSD ar trebui sa renunte la guvernare. Din aceasta perspectiva, presiunile pot face rau. Din aceasta perspectiva, graba strica treaba.

Am incercat sa explic, cu alte ocazii, de ce PSD continua sa fie creditat de foarte multi romani. Si, de ce, la guvernare fiind, de atatia ani, continua sa creasca in loc sa scada. Am mai incercat sa explic, de asemenea, de ce PNL, in loc sa creasca, scade. Nu mai revin asupra argumentelor. Am sa spun doar ca prin simpla schimbare a stafetei guvernarii, de la stanga la dreapta, tendintele politice nu se vor inversa si ele. Dimpotriva.

Motivul pentru care PNL nu se afla la guvernare, la un an dupa ce a inregistrat o uriasa victorie, prin plasarea lui Klaus Iohannis in cea mai inalta functie in stat, este ca nu merita. El nu a dobandit pedigree-ul necesar pentru a pune mana pe Palatul Victoria. Stiu! Prima reactie a oricarui cititor este sa se intrebe daca autorul acestor randuri este in toate mintile. Cu adica? PNL a fost de mai multe ori la guvernare in ultimii douazeci si cinci de ani. La fel si PDL. De ce aceste doua partide au putut, bine merci, guverna si separate unele de altele, dar si impreuna, iar acum, dupa ce au fuzionat, nu ar mai fi capabile? Raspunsul l-am mai dat. Si il mai dau si acum. Un partid in sine poate functiona bine. Poate functiona bine si o alianta de partide. Dar o etnitate politica, care nu reprezinta nici una, nici alta, nu se poate misca altfel, decat alandala. Iar acest PNL nu este nici rezultatul unei fuziuni si nici o alianta bazata pe un algoritm. De aceea, indiferent cate eforturi ar face tandemul Gorghiu – Blaga – ma apuca durerea de cap cand ii vad iesim impreuna si vorbind in cor – imaginea PNL este, mai degraba, de incoerenta decat de coerenta. Cei doi, impreuna, fac mai putin decat un lider mediocru. Poate ca, separat, fiecare ar face mai multe parale.

In aceste conditii, electoratul simte ca ceva nu este in ordine si acesta este unul dintre motivele pentru care dreapta nu reuseste sa domine, cu adevarat, scena politica. La randul lor, parlamentarii, inteleg si ei care este situatia si, iata ca, astfel nu se poate forma o majoritate, in ciuda insistentelor lui Klaus Iohannis. Guvernul sau mai trebuie sa astepte. Dar cat?

Si acum, pentru a raspunde dilemei de la inceputul acestei analize, voi preciza ca, daca este adevarat ca Victor Ponta trebuie sa plece, nu este la fel de adevarat ca locul sau ar putea fi luat de un liberal. Daca cineva incearca sa forteze in aceasta directie, este bine sa stie ca graba strica treaba. Prin urmare, daca PSD doreste, poate nominaliza oricand un alt lider, tot din partea PSD si acesta va beneficia de o sustinere majoritara. Singura posibilitate de a putea fi basculata aceasta majoritate, din stanga spre dreapta, a fost tratata. A fost tratata mai demult. Atunci cand domnul Gabriel Oprea a devenit fostul – viitor prim-ministru al Romaniei. Adica, atunci cand a ezitat, renuntand de fapt, in mod ireversibil, sa schimbe tabara politica. Cand a luat aceasta decizie, a facut un calcul politic cat se poate de corect. Si anume ca, la apropiatele alegeri este mai rentabil sa stea alaturi de PSD, sa-l canibalizeze si sa isi incerce sansele pe listele acestui partid. Rationamentul de mai sus nu s-a schimbat. Dimpotriva. Nefericitul accident, soldat cu moartea unui politist, i-a cam turnat apa in motor generalului Oprea, care, astazi, este mai vulnerabil decat era in urma cu cateva luni.

Deci, daca asa stau lucrurile, daca rationamentul meu este corect, atunci stau si ma intreb de ce se tot opinteste PNL sa  schimbe un Guvern PSD cu un alt Guvern PSD? De ce, in ce scop si, mai ales, unde se grabeste PNL?

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii