Inversarea axelor   noiembrie 1st, 2015

srs_edit2-90x90Intr-o discutie telefonica privata, daca mai poate exista asa ceva, un cunoscut analist politic mi-a atras atentia ca este bine sa arunc o privire pe o raza de 360 de grade. Adica, sa nu ma uit doar la est si vest atunci cand ma refer la cel de-al Treilea Razboi Mondial. Ci si la nord si sud. Sau, sublinia el, mai ales, la nord si sud. Si tocmai am citit o noua analiza interesanta, postata de domnul Adrian Severin. Acesta, vorbind despre taberele angajate in conflictul care se transforma in conflagratie, tocmai la asta se refera. La un razboi intre nord si sud. Daca ar fi sa fie asa, situatia este mai grava decat ne-am putea imagina. Pentru ca, in cel mai rau caz, ar fi un razboi religios.  Iar in cel mai bun caz, ar fi un razboi al raselor. Este oare posibil?

Chiar daca, asa cum singur recunoaste domnul Adrian Severin, tabara din care face domnia sa parte este substantial mai redusa numeric, asta nu inseamna deloc ca nu s-ar putea sa aiba tocmai acesti analisti dreptate. De fapt, vorbim despre principalele forte aflate in conflict. Eu sustin ca razboiul mondial la care asistam in faza lui incipienta se desfasoara avand doi principali adversari. Rusia, redevenita, sub aspect militar, o putere globala, si Statele Unite, care sunt, indiscutabil, o putere globala din punct de vedere, nu numai militar, ci si economic. Iar in jurul Statelor Unite se grupeaza Uniunea Europeana, membrii NATO care nu fac parte din Uniunea Europeana si alte state. Cu exceptia celor care se aliaza, pe zi ce trece, cu Federatia Rusa. Si, fireste, acelor cateorva state care vor ramane neutre. Este, deci, o continuare a Razboiului Rece. O transformare a sa intr-un razboi in toata regula.

Cei care vad o alta axa, axa nord-sud, iau in calcul chiar si un precedent al istoriei. Nu s-a intamplat asa si in Al Doilea Razboi Mondial? Nu a existat atunci o alianta Hitler – Stalin? Nu au impartit cei doi dictatori, Polonia? Nu Polonia s-a aflat la originea conflagratiei mondiale? Si nu au devenit extrem de repede cei doi aliati cei mai inversunati adversari? De ce nu s-ar repeta, acum, intr-o alta formula, un asemenea scenariu? De ce, prin urmare, nu ar fi posibil ca, in acest moment, sa exista o serie de aliante aparente, chiar in timp ce, pe sub masa, se fac noi si surprinzatoare aranjamente? De pilda, Turcia este in NATO. Dar Turcia aspira sa redevina imperiala. Si sa se puna in fruntea unei cruciade musulmane. Sau cel putin asta se intampla in scenariul la care se gandesc adeptii axei nord-sud, dintre care cel mai proeminent, la noi, este Adrian Severin. Iar Rusia, care pare a se afla intr-un conflict aproape furibund cu Statele Unite si Europa Occidentala, nu ar putea oare sa devina un aliat? Nu cumva asta se si trateaza in dialogurile Moscova – Washington si Moscova – Berlin?

Tot ce se poate. Dar daca asa stau lucrurile, daca puterile in conflict se aliniaza pe axa nord-sud, ei bine, atunci vom vedea, practic, un grup de rase luptand impotriva unui alt grup de rase. Sau un grup religios luptand impotriva unui alt grup religios. Cu motivatii de ordin rasial sau religios, cel de-al Treilea Razboi Mondial va fi mai crancen decat ne imaginam noi acum.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii