De ce Alina Gorghiu trebuie sa joace la risc maxim?   decembrie 14th, 2015

srs_edit2-90x90Daca informatiile mele si scenariul pe care l-am elaborat in baza lor sunt reale, atunci fuziunea va fi accelerata. Pana la varf. Vasile Blaga va face pasul inapoi. Iar Alina Gorghiu va ramane presedintele PNL. Si, in acest fel, ea se va putea reinventa. Si va inregistra o crestere semnificativa a credibilitatii. Nu este, insa, suficient. Daca PNL nu castiga Bucurestiul, esecul va fi de proportii. Va fi scos din prima linie pentru urmatorii ani. Iar Alina Gorghiu, in ciuda victoriei de etapa, va fi terminata politic, odata cu partidul. Ce este de facut?

Am aratat nu numai eu, ci si alti analisti cat de importanta este batalia pentru Bucuresti. De ce de rezultatele de la Bucuresti depinde scorul final al anului electoral? Cine va reusi sa puna mana pe acest segment valoros electoral, care reprezinta, statistic, 10% din populatia Romaniei, va castiga, in final, si alegerile parlamentare. Numai ca PNL pleaca la lupta cu un urias handicap.

In eventualitatea in care legea electorala nu va fi modificata la timp, daca alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur de scrutin, PNL, indiferent ce va face sau nu va face Alina Gorghiu, va pierde Capitala. Din doua motive. Primul este ca, in acest moment, scorul, conform sondajelor de opinie, este in favoarea PSD. Si chiar cu cateva procente bune. In al doilea rand, ca, de obicei, dreapta este fragmentata, astfel incat liberalii nu vor avea acces, in singurul tur de scrutin, decat la o parte din electoratul conservator.

Sa admitem insa scenariul conform caruia alegerile se vor desfasura in doua tururi de scrutin. Daca se intampla asa, atunci PNL poate reface dublul handicap de care vorbeam mai sus, dar numai cu conditia ca Alina Gorghiu sa fie extrem de curajoasa, iar Partidul National Liberal sa o sustina in ciuda faptului ca, prin aplicarea decalogului, el va fi oarecum decimat.

Conform sondajelor interne PNL, PSD, in Bucuresti, se afla in fata cu cateva procente bune. Conform sondajelor interne PSD, decalajul este si mai mare. Cu observatia ca PSD, cand a facut cercetarea de piata, nu a luat in calcul doua sectoare in care este greu de crezut ca poate castiga PNL. Este vorba de Sectorul 2, condus de Neculai Ontanu si Sectorul 4, in care, pana de curand, a fost primar Cristian Popescu Piedone. Daca adaugam cele doua sectoare, distanta intre cele doua partide este de aproape opt procente.

Si asa cum aratam, dreapta este divizata. Am toate motivele sa cred ca, in timp ce UNPR, lovit naprasnic la varf, va incerca sa mearga pe liste comune cu PSD, intre partidele de dreapta se va da o batalie la sange. Pentru un electorat care reprezinta, in total, circa 40% din populatia cu drept de vot a Bucurestiului. Aproape sigur Traian Basescu va candida pentru a ridica scorul Miscarii Populare. Este previzibila si o candidatura din partea ALDE, poate chiar a lui Calin Popescu Tariceanu, care, in paranteza fie spus, ar avea si el sanse de a castiga Primaria Generala. Vor mai exista candidati care sunt tot de dreapta, ai societatii, mai mult sau mai putin, civile, cum ar, de pilda, Nicusor Dan. Nu m-as mira daca nelinistita doamna Macovei ar decide si ea sa candideze. Si, atentie: daca extindem discutia si in ceea ce priveste sectoarele orasului-capitala, vom observa ca sansele dreptei sunt si mai mici. In schimb, daca va exista un candidat suficient de puternic si daca vor fi doua tururi de scrutin, atunci dreapta ar putea castiga pe mana PNL.

Cu o singura conditie insa. Ca PNL sa aiba un candidat puternic. Iar Cristian Busoi este un candidat slab. Un fel de iepuras. Scos din palarie, in mod straniu, printr-o prestidigitatie la capatul unei cercetari de piata cu dedicatie.

In batalia pentru Bucuresti trebuie sa se arunce, cu curaj, insusi presedintele PNL. Adica Alina Gorghiu. Daca va castiga,va aduna toti laurii. Va putea trage dupa ea, nu numai scorul de la Primaria Generala, al ei si al consilierilor, dar si toate scorurile din sectoare. Va rasturna, literalmente, situatia existenta azi. Va invinge, la fel de miraculos si spectaculos, cum a invins si Klaus Iohannis, la prezidentiale. Dupa acel moment, ea va deveni, de la distanta, cel mai puternic presedinte de partid, iar PNL va avea asigurat succesul la parlamentare.

Dar ce se intampla daca Alina Gorghiu pierde? Daca ea il da la o parte pe Busoi si se inscrie, in ultimul moment, in cursa pentru Primaria Generala a Capitalei si nu reuseste sa castige, atunci, mai devreme sau mai tarziu, va pierde si sefia PNL. Pentru ca asa este viata. Invinsilor li se ia capul. Dar o situatie similara o va avea Alina Gorghiu si in eventualitatea in care participa Busoi la alegeri si pierde. Infrangerea PNL va fi si infrangerea presedintelui PNL.

Prin urmare, o logica elementara, o logica politica o obliga pe Alina Gorghiu sa intre, cu curaj, in aceasta batalie si sa devina prima femeie din istorie care conduce Capitala.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii