Ce fel de razboi a inceput?   noiembrie 16th, 2015

srs_edit2-90x90Acum este oficial. Pana si papa Francisc admite ca a fost declansat cel de-al Treilea Razboi Mondial. Niciun razboi nu este identic cu cel anterior. Dar seamana. Esential si extrem de urgent este sa-l definim. Numai o definitie corecta ne poate ajuta. Asadar, avem de-a face cu un razboi religios? Este un razboi al raselor? Sau este un razboi al resurselor si al teritoriului?

De mai bine de 50 de ani, multi dintre cei care au incercat sa faca preziceri referitoare la secolul XXI au afirmat ca acesta va fi al religiei. Sau al religiilor. In aceste conditii, declansarea unei conflagratii mondiale ar fi si ea, automat, de natura religioasa. Si, aparent, chiar asa stau lucrurile. Fundamentalismul islamic, despre care se vorbeste atat de insistent, este un fundamentalism de tip religios. Si la fel radicalizarea acestor miscari. Cele mai multe dintre actele teroriste si cele mai multe dintre organizatiile de acest tip provin din spatiul islamic si isi afirma, cu tarie, credinta in Allah. Si pun pe seama lui Allah fapte violente, cel mai adesea abominabile. Tot in temeiul credintei in Allah, cu Coranul in mana, au loc si masivele recrutari. Dar inseamna toate aceste realitati, ca ne aflam in prezenta unui razboi al religiilor? George W Bush a vorbit odata despre o cruciada. O afirmatie extrem de grava. Pe care a retractat-o, ulterior, in nenumarate randuri. Pentru ca Statele Unite nu au atacat Afganistanul ca urmare a unui avant religios. Si nici pentru a combate religia musulmanilor. Ci, din cu totul si cu totul alte motive. Pe de alta parte, indiferent cat de periculos este fenomenul terorist, indiferent de amploarea pe care a luat-o si de modul de organizare din ce in ce mai sofisticat al grupurilor teroriste, toata aceasta populatie violenta nu reprezinta, numeric vorbind, decat o minoritate nesemnificativa a lumii islamice. Si nu este nevoie sa insist asupra caracterului non-violent, ci, dimpotriva, pacifist, al invataturilor consemnate in Coran. Neexistand in lumea crestina niciun fel de tendinta semnificativa de a suprima lumea musulmana si neexistand in lumea musulmana niciun fel de intentie programatica pentru suprimarea lumii crestine, neexistand niciun fel de masa critica intr-un sens sau altul, nu putem vorbi despre un razboi religios.

Si important sa stim si sa intelegem bine acest lucru. Caci daca ne-am afla in prezenta unui razboi religios, atunci, dincolo de arsenalul militar conventional, ar trebui sa avem de a face si cu operatiuni de riposta vizand distrugerea lacasurilor de cult ale lumii islamice, desfiintarea scolilor religioase de acest fel si interzicerea, cel putin in spatiul occidental, a unor obiceiuri si traditii islamice. Ori, operatii de acest fel nu au fost puse la cale si nici nu sunt luate macar in calcul, in scenariile de riposta.

Daca nu avem de a face cu un razboi religios, atunci poate avem de a face cu un razboi al raselor. Intentioneaza oare rasa musulmana sa suprime rasa caucaziana? Sau invers? Daca asa ar sta lucrurile, daca aceasta ar fi natura exacta a celui de-al Treilea Razboi Mondial care s-a declansat, atunci ar trebui sa aiba loc o serie de operatiuni care sa respecte acest tipar. Dar nu au loc. Si nu sunt preconizate. Nici dintr-o parte, cea a organizatiilor teroriste, si nici din cealalta parte. Dupa cum se vede, actelor de teroare le cad victime oamenii dintre cei mai diferiti. Inclusiv musulmani. Si, o alta realitate, este ca exista un numar alarmant de mare, din ce in ce mai mare, de teroristi cu ochi albastri. De reprezentanti ai rasei caucaziene, care, dintr-un motiv sau altul, au aderat la organizatiile teroriste.

In aceste conditii, nu mai exista alt raspuns decat cel ca, in ciuda unor trasaturi specifice, noi, al Treilea Razboi Mondial este unul cat se poate de clasic. Invocand, mai mult sau ai putin, Coranul, invocandu-l, mai mult sau mai putin, pe profetul Mahomed, reprezentantii organizatiilor teroriste se lupta pentru a obtine cat mai multa putere si influenta, in sensul clasic al acestor termeni. Asa s-a nascut de altfel si Statul Islamic. Din dorinta de a ocupa si administra un teritoriu, de a subordona si organiza o populatie si de a stapani si exploata bogatiile solului si subsolului. Si nimeni nu poate ascunde faptul ca si modul in care au fost conduse ultimele razboaie, incepand din 2001 incoace, de catre Statele Unite ale Americii, chiar daca au avut, aproape de fiecare data, un bun pretext, legat fie de lupta impotriva terorismului, fie de suprimarea unor dictaturi, a vizat, in primul rand, accesul la mai mult teritoriu si la mai multe resurse. Daca stim si recunoastem ca asa stau lucrurile, atunci putem intuit, cu destul de multa acuratete, cum va fi purtat, de o parte si de cealalta, acest razboi.

Diferenta intre cel de-al Treilea Razboi Mondial si primele doua razboaie mondiale este ca, in acest caz, gherila urbana va caracteriza, in mod consistent, cele mai multe dintre operatii. O a doua caracteristica este ca, de regula, nu vom avea o linie a frontului asa cum ne-am obisnuit din razboaiele anterioare.

Vor exista nenumarate fronturi in interiorul unor teritorii nationale. Fie ca ne referim la teritorii din Orientul Mijlociu sau Africa, fie ca ne referim la teritorii din spatiul occidental.

Cea mai lovita va fi Europa. Pentru ca Statul Islamic, in suprafata cat Marea Britanie, care ocupa, in prezent, un teritoriu din Irak si un alt teritoriu din Siria, exista disimulat si in cateva sute de locuri, cel putin din Europa. Specialistii vorbesc chiar de peste 1000 de asemenea zone fierbinti. Zone fortificate. Care functioneaza dupa regula stat in stat. Zone ocupate de musulmani si care cad, din ce in ce mai vizibil, prada organizatiilor teroriste. Si care, pe parcursul acestui razboi, se vor transforma din focare in fronturi neregulate, asimetrice de razboi urban.

Si astfel, sa nu ne mire daca, in viitorul apropiat, europenii si americanii se vor afla in situatia de a-si bombarda zone intregi din propriile orase. Asta daca, pana cand nu este, cu adevarat, prea tarziu – dar oare nu este deja prea tarziu? – nu se va gasi, totusi, o alta solutie de a starpi mai eficient terorismul decat strategia, atat de gresita, adoptata si urmata timp de 15 ani.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii