A pierdut controlul Liviu Dragnea?   noiembrie 12th, 2015

srs_edit2-90x90Scriitorul si analistul Stelian Tanase sustine ca da. Si aduce, in acest sens, cateva argumente. Cele mai importante fiind ca a pierdut, prea lejer, guvernarea. Si ca si-a pierdut si aliatii. Retragandu-se intr-o minoritate. Eu sustin teza contrarie. Si anume ca noul presedinte PSD stapaneste o situatie grea, cu talentul unui veritabil regizor politic. Cine are dreptate?

Prezint in cele ce urmeaza argumentele care ma determina sa ajung la concluzia ca Liviu Dragnea este artizanul unei operatii de succes, atat asupra carierei sale politice, cat si in ceea ce priveste viitorul PSD.

Nu este un secret pentru nimeni ca actualul sef al socialistilor romani are atarnata de gat o veritabila piatra de moara. Pe care o duce cu stoicism si curaj de multa vreme. El a fost condamnat penal cu suspendare intr-un dosar destul de discutabil privind referendumul. Acuzatiile si probele impotriva sa vizeaza activitatea sa de om politic la varf, de sef al campaniei electorale PSD, justitia ajungand la concluzia ca el si-a depasit atributiile. Si ca a influentat votul, in modalitati considerate a fi contrare legii. Condamnarea sa la inchisoare cu suspendare nu este definitiva. Deasupra capului sta o veritabila sabie a lui Damocles. Oricand, la urmatoarea instanta, el ar putea fi condamnat cu executare. Ori, in aceste conditii, carierei sale politice i se pune, nu punct – adica punct si de la capat –  ci, pur si simplu, capat. Observand straniile legaturi dintre justitie si politica, Liviu Dragnea isi retrage partidul de la guvernare pentru a castiga timp si a-si salva capul in procesul penal. El crede si spera si s-ar putea sa aiba dreptate, in mare masura, daca luam in calcul nenumaratele coincidente in acest sens, ca daca isi arata obedienta si nu isi incordeaza muschii, justitia va fi mai ingaduitoare cu el. Este un calcul, daca nu foarte moral, in orice caz, cu sanse de a fi creditat drept realist.

Dar ce legatura poate exista intre istoria penala a domnului Liviu Dragnea si statutul PSD, de partid aflat la guvernare sau de partid retras in opozitie? Legatura o face ceea ce putem denumi “modul de operare”.

Liviu Dragnea este un politician extrem de abil. Care a crescut si s-a maturizat constant, in interiorul PSD, apropiindu-se, din ce in ce mai mult, prudent, dar sigur pe el, de functia suprema. Este singurul dintre presedintii PSD, de dupa Ion Iliescu, care, inainte de a ajunge in aceasta functie, a reusit sa stapaneasca toate butoanele de comanda ale partidului. Pentru a ma face mai bine inteles, voi face o extrapolare la jocul de rugby. Acest sport se bazeaza, in buna masura, pe ceea ce numim “iesirea din gramada”. Se formeaza un fel de arici, alcatuit din cei mai puternici jucatori ai ambelor echipe, care stau aplecati si se imping unii in altii, pana cand arbitrul plaseaza mingea la baza, la mijlocul gramezii. Castiga, de regula, cel mai bine plasat, dar si cel mai puternic. Acesta preia mingea si fuge cu ea pentru a inscrie. Uneori insa, lucrurile stau altfel. In timp ce greii se lupta pentru balon, acesta le scapa din maini, tasneste deasupra gramezii sau in proximitatea ei si atunci exista o sansa reala pentru unul dintre jucatorii din al doilea cerc de a o prelua si de a inscrie. Asa s-a intamplat, cu certitudine, in cazul lui Mircea Geoana si Victor Ponta. Si, in buna masura, chiar si atunci cand Adrian Nastase – care era un rasfatat al partidului, dar, in niciun caz, un greu PSD – a reusit sa castige conducerea partidului. Dupa care, acesti beneficiari ai unei conjuncturi favorabile, pentru a rezista, au trebuit sa-si cumpere timp. Baleind intre centrele de putere din interiorul partidului, intre grupurile de interese si transformandu-se intr-un fel de arbitrii ai “greilor”. Trebuie observat ca Liviu Dragnea nu face parte din aceasta categorie. Dimpotriva. Incepand din momentul in care, ratacit fiind, la propriu si la figurat, Victor Ponta a demisionat de la presedintia PSD, Liviu Dragnea i-a executat pe toti favoritii acestuia la conducerea partidului, a preluat ferm pupitrul de comanda si a castigat.

Am facut aceasta paranteza intr-o incercare de a defini, cat mai exact, profilul de luptator politic al lui Liviu Dragnea. Am explicat si de ce acesta incearca sa castige timp in raport cu problemele sale cu justitia. Si acesta poate fi, nu ma indoiesc, un argument. Dar sa admitem, macar de dragul demonstratiei, ca Liviu Dragnea nu ar avea absolut nicio problema penala. Si ca nu ar putea fi constrans, prin existenta unei iminente amenintari, cu o pedeapsa penala cu executare, sa paraseasca terenul de joc, tragand si PSD dupa el.

Daca Liviu Dragnea nu ar avea niciun fel de probleme penale, am convingerea ca, in aceste zile, ar fi actionat la fel. Si acum am in vedere, nu o conjunctura, pana la urma straina luptei democratice pentru putere – conjunctura penala – ci, pur si simplu, modul in care poate fi condus un asemenea razboi politic. PSD a guvernat aproape patru ani. Are instalate mii de persoane, mii de sustinatori, cei mai multi activisti, in intreaga administratie publica centrala si locala. Este greu de prevazut ca un Guvern de tehnocrati va avea vointa politica necesara si capacitatea de a inlatura, mai mult decat suprafata, acestei uriase armate PSD. De asemenea, socialistii dispun, in prezent, cu tot uraganul starnit de DNA, de cei mai multi presedinti de Consilii Judetene, primari si consilieri, care vor ramane in functii pana la alegeri, cand se vor transforma in eficienti agenti de influenta ai partidului si in veritabile centre de comanda locale. Din aceasta perspectiva, PSD paraseste Palatul Victoria, pastrandu-si putea intacta.

Sub aspect electoral, din nou, se poate afirma ca PSD sta temeinic asezat pe cel mai consistent bazin de votanti. Si, o serie intreaga de masuri guvernamentale, contestabile sau nu, populiste sau nu, au avut un impact social de natura sa consolideze politic acest partid. Nici din aceasta perspectiva, PSD, retragandu-se de la guvernare, nu are nimic de pierdut.

Dimpotriva. Exista toate sansele ca un Guvern de tranzitie, banuit, pe drept cuvant, ca face parte dintr-o constructie de laborator, nu conjuncturala, ci deliberata cu mult timp inainte, si, eventual, cu concursul decisiv al unor centre de putere din afara granitelor Romaniei, dar si a propriilor servicii secrete, sa sfarseasca, in preajma alegerilor, prin a nemultumi populatia. In general, la capatul unui ciclu electoral, cetatenii au tendinta de a se manifesta impotriva celor aflati la putere. Iar la putere atunci se va afla, nu PSD, ci o alta majoritate politica. Este exact regula jocului pe care mizeaza Liviu Dragnea.

O retragere strategica acum, o iesire rationala si inteleapta din joc, o pauza necesara in exercitiul puterii ii da posibilitatea liderului socialist sa-si intareasca si mai mult puterea in partid si, mai ales, sa antreneze organizatiile PSD pentru alegerile electorale din 2016.

Si nu trebuie uitat faptul ca propaganda politica, impactul electoral sunt intotdeauna mult mai eficiente, exercitate fiind din banca opozitiei. Intre timp, si presa – care nu trebuie deloc dirijata in acest sens – va cenzura, din ce in ce mai atent, si va critica derapajele noii majoritati politice si balbaielile si greselile noului Executiv tehnocrat.

Cred cu tarie, prin urmare, nu numai ca Liviu Dragnea nu a pierdut controlul, ci dimpotriva, ca face o miscare strategica desteapta, pe tabla de sah politica.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

noiembrie 12th, 2015 at 20:35
gogu spune:

Dar daca lucrurile merg bine pana la alegeri si poporul nu mai vrea PSD-ul?