Eroul fals   februarie 10th, 2016

srs_edit2-90x90Este vorba de generalul conte Pavel Dmitrievich Kiseleff. Cel care a ocupat si a guvernat Romania. Cel care s-a opus, in mod consecvent, obtinerii independentei nationale. Cel care, in mod paradoxal, a dat numele celui mai important din aceasta tara. Deasupra caruia este asezat Arcul de Triumf. Falsului erou i se va ridica un monument. Chiar in Piata Victoriei.

Din mai multe puncte de vedere, informatia care ne-a fost transmisa oficial, gratie Primariei Generale a Capitalei si Ministerului Culturii, este absolut revoltatoare. In buricul Bucurestiului, in Piata Victoriei, pe o suprafata uriasa si cu costuri de masura, va fi ridicat un impresionant monument destinat ispravilor generalului conte Pavel Dmitrievich Kiseleff.

Accept ideea ca opiniile in legatura cu acest personaj controversat sunt contradictorii. Pe de o parte, ii avem pe luptatorii pentru independenta statului roman si pentru modernizarea statului, care il prezinta pe generalul conte Kiseleff ca pe un personaj istoric malefic.

In definitiv, el a venit in Tara Romaneasca in fruntea unei armate de ocupatie rusesti si a devenit guvernator. Prin forta armelor. Un guvernator militar. Care ne-a siluit. Care a condus sub forma de dictat. Si care, sub presiunea unui Occident aflat in plina liberalizare, ne-a “daruit” regulamentul organic. Un simulacru de Constitutie. O lege fundamentala conceputa in stil rusesc. Careia, deloc intamplator, revolutionarii din 1848 i-au dat foc in pietele oraselor Romaniei.

Iar dupa ce si-a incheiat mandatul, tot conform documentelor istorice, acelasi general conte Kiseleff, stabilit la Saint Petersburg, a intretinut o vie corespondenta, atat cu tarul Rusiei, cat si cu cele mai importante cancelarii occidentale, pledand intotdeauna, constant, impotriva recunoasterii calitatii Romaniei de stat independent.

Dar exista si opinii contrare. Ele vin, in special, din directia specialistilor in arhitectura urbanistica. Acestia ii recunosc generalului Kiseleff  meritul de a fi sistematizat capitala. Trasand liniile principalelor bulevarde. Sunt convins ca asa stau lucrurile. Ca si acestia au dreptate. Dar nu este de ajuns.

Daca asezam in cele doua talere ale judecatii istoriei ceea ce a facut rau pentru Romania generalul Kiseleff si ceea ce a facut bun, vom constata ca acesta este foarte departe de rolul pe care l-ar putea juca un eroul de prim rang al romanilor.

A mai ramas foarte putin timp pana cand vom sarbatori 100 de ani de la Marea Unire. Anul 2018 va fi un an de referinta. Din multe puncte de vedere. Mari sculptori ai acestei tari – slava Domnului ca ii avem – intre care Mihai Buculei si Ioan Bolborea s-au pregatit in consecinta. Inca de acum cativa ani. Ei au propus autoritatilor romane, de la nivel central, precum si autoritatilor locale proiecte de monumente nationale cu care aceasta tara s-ar putea mandri sute de ani de aici incolo. Mihai Buculei are un fantastic proiect dedicat Marii Uniri, al unui monument care ar trebui sa fie ridicat la Alba Iulia. Ioan Bolborea – cel care este si autorul alegoriei din fata Teatrului National – la randul sau, a proiectat un monument care poate fi amplasat in oricare dintre marile piete ale capitalei.

In loc sa creditam si sa incurajam asemenea proiecte cu un caracter national si care nu vin, sub nicio forma, sa jigneasca sentimentele acestui popor, iata, incep ziua de azi oripilat de perspectiva ca in Piata Victoriei sa ne trezim cu un monument dedicat, nu acestui popor, nu acestei natiuni, nu idealurilor noastre, ci personalitatii controversate, din punctual meu de vedere, malefice, a unui conte rus care, in calitate de general, ne-a tinut sub ocupatie. Si unde mai pui ca asta se intampla chiar la capatul bulevardului care ii poarta, pe nedrept, numele, si chiar in locul unde, de bine, de rau, romanii mai pot protesta impotriva relei guvernari.

Chiar ne prostituam intr-un asemenea hal?

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii