Au luat-o sondajele razna?   martie 21st, 2016

srs_edit2-90x90Domnul Marius Pieleanu, seful unei case de sondaje, da de pamant cu PNL. Si il tranteste pe Ludovic Orban de nu se vede. In timp ce, Gabriela Firea este ridicata pana la cer. Ceea ce nu este imposibil. Dar poate fi improbabil.

Este o regula. Cel putin in Romania. Cand partidele incep sa se lupte mai tare unele cu altele, in apropierea campaniilor electorale, incep si institutele de cercetare de piata sa se incaiere intre ele. Cum? Oferind rezultate care se anuleaza reciproc. Cand comanda PNL un sondaj, din palaria electorala ies rezultate favorabile candidatilor sai. Cand comanda un sondaj PSD, se intampla acelasi lucru. Dar, in favoarea PSD. Si pentru ca institutele sa nu se compromita de tot, recunoscand in fata cetatenilor cat de hamesite sunt, ele isi impart, cu generozitate, clientii. Cine lucreaza pentru PNL, nu lucreaza si pentru PSD. Si invers. Dar ce rezulta de aici? Adica din cele de mai sus? Rezulta ca nu putem avea prea mare incredere in sondaje. Respectiv, in acele sondaje ale caror rezultate sunt facute publice. Altfel stau lucrurile, probabil, cu cercetarile de piata facute doar in beneficiul partidelor. Si ne date publicitatii. Stiu ca PSD face asemenea cercetari, iar calculele reale se fac in functie de acestea. Si PNL a procedat identic. De aceea in tabara PNL domneste o incredere destul de mare in sansele lui Ludovic Orban.

Nu cu multe zile in urma, atunci cand Liviu Dragnea cocheta cu ideea de a-l impinge pe Tariceanu la candidatura pentru Primaria Generala a Bucurestiului, am aflat ca aceasta intentie era generata tocmai de intrarea in scena a lui Ludovic Orban, care ar surclasa-o pe Gabriela Firea. Dar domnul Tariceanu nu s-a angajat. Cel putin, nu in calitate de candidat sustinut de PSD. In consecinta, doamna Firea a ramas cea mai buna oferta pe care o putea avansa PSD. La fel cum domnul Orban este cea mai buna oferta pe care o poate avansa PNL. Ceea ce s-a schimbat in doar cateva zile sunt prognozele care le face publice PSD.

Nu stiu care este situatia reala a procentelor. Din motivele prezentate mai sus nu am mare incredere in sondajele publicate. Nici macar in cele ale domnului Pieleanu, pe care il stimez in mod deosebit. Dar cateva lucruri sunt certe.

1. Domnul Ludovic Orban are mai multe motive sa fie preferat de catre bucuresteni, in raport cu doamna Firea. Acestea constau, in special, in pregatirea si practica sa in materie de administratie publica. Calitati care dincolo lipsesc. Este drept, doamna Firea are ,la randul ei, o serie de calitati care ii lipsesc domnului Orban. Dar nu stiu daca acestea sunt la fel de apreciate de catre bucuresteni.

2. Domnul Ludovic Orban este, indiscutabil, un politician de dreapta. Iar Bucurestiul este, mai degraba, de dreapta decat de stanga. Din aceasta perspectiva, nu este nimic de facut de natura sa o ajute pe Gabriela Firea.

Pe de alta parte, este la fel de adevarat, ca si premisele de mai sus, ca stanga sustine un singur candidat. Atata electorat cat are, va merge cu Firea. Si in niciun caz cu Orban. In timp ce dreapta va avea mai multi candidati. Pe langa Orban, este Nicusor Dan. Si M10. Si va fi un candidat si din partea lui ALDE. Asa ca, in situatia in care am dreptate cand afirm ca dreapta este mai puternica in Bucuresti, dreptate are si domnul Pieleanul cand sustine ca Firea are prima sansa. Si, uite asa, in final, un sondaj acadabrant s-ar putea sa se valideze prin vot.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii