Adevaratele axe ale razboiului   noiembrie 24th, 2015

srs_edit2-90x90Iata ca ele prind contur. Scenariile prezentate anterior se transpun in realitate. Rusia s-a aliat cu Iranul si cu China. Poate ca la festin va veni si India. Si nici Turcia nu este departe. In timp ce statele NATO sunt din ce in ce mai dezbinate. Al Treilea Razboi Mondial, cu epicentrul in Siria, se transfera si in Europa, sub forma conflictelor de gherila urbana. Iar Romania este prinsa intr-un cleste.

Incidentul grav care si el a fost anticipat de multi analisti nu este de natura sa schimbe prea mult lucrurile. Este adevarat. Un avion de vanatoare rusesc a fost doborat de o racheta lansata de armata turca. Acest act a fost asumat. Rusii sustin ca se aflau in spatiul aerian al Siriei. Ankara sustine contrariul. Nu cred ca acest incident va genera un conflict direct intre cele doua state. Fie si el si diplomatic.

Turcia, desi este un stat important NATO, este din ce in ce mai legata de propriile interese geostrategice. In care conflictul cu armatele kurde joaca un rol important. Dar nu si cel mai important. Kurzii ataca Statul Islamic. Turcia ii ataca pe kurzi. Si Turcia pretinde, in acelasi timp, ca este alaturi de NATO in razboiul impotriva Statului Islamic. Pana la urma Turcia este din ce in ce mai strans legata de Iran. Iar Iranul de Rusia.

In aceasta saptamana a avut loc un eveniment diplomatic care poate avea, in viitor, un efect urias. Vladimir Putin a ajuns la o intelegere ferma cu conducerea religioasa si politica a Republicii Islamice Iran. S-a conturat un prim segment al axei. El continua pe linia principala, pana la Beijing. Pentru ca si China are interesele ei. Inclusiv in Siria, unde dispune de echipamente militare, specialisti si trupe de comando. Iar interesele Chinei coincide, mai degraba, cu cele ale Rusiei.

Incidentul aerian petrecut azi este, mai degraba, un accident. Dar nu este deloc un accident faptul ca o serie de state non-NATO isi strang randurile. In timp ce statele NATO par a fi paralizate.

De altfel, NATO a primit o noua agenda, extrem de incarcata. Teroarea dezlantuita in Europa de catre Statul Islamic, se potriveste de minune cu obiectivele Moscovei. Pentru ca muta centrul de preocupari si de dispute diplomatice, politice si militare din interiorul NATO, dinspre Siria, catre Europa.

Iar daca vorbim despre dispute, sa ne gandim fie si numai la faptul ca, in timp ce Franta, crunt lovita de un prim val al operatiunilor teroriste organizate de Statul Islamic, solicita activarea articolul 5 din Tratat, SUA, principalul contributor NATO, refuza sa de-a curs pretentiilor Frantei. Sub motiv ca o invazie terestra in Statul Islamic este contraindicata. De fapt, Statele Unite si statele NATO, in general, sunt din ce in ce mai incorsetate in spatiul maritim, aerian si mai ales terestru al Siriei si Irakului. Washington-ul refuza, pur si simplu, utilizand argumente de ordin tehnic, sa intre in coliziune cu Moscova.

In tot acest timp, in estul Romaniei se intampla lucruri grave. Dezmembrarea Ucrainei, pe masura ce trec zilele, devine un fapt din ce in ce mai implinit. In favoarea exclusiv a Rusiei. Si urmeaza Republica Moldova. Aceasta se afla, nu numai in pragul unei disolutii – pentru ca nu are Guvern si risca, in scurt timp, si o dizolvare a Parlamentului – ci si o veritabila criza umanitara. Colapsul economic al Republicii Moldova este, pe cat de evident, pe atat de lipsit de solutii. Decapitarea conducerii pro-europene a Republicii Moldova, la care, culmea, au contribuit si emisarii euro-atlantismului, s-a combinat, intr-un mod extrem de toxic, aproape exploziv, cu o grava criza economica. Iar solutii nu se intrevad. Cu o conducere care nu semnalizeaza catre Europa, catre UE si catre NATO, este greu de presupus ca vor veni, din vest, ajutoare la Chisinau. Chiar si ajutorul romanesc a fost pus intre paranteze.

Pana la criza umanitara din Republica Moldova nu mai este decat un pas. Iar pasul se face chiar in aceasta iarna. Uniunea Europeana si, de asta data, in primul rand Romania, vor avea, astfel, de a face cu un nou val migrator. Dinspre Chisinau. Iar in vidul care va ramane, vor flutura steagurile Federatiei Ruse.

Pe masura ce axele acestui razboi, care a cuprins peste 40 de state ale lumii, se contureaza tot mai precis, vedem, din nefericire, cum se casca o falie intre Europa si Statele Unite, intre statele NATO si unul dintre membrii sai, Turcia, dar si intre statele europene, atat pe axa est-vest, cat si pe axa nord-sud. De aceea, cel mai vulnerabil spatiu, in viitorul apropiat, va fi Europa. Siria va ramane doar fitilul.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii