Trocul cu mandatele prezidentiale   ianuarie 27th, 2016

srs_edit2-90x90Se comenteaza mult in aceste zile un autodenunt facut de Traian Basescu. Si pe buna dreptate. Pentru ca acesta ne-a destainuit, intr-un moment de euforie, poate bahica, o informatie senzationala. Ca i-a propus lui Voronin, pe atunci presedinte al Republicii Moldova, nici mai mult, nici mai putin decat sa faca un troc cu mandatele prezidentiale. Si in baza acestui troc sa realizeze integrarea Republicii Moldova in Romania. Este, din nou, un scandal, in felul lui, fara precedent.

Traian Basescu a incercat sa ne convinga, la o intalnire cu diaspora, ca isi iubeste atat de tara incat a fost gata sa renunte la functia de presedinte. Si sa-i ofere propriul mandat lui Voronin. In statul reunificat. Iar el, Basescu, sa se multumeasca doar cu o functie de vicepresedinte. Care nu exista in Constitutia nici unuia dintre cele doua state.

Cum, de altfel, legea fundamentala a Romaniei precizeaza ca functia prezidentiala este dobandita prin votul direct al cetatenilor si nu poate fi pierduta, pe parcursul mandatului, decat prin demitere sau in urma unor acuzatii de inalta tradare. In niciun caz o asemenea functie nu poate fi negociata.

Negocierea de catre Traian Basescu a functiei prezidentiale ne arata, nu numai un dispret profund fata de Constitutie si o tendinta patologica a acestui politician de a face fel de fel de intelegeri ticaloase, pe sub masa, ci si, sau mai ales, un dispret profund fata de cetateni. Gestul lui Basescu reprezinta o tentativa de incalcare flagranta a unuia dintre cele mai importante si pretuite drepturi pe care le are cetateanul roman. Acela de a-si alege, prin vot, direct presedintele.

Partea stranie este ca dupa ce s-au cinstit de cateva ori in faimoasa crama din Republica Moldova, dupa ce o vreme au fost bun tovarasi de drum, Traian Basescu si Vladimir Voronin au sfarsit prin a se jigni si ocari unul pe altul. Voronin l-a facut pe  Basescu betiv, iar Basescu l-a facut pe Voronin comunist vandut Moscovei. Ambele sunt adevarate. In ceea ce il priveste pe Vladimir Voronin, acesta, in calitatile pe care le-a detinut in trecut, in Ministerul de Interne, trebuie sa fi fost chiar mai mult decat atat. Un ofiter sau macar un agent KGB. Nici nu se putea altfel pe vremea Uniunii Sovietice. Si este limpede ca, in aceasta calitate, el nu putea face altceva decat pantomima in prima perioada a presedintiei lui, atunci cand mima o apropiere de Uniunea Europeana. Basescu, la randul sau, fost comandat de nava etalon a flotei noastre comerciale, care avea obligatia, intr-un mod cat se poate de oficial, sa mai transporte si arme bine dosite in zone supuse embargoului ONU, desigur, la comanda statului roman, precum si in calitatea lui de sef al Agentiei Navrom de la Anvers, nu putea fi decat ofiter acoperit al Securitatii. Si doar la limita informator. Dar asa erau timpurile atunci. Si tot fiindca asa erau timpurile, Basescu, in dublele calitatile pe care le-a detinut, nu putea sa nu coopereze, cat de cat, cu fratele mai mare de la Moscova. Cu sau fara voia Securitatii.

Si iata cum, ca o punte peste timp, verigile lantului, pentru o vreme, s-au sudat din nou. Iar Basescu si Voronin au devenit frati. Atat de frati incat primul i-a propus celuilalt ca, in baza unui act de inalta tradare, sa faca o smecherie. Aparent, din dragoste fata de neam. In nobilul scop al unirii.

In realitate, actul de tradare este mult mai grav decat ne arata aparentele. Atunci, ca si acum, Republica Moldova se afla sub ocupatie ruseasca. Pentru ca, nu-i asa, in mod oficial, regiunea separatista Transnistria, unde se afla Armata a XIV-a a Rusiei, face parte din teritoriul Republicii Moldova. O unire in aceste conditii ar insemna, nici mai mult, nici mai putin, decat aducerea militarilor Federatiei Ruse intr-un stat NATO. Ca sa nu mai vorbim de alte complicatii care ar putea decurge de aici. Inclusiv cele legate de statutul nostru in Uniunea Europeana. Sau de teribilul potential de destabilizare economica, sociala si politica creat printr-o reasociere necontrolata cu Basarabia.

Intr-un stat demn, cu adevarat suveran, ai carui cetateni au un minimum de cultura politica si democratica, populatia ar fi, in acest moment, in strada. Solicitand imediat punerea sub acuzare a lui Traian Basescu. In baza propriilor afirmatii.  La noi insa nu se intampla nimic. Romanii care cer o noua clasa politica sunt ei insisi incapabili sa se schimbe si sa reactioneze atunci cand se petrec lucruri atat de grave.

Dar si Parchetul General este anesteziat. Si Ministerul Justitie. Si, iata, chiar si presedintele tace, desi principala sa obligatie este sa apere Constitutia. Pe care Traian Basescu se pregatea sa o arunce in aer.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

ianuarie 27th, 2016 at 11:40
florin spune:

Mai pușcăriașule, cum le știi tu pe toate !!!