Epurare si recuperare   ianuarie 11th, 2016

srs_edit2-90x90Asistam la un proces politic pervers. Si nu este pentru prima data. Din anumite motive, membrii ai unui partid parasesc oficial orbita acestuia. Ei sunt preluati de un alt partid pentru ca, in final, intr-o forma sau alta, sa revina la nava-mama. In prezent, doua formatiuni politice joaca rolul de donatori, PNL si PSD, iar alte doua, de beneficiari, ALDE si PMP. Sintagma “nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma” este mai valabila decat oricand.

O fuziune accelerata in PNL creeaza victime. Aceste victime exista, chiar daca, din nou, intentia “intepeneste in proiect”. De asemenea, aplicarea decalogului. A asa-ziselor criterii etico-morale. Sunt si vor fi din ce in ce mai multi liberali care nu se vor mai simti confortabili in PNL sau nu vor mai fi acceptati acolo, dar care nu vor sa paraseasca spatiul politic. Ei se vor duce altundeva. Acolo unde vor fi primiti.

O situatie asemanatoare se intampla si la PSD. Unii nu vor mai corespunde criteriilor stabilite de acest partid. Altii nu-l suporta pe Dragnea. Si ei trebuie sa plece undeva. Daca doresc sa faca in continuare politica, trebuie sa-si gaseasca o noua gazda.

Aud, din ce in ce mai insistent, ca se desface si UNPR. Cad, rand pe rand, filiale intregi. Ajung si ele undeva.

Chiar si o simpla privire aruncata pe tabla de sah politica ne arata ca toti acesti electroni deveniti liberi, din ce in ce mai numerosi, pe masura ce ne apropiem de momentul alegerilor, se deplaseaza, practic, in doua directii. Catre ALDE si PMP. Unde altundeva ar putea pleca politicienii alungati, exilati sau auto-exilati? Este greu de presupus ca ei s-ar putea duce la UDMR. Acolo, daca nu sti limba maghiara si daca, pe deasupra, nu esti si maghiar, te-ai fript. Este la fel de greu de presupus ca oamenii ar pleca en-gros. Adica, liberalii la PSD si PSD-istii la PNL. Si nu a mai ramas decat UNPR. Dar UNPR se transforma, el insusi, in donator. Si nici un caz intr-un partid gazda. La ce concluzie putem ajunge pornind de la premisele de mai sus?

Mie unul mi se pare foarte clar ca trebuie sa ne asteptam, in viitorul apropiat, la o adevarat competitie intre ALDE si PMP. alde mi se pare mai bine plasat si chiar mai permisiv ca partid. Mai bine plasat intrucat, fara a avea relatii rele cu PNL, a mentinut si raporturi de colaborare cu PSD. ALDE poate primi masiv oameni din ambele directii. Cu atat mai mult cu cat, nu cenzureaza in niciun mod venirea acestora. Nici in plan individual si nici in grup. Singurele criterii dupa care functioneaza ALDE sunt cele legate de competitivitate. De aptitudinea membrilor sai de a castiga alegeri. De capacitatea organizatorica a acestora. De potenta lor politica.

PMP, sub atenta supraveghere a lui Traian Basescu, este mai nuantat. Nu se grabeste sa ia parlamentari si lasa impresia ca refuza accesul unor nume foarte cunoscute. Ce sa-i faci? Traian Basescu trebuie sa fie cat de cat consecvent cu principiul pe care el insusi l-a enuntat si anume ca PMP va fi un partid nou, cu oameni noi. De aceea, el va deschide, nu primului esalon, ci esaloanelor doi si trei ale altor partide, mizand mai mult pe lideri locali mai putini cunoscuti si a caror prezenta nu ar fi de natura sa sifoneze, la vedere, imaginea formatiunii lui Traian Basescu.

Competitia dintre ALDE si PMP trebuie urmarita cu foarte multa atentie de catre analistii politici. Se poate observa cu ochiul liber ca nici PSD si nici PNL nu vor putea forma singure vreo majoritate. Dimpotriva. In mod straniu, desi PSD a intrat in opozitie intr-o maniera cat se poate de convenabila, intrucat Guvernul Ciolos lucreaza, in linii mari, pe bugetul lasat de socialisti si cu intreg aparatul functionaresc al acestora, raspunderea pentru eventualele esecuri va fi pusa, exclusiv, in sarcina tehnocratilor. Numai ca Liviu Dragnea gestioneaza mult prea sovaielnic si mult prea partizan politica PSD, alimentand numeroase nemultumiri in propriul electorat. Iar bomboana pe coliva o poate pune Victor Ponta, daca fundatia sa va reusi sa devina cat de cat un magnet. Din sediul fundatiei sale, Ponta va sti sa-i aplice lui Dragnea lovituri dure, care vor misca, in sens negativ, placile tectonice din partid.

Nici PNL nu creste, pentru ca nu este nici in caruta, nici in teleguta. Nu este nici in opozitie, dar nici la guvernare. Si, aici, neincrederea electoratului in loc sa scada, creste.

Rezulta ca viitoarea majoritate, daca pastram acelasi curs al evenimentelor, va fi data, fie de ALDE, fie de PMP. Cine va dori sa guverneze incepand din 2017, va trebui sa se alieze cu unul sau cu amandoua dintre aceste partide. Nu vor mai ajunge doar procentele UDMR.

Si, iata cum, facand un mic ocol, actualii indezirabili politici se vor intoarce, intr-un fel sau altul, la nava-mama. Sa urmarim, deci, marea competitie dintre ALDE si PMP.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii