Vasile Dancu pregateste terenul. Pentru cine?   decembrie 30th, 2015

srs_edit2-90x90Numarul doi din Executiv, domnul Vasile Dancu face, in mod intentionat, o confuzie. El spune ca, de fapt, Guvernul tehnocrat nu este tehnocrat. Ci politic. Din simplul motiv ca ministrii nu fac altceva decat politica. Chiar daca sunt tehnocrati. Si, in plus, unii dintre ei vor intra in partide. De ce si pentru cine pregateste terenul Vasile Dancu?

Discutiile interminabile pe marginea Guvernului tehnocrat reprezinta, in sine, o smecherie. Un act de manipulare. Insistand asupra temei, populatiei i se induce ideea ca, intr-adevar, la Palatul Victoria ar functiona un Guvern tehnocrat. Ceea ce nu este adevarat,

Un tehnocrat este un specialist de prima marime in domeniul sau de activitate. O autoritate necontestabila. Nu ne aflam in aceasta situatie decat in ceea ce-i priveste pe doi-trei membrii ai Guvernului. Despre Ciolos si inca despre cel mult doi ministrii s-ar putea face, in mod corect, afirmatia ca sunt tehnocrati. Cat ii priveste pe ceilalti, in cel mai bun caz, sunt birocrati. Daca batem toata ziua apa in piua despre asa-zisul Guvern tehnocrat instalat la Bucuresti, nu face decat sa compromitem aceasta expresie.

Dar smecheria este dubla. Vasile Dancu vizeaza o tinta mai inalta. El pregateste terenul pentru marea traversare. Pentru un proiect gandit la Cotroceni, ca o alternativa pentru situatia in care, dupa alegeri si in functie de rezultatul acestora, s-ar putea instala, la Palatul Victoria, un Guvern ostil Palatului Cotroceni. Care este aceasta alternativa?

Foarte pe scurt, ea inseamna transferarea unor persoane de incredere, din perspectiva lui Klaus Iohannis, in principalele partide politice. Si nu oriunde, ci la varf. Si realizarea prin intermediul acestora a unei puternice majoritati. Care va sustine proiectele presedintelui.

Dar cum s-ar putea intampla acest lucru? Vasile Dancu nu ne spune. Dar ne sugereaza. Prin trecerea, de pilda, a domnului Ciolos la PNL si nominalizarea lui pentru o functie politica extrem de importanta. Poate chiar de presedinte. Straniu de galanta, Alina Gorghiu i-a si lansat o invitatie in acest sens. Si nu numai lui Ciolos. Blaga se va da, curand, la o parte. Dar, iata ca, este posibil ca si doamna Alina Gorghiu sa se dea la o parte. Si, inainte sau dupa alegerile parlamentare, sa avem un nou presedinte PNL. In persoana lui Dacian Ciolos. Pana una-alta, acest proiect pare iluzoriu. Dacian Ciolos lasa impresia ca este destul de speriat de o asemenea turnura a carierei sale. Dar pe parcurs, s-ar putea sa se lase convins. Cel putin acesta este planul.

Dincolo, la PSD, Liviu Dragnea nu este altceva decat un experimentat politician, tinut in sah. Un fel de tigru aflat in interiorul unei custi si care executa docil comenzile unui dresor nevazut. Incet-incet, el va fi compromis. Se lucreaza la greu pentru acest proiect. Si atunci, un alt tehnocrat al Guvernului Ciolos s-ar putea transfera la PSD. La varf. In calitate de presedinte. Probabil inainte de  alegerile parlamentare. Iar acea persoana va fi Vasile Dancu.

Si Ciolos si Dancu sunt apropiati ai presedintelui Klaus Iohannis. Ii sustin cu multa convingere proiectele. Ne putem imagina ce s-ar intampla daca scenariul de mai sus va fi realizat. Primele doua cele mai mari partide ale Romaniei, unul de dreapta si altul de stanga, il vor sustine pe presedinte si, in consecinta, vor asigura, dupa alegeri, formarea unui Guvern prezidential. Intr-o republica, de facto, prezidentiala si ea. Dupa acest model, desigur, si alti “tehnocrati” sau “birocrati” se vor teleporta in partide politice.

Constructia de mai sus, cea sugerata de Vasile Dancu este, desigur, din perspectiva domnului Klaus Iohannis, modelul ideal de a conduce o tara. Si, desigur, daca exista buna-credinta si bune intentii din toate directiile mediului politic, asa si este.

Mai ramane insa o singura conditie. Ca timp de sase luni macar, daca nu cumva chiar timp de un an, Guvernul Ciolos sa aiba succes. Sa faca ce isi propune. Sa promita ce poate. Sa nu aiba prea multe ezitari. Sa nu faca prea multe gafe. Sa multumeasca populatia fara a fi populist. Sa tina in frau partidele. Si asa mai departe.

Daca Guvernul Dacian Ciolos isi frange gatul, intreg proiectul cade. Si atunci, presedintele Klaus Iohannis va trebui sa recurga la alte resurse. Adica, la partide nedomesticite. Nedresate. Nesubordonate.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii