Dimineata si noaptea generalului Vlad   decembrie 18th, 2015

srs_edit2-90x90Generalul Iulian Vlad. Ultimul sef al Securitatii lui Nicolae Ceausescu. Omul care a fost condamnat la ani grei de inchisoare pentru represiune si genocid. Pentru multi, un erou autentic al Romaniei. In lumina documentelor care, incet-incet, ies la iveala, el poate deveni si pentru mine un erou. Si chiar si pentru acei revolutionari din Timisoara care inca il acuza. Cu o singura conditie insa. Sa spuna, in fine, ce stie.  Si stie mult!

In spatiul restrans al acestei analize voi incerca, totusi, o sinteza a unor informatii extrem de importante. Care demonstreaza ca generalul Iulian Vlad a stiut ca Ceausescu urmeaza sa fie rasturnat. A stiut si cum. Si l-a informat pe acesta. A stiut si care este reteaua de romani racolati de KGB. Sau de GRU. Si l-a informat pe Ceausescu. A stiut si despre intelegerea de la Malta, dintre Gorbaciov si Bush , in urma careia, venea, la rand, si decapitarea dictatorului de la Bucuresti. A avut informatiile necesare si l-a informat si e Ceausescu, privind introducerea comandourilor rusesti in Romania si care urmau sa actioneze pentru o rasturnare controlata de regim. O lovitura de stat disimulata in revolutie. Este ceva ce nu a stiut generalul Iulian Vlad?

Absolut nimic. El a putut observa, cu rapiditate, cum intreaga retea KGB si GRU, o retea de tradatori ai Romaniei, se instaleaza la putere, in Bucuresti. Si cum aceasta retea incepe cu inceputul. Respectiv, lichidarea, rand pe rand, a tuturor celor care detineau informatii compromitatoare despre ei. A tuturor celor care au confiscat o revolutie, au transformat-o intr-o lovitura de stat si au instalat un guvern initial aservit Moscovei. Si atunci, daca stia tot, unde a gresit generalul Iulian Vlad? De ce a facut atat de multi ani de inchisoare? De ce este el, in continuare, anatemizat de unii?

Motivul este ca a tacut. Este suficient ca generalul Iulian Vlad sa vorbeasca si istoria recenta a Romaniei va fi instantaneu rescrisa, cap-coada. Si atunci se va vedea ca, prin tacere lui, acest sef al odioasei Securitati – el ca persoana, nu neaparat si institutia pe care a reprezentat-o – a fost, nu un criminal, ci un erou. Dar despre ce este vorba?

1. La inceputul lunii august 1989, generalul Iulian Vlad a studiat in arhiva Securitatii dosarele privind Revolutia Maghiara din 1956. Stia ca la Bucuresti vor fi generate fenomene asemanatoare. Vroia sa vada care ar trebui sa fie comportamentul ofiterilor de securitate. Cum trebuiau ei sa se raporteze fata de autoritatea statului comunist si fata de popor.

2. Comisia senatoriala pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 a fost informata, pe larg, despre o intrunire extrem de interesanta, din 11 noiembrie 1989, ordonata de Iulian Vlad, si care s-a desfasurat simultan la Bucuresti, Brasov si Iasi, cu participarea a tuturor sefilor securitatilor judetene. Acestora li s-au comunicat informatii strict secrete din care rezulta ca existau mai multe scenarii de inlaturare rapida a lui Nicolae Ceausescu. S-a luat decizia ca in cazul unor miscari de strada, cu caracter anti-ceausist, Securitatea sa nu se implice in actiuni represive. In acel moment, Iulian Vlad alese. Intre populatie si conducerea comunista a Romaniei, populatia avea castig de cauza.

3. In noiembrie 1989, Iulian Vlad obtine informatii despre agenda intalnirii de la Malta, din 2-3 decembrie 1989, dintre George Bush si Mihail Gorbaciov. Il informeaza pe Ceausescu ca vor fi redefinite sferele de influenta si va fi elaborata o noua strategie comuna, care sa conserve rolul de jandarmi internationali al celor doua state. Vor fi elaborate si aplicate strategii dedicate Republicii Chinei, Cubei si Romaniei.

4. Generalul Iulian Vlad obtine si ii prezinta lui Ceausescu sinteza discutiilor care au avut loc. A rezultat ca in operatiunea desfasurata impotriva regimului comunist din Romania se va implica si Ungaria. Si ca vor fi reactivati o parte dintre romanii care au studiat in Uniunea Sovietica.

5. In fata Comisiei parlamentare de ancheta, Iulian Vlad a declarat, textual, referindu-se la reteaua de romani racolati de KGB si GRU: ”Ii cunosteam, erau agenti activi in conservare”.

6. 20 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu ii inmaneaza un protest insarcinatului cu afaceri al URSS, prin care cere sa fie retrasi membrii comandourilor rusesti care actionau la Timisoara. Raspunsul autoritatilor sovietice de la Kremlin a venit abia in 22 decembrie, ora 16:20. Adica, prea tarziu.

7. La 31 decembrie 1989, generalul Iulian Vlad se prezinta in fata generalului GRU, Nicolae Militaru, instalat ministru Apararii de catre presedintele KGB, Ion Iliescu, pentru a-i prezenta un plan pentru anihilarea teroristilor. Care erau membrii ai comandourilor rusesti. Este prezent ambasadorul URSS. Generalul Iulian Vlad este arestat. Intre timp, fusese desfiintata unitatea Securitatii insarcinata cu urmarirea agentilor KGB. Si fusese decimata o parte din Brigada Antiterorista, in frunte cu Troasca, din ordinul generalului Militaru.

Iulian Vlad. pentru a face trecerea de la ceea ce numeam, in titlu, “noaptea generalului” la “dimineata generalului”, ar trebui sa iasa, pur si simplu, la rampa. Si sa spuna, cu o intarziere de 26 de ani, ceea ce stie. Care a fost si care mai este reteaua serviciilor secrete rusesti care actioneaza in Romania, la varf. In politica. In servicii. In justitie. In economie. Pentru ca daca nu o face, atunci ar putea credita un alt scenariu. Si anume ca, Iulian Vlad este un erou, dar doar pentru securistii sai. Ca s-a sacrificat pentru a salva cat se putea salva din Securitate. Si pentru a ajuta ca respectiva Securitate sa se privatizeze. Daca Iulian Vlad vorbeste, este un erou. Pentru ca demanteleaza  “sistemul”. Daca nu vorbeste, ramane ceea ce este. Un om ascuns. Intr-o noapte.

SURSA:CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii