Consultari pentru un premier gata impachetat   noiembrie 6th, 2015

srs_edit2-90x90Este extrem de interesant. Astazi, la Cotroceni este organizata ultima runda de consultari cu societatea civila. Dupa ce, in prealabil, au avut loc consultari cu partidele. Obiectivul lui Klaus Iohannis, cel anuntat oficial, este de a identifica o solutie de inlocuire a Guvernului Ponta. Care, juridic, nu mai exista. Din momentul in care Ponta a demisionat. Si, cu toate astea, iata, numele viitorului premier este cunoscut. Se numeste Dacian Ciolos. Iar anuntul vine din exterior. De la Bruxelles.

In aceste conditii, daca, deci, se confirma ca Dacian Ciolos este premierul tehnocrat al unui Guvern tehnocrat sau de uniune nationala atunci,survin doua intrebari. Care necesita raspunsuri. Prima intrebare este cine l-a desemnat, de fapt, pe Dacian Ciolos? Avand in vedere faptul ca acesta a fost comisar european si ca informatia privind viitoarea sa desemnare vine de la Bruxelles ar putea exista banuiala, cat de cat intemeiata, ca oficialii europeni sunt cei care au exercitat, in acest sens, presiuni asupra lui Klaus Iohannis. O asemenea ipoteza este intarita de o realitate care deja a fost demonstrata. Noi nu stim prea bine cum s-a achitat Dacian Ciolos, in trecut, in calitate de comisar european pentru Agricultura de obligatiile fata de institutia europeana. Probabil ca a fost un ministru meritoriu. In sensul ca a stiut sa satisfaca cele mai importante dintre solicitarile statelor mai puternice din UE, legate de bugetul alocat acestui domeniu. Si de modul in care acest buget a fost distribuit. Ceea ce este insa cert pentru romani este ca, dincolo de aventura gripei aviare, ei nu au prea simtit, in perioada respectiva, ca au un compatriot instalat in inalta functie de comisar european pentru Agricultura. Ei bine, acest tip de rationament face plauzibila teza conform careia, vom avea, pentru prima data, un prim-ministru numit din exteriorul tarii, desigur, dupa ocupatia sovietica.

Nu trebuie exclusa nici ipoteza in care institutia de la Cotroceni a ajuns, ea insasi, la concluzia ca domnul Dacian Ciolos ar fi un candidat potrivit pentru functia de prim-ministru. Sa spunem ca asa stau lucrurile. Ca in cautarea unui tehnocrat, consilierii de la Cotroceni l-au gasit pe Ciolos. Dar atunci, ramane o necunoscuta. Cum se face ca numele lui este, pentru prima si pentru a doua oara, lansat din medii nu de la Bucuresti, ci apartinand institutiilor europene. O explicatie ar putea fi, eventual, faptul ca unul sau mai multi reprezentanti ai Palatului Cotroceni au comis indiscretii. Ca s-ar fi produs, prin urmare, de la cel mai inalt nivel, o scurgere de informatii.

Dar, in aceste conditii, plasandu-ne si in prima si in cea de-a doua ipoteza, persista, totusi, un urias semn de intrebare legat de ratiunea consultarilor. Poate aceste consultari de la Cotroceni sunt organizate, nu in scopul ca, la capatul lor, sa se desprinda cateva concluzii si cateva candidaturi de premier, ci, mai degraba, ca prin persuasiune, presedintele sa reuseasca sa il impuna pe cel pe care il doreste. Adica, pe domnul Dacian Ciolos. Atat in fata partidelor parlamentare, cat si a reprezentantilor strazii, cu care, in premiera, domnul Klaus Iohannis se intalneste azi.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii