Razboiul surd dintre SRI si SIE   decembrie 31st, 2015

srs_edit2-90x90Am ales pentru sfarsitul anului acest subiect. Si nu intamplator. In definitiv, in 2015, s-a vorbit mai mult decat oricand despre „sistem”. Si despre rolul din ce in ce mai important pe care „sistemul” il joaca. Iar SRI si SIE sunt parti componente, extrem de importante, ale „sistemului”. Ei bine, intre cele doua institutii se poarta un razboi tacut,  dar extrem de dur. Care, in 2016, poate genera efecte perverse la nivelul societatii si clasei politice.

Nu am de gand sa ma opresc acum la un articol jegos pe care l-am citit, zilele trecute, in presa noastra pe cale de a se scufunda. Decat cel mult pentru a semnala ca autorul, aflat in slujba SIE, cu rang de acoperit, deplangea starea financiara a institutiei. Incapacitatea SIE de a-si plati corespunzator spionii. Si semnala un fenomen ciudat. Si anume ca spionii renunta la slujba lor. O fi adevarat? Inclin sa cred ca nu. Si ca, mai degraba, articolul respectiv constituie una dintre nenumaratele reglari de conturi intre SRI si SIE.

Dar ce conturi ar trebui reglate? Pentru a raspunde acestei intrebari, voi prezenta cateva cifre. In 2016, SRI primeste un buget oficial de 400 de milioane de euro. In timp ce SIE, doar de 60 de milioane de euro. Aceste cifre spun extrem de mult. Care va sa zica, pentru conducatorii Romaniei, supravegherea propriilor  cetateni, precum si a teroristilor interni este de sase ori mai importanta decat spionajul si supravegherea teroristilor externi care, intr-un fel sau altul, ar putea afecta Romania. Acest raport este cu totul si cu totul rasturnat daca facem o comparatie cu oricare alt stat democratic al lumii. El ne arata, fara dubiu, ca traim intr-un stat cvasi – totalitar. In care democratia este doar enuntata, nu si intrupata.

Securitatea interna germana, la o populatie de 88 de milioane de locuitori, nu de 20 de milioane cum are Romania, beneficiaza doar de 200 de milioane de euro. De doua ori mai putin decat SRI-ul romanesc. Si asta in conditiile in care, cred ca nu exista nici un dubiu in acest sens, Germania se confrunta cu pericole interne, inclusiv legate de terorism, infinit mai mari decat Romania. Sa luam un alt exemplu. Franta. In Franta, serviciului intern, omolog al SRI, i se aloca doar 250 de milioane de euro. Asta in conditiile in care toata lumea stie cu ce provocari s-a confruntat Franta in 2015.

Sa vedem care sunt raporturile in cele doua state, Germania si Franta, in ceea ce priveste sumele alocate de la buget celor doua servicii, intern si extern. In Germania, serviciului extern, asa cum este firesc, ii este alocata o suma dubla in comparatie cu cea alocata serviciului intern. Respectiv 400 de milioane de euro. Si exact la fel se petrec lucrurile si in ceea ce priveste serviciul extern francez. Acesta primeste 500 de milioane de euro, exact dublu bugetului serviciului secret intern.

In Romania, spionajului intern, respectiv SRI-ului, i se aloca de 6,6 ori mai multi bani decat spionajului extern, respectiv SIE. Aceasta uriasa diferenta ne indica doua simptome ale bolii grave de care sufera Romania. Prima este obsesia supravegherii propriilor cetateni. Cea de-a doua este neglijarea Serviciului Extern de Informatii care ar putea aduce, daca ar fi bine finantat, mari avantaje Romaniei, in planul securitatii, in plan militar, in plan economic, ca sa nu mai vorbim de lupta impotriva terorismului. Un terorism care mai degraba vine din afara in Romania, decat este generat in limitele granitelor nationale.

Evident, in aceste cifre nu sunt incluse societatile acoperite ale SRI, care detin o pondere periculos de semnificativa in economia acestui stat. Si care sunt generatoare de concurenta neloiala si de coruptie institutionalizata. Societatile comerciale acoperite care constituie cea mai elocventa dovada a faptului ca cel mai important serviciu secret al Romaniei s-a privatizat, atat sub aspect institutional, cNat si individual. Si, evident, are mijloacele specifice de a mentine in functiune un numar urias de ONG-uri si de colaboratori acoperiti de functii, in celelalte ONG-uri, care nu apartin SRI. Daca societatile acoperite altereaza mediul economic, ONG-urile acoperite afecteaza grav mediul civic.

In calculele de mai sus nu intra nenumaratele imobile cu care, an de an, este inzestrat Serviciul Roman de Informatii. Care dispune, intre altele, de un palat la Olanesti, construit pentru Nicolae Ceausescu, si de unul dintre cele mai mari hoteluri de pe litoral.

Intr-o lume care sta sa explodeze, chiar la granitele Romaniei, in conditiile declansarii celui de-al Treilea Razboi Mondial, despre care multi vorbesc la prezent si nu la timpul viitor, cred ca rasturnarea raporturilor dintre SRI si SIE reprezinta, cu adevarat, un pericol grav la adresa sigurantei nationale.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii