Isi asuma Predoiu raspunderea?   februarie 17th, 2016

srs_edit2-90x90Din nou, a cata oara Doamne, Curtea Constitutionala a Romaniei da de pamant cu Codul Penal. De fapt, rand pe rand, se prabusesc toate cele patru coduri. Pentru care Guvernul de atunci si-a asumat raspunderea. Fortand Parlamentul sa le adopte fara dezbatere. Dar cine, de fapt, isi asuma raspunderea?

Nu cred ca exista vreun precedent in istorie. Nici macar in istoria noastra. Este, efectiv, pentru prima data cand se dovedeste ca legiuitorii au dat-o rau de tot in bara. Legi importante, cum sunt cele patru coduri, se dovedesc, pe masura ce trece timpul, din ce in ce mai neconstitutionale. Si mai nefunctionale.

Cel care s-a autoproclamat parinte al celor patru coduri este domnul Catalin Predoiu. Altfel, un bun jurist in materie de Drept Comercial. El a crezut atat de mult in acest proiect, pe care l-a construit cu sprijinul altor doi “corifei”, Traian Basescu si Monica Macovei, incat, de dragul codurilor, si-a asumat doua riscuri majore. Sub pretextul finalizarii acestui grandios proiect legislativ, Catalin Predoiu a sarit dintr-o barca politica in alta. A trecut cu arme si bagaje la partidul domnului Traian Basescu, condus, pentru pastrarea aparentelor constitutionale, de Emil Boc. Care era si premier. Si, in echipa lui Boc fiind, s-a facut responsabil, alaturi de ceilalti membrii ai cabinetului, de aplicarea unei retete anticriza, cu totul si cu totul nefericita. Al doilea risc pe care si l-a asumat, pe langa tradarea taberei politice din care facea parte, a fost optiunea pentru adoptarea codurilor pe calea asumarii raspunderii Guvernului.

Aceasta procedura, este drept constitutionala, s-a dovedit, de fiecare data, a fi un santaj. Parlamentarii romani nu vor sa plece acasa. Riscul unei asumari de raspundere este caderea Guvernului, in situatia in care parlamentarii nu se executa. Iar o cadere de Guvern, cu un presedinte hiena cum era Traian Basescu, poate avea drept consecinta o dizolvare a Parlamentului. Cum parlamentarii nu vor sa se duca acasa, asumarea raspunderii miroase a santaj politic.

Dar ceea ce este mai grav este ca, prin asumarea raspunderii, legea nu este dezbatuta, articol cu articol, asa cum se intampla in orice stat democratic al lumii. Cele patru coduri reprezinta legile cele mai importante ale unui stat, dupa Constitutie. Astfel incat, nedezbaterea lor, trecerea codurilor dupa procedeul trecerii gastii prin apa, este greu de presupus ca se poate solda cu un rezultat bun.

Ma numar printre cei care atunci cand s-a petrecut sacrilegiul am semnalat, in mai multe analize, pericolele la care se expune societatea romaneasca prin adoptarea codurilor in mare viteza, fara participarea la elaborarea lor a societatii civile si a celor doua Camere ale Legislativului.

Dar domnul Catalin Predoiu, sustinut de Traian Basescu si Monica Macovei si, in final, de intregul Guvern de atunci, si-a asumat raspunderea. Si la propriu si la figurat.

Iar astazi rezultatele se vad. Este, desigur, scandalos faptul ca aproape 40 de articole din Codul de Procedura Penala au fost, pana in prezent, identificate drept neconstitutionale. Dar aceasta este doar fata vazuta a iceberg-ului. In viitor, alte si alte articole vor fi taxate la fel de catre Curtea Constitutionala. Iar haosul generat de un Cod de Procedura Penala scris gresit este doar ceea ce, acum, se vede limpede la lumina zilei. Probleme asemanatoare au si celelalte trei coduri. Modul in care au fost adoptate a adus, nu un beneficiu justitiei si cetatenilor Romaniei, ci, dimpotriva a creat un haos pe care instantele din intreaga tara se chinuie inutil sa-l amelioreze.

Cred ca ar fi cat se poate de barbateste din partea domnului Catalin Predoiu sa faca, inainte de a avea un bilant definitiv, singurul gest de onoare posibil. Sa iasa in fata natiunii si sa-si recunoasca deschis greseala. Asumandu-si, desigur, si consecintele politice. Iar daca nu o face Catalin Predoiu, ma astept sa faca acest lucru partidul din care domnia sa face parte. Respective Partidul National Liberal.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii