Tacere pe toata linia   martie 28th, 2016

srs_edit2-90x90O reactie dintre cele mai ciudate a avut dezvaluirea mea privind intelegerea dintre administratiile prezidentiale ale Romaniei si Federatiei Ruse. Un document semnat sub mandatul lui Traian Basescu. Si pentru care a transpirat mult, facand naveta Bucuresti-Moscova, domnul Iulian Fota. La cateva zile de la lansarea pe piata a acestei informatii, nu pot decat sa observ ca Traian Basescu nu a avut niciun fel de reactie. Dar nici presedintele Klaus Iohannis nu a reactionat. Care este substratul?

Cine a fost, in definitiv, Iulian Fota? Un consilier prezidential. Si nu unul oarecare. A fost consilierul pentru securitate al presedintelui Traian Basescu. In aceasta calitate el a savarsit mai multe ispravi. Una dintre acestea este o nevazuta. A intocmit, in numele presedintelui, Strategia de Aparare, in care a inclus presa printre factorii de mare risc de securitate. Documentul a fost depus in Parlamentul Romaniei pentru aprobare. Reactia nu putea fi insa decat de dezaprobare. In consecinta, Traian Basescu a aranjat in asa fel incat conducerea celor doua Camere sa se prefaca ca nu stiu de acel document. Ca atare, el nu a fost supus nici aprobarii, dar nici dezaprobarii. Dar, conform legii, Strategia nu mai putea fi retrasa. Ca atare, ani in sir, Romania a ramas fara o Strategie de Aparare. O situatie, in sine, de o gravitate extrema.

Acelasi consilier pentru securitate, Iulian Fota, a fost si artizanul documentului semnat de reprezentantii celor doua institutii prezidentiale. De la Bucuresti si de la Moscova. In acest scop, pe bani publici, a facut nenumarate navete pana cand intelegerea a fost perfectata. Nu cred ca este una de natura culturala. Pentru ca, in aceasta situatie, domnul Traian Basescu l-ar fi trimis pe consilierul sau pentru cultura. Sau, pe Horia-Roman Patapievici. Nu cred, de asemenea, ca aceasta intelegere scrisa intre cele doua presedintii ar fi vizat relatii de politica externa. Daca ar fi fost asa, pentru document ar fi transpirat altcineva. Cum ar fi fost, de pilda, consilierul pentru politica externa al presedintelui Traian Basescu. Sau ministrul de Externe din aceea vreme. Si asa mai departe.

Faptul ca Iulian Fota este arhitectul intelegerii cu Moscova, precum si natura atributiilor acestuia pe langa administratia prezidentiala, imi creeaza certitudinea ca documentul si, respectiv, intelegerea perfectata intre cele doua administratii au avut drept obiectiv chestiuni legate de siguranta nationala a Romaniei si Federatiei Ruse.

Desigur, nu putem face decat simple presupuneri. In definitiv, vorbim despre un document clasificat la strict secret. Chiar daca  as cunoaste continutul acestuia, legea m-ar obliga sa pastrez tacerea. Sa refuz sa-i fac cunoscut continutul. Dar eu unul nu stiu care sunt prevederile acolo. Asa ca, pana una alta, nu incalc nicio prevedere legala, semnaland faptul ca exista un asemenea acord. Si insistand ca presedintele Klaus Iohannis sa vada despre ce este vorba. Nu care cumva Presedintia sa stea pe o bomba. Adica, cu fundul pe un acord ticalos. Care ar putea aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Ori, Parteneriatului Strategic consolidat cu Statele Unite.

Poate ca domnul Klaus Iohannis s-a si sesizat. Sau poate a fost sesizat de partenerii nostri de la Washington. Poate ca, la randul sau, pastreaza tacerea, intrucat documentul este clasificat la strict secret. Dar nu are aceasta obligatie. Presedintele Romaniei poate iesi la rampa si confirma exista intelegerii, fara insa a-i devoala continutul. Sau poate infirma.

De ce insist asupra acestui “detaliu”? Pentru ca nu prea am auzit ca Federatia Rusa sa incheie asemenea protocoale speciale cu state cum ar fi Romania. Poate ar merge cu Statele Unite. Poate ar merge cu Germania. Sau cu Franta. Sau cu China. Dar de ce s-ar intampla acest lucru cu Romania? Cu atat mai mult cu cat, oficial, adica de ochii lumii, cele doua administratii prezidentiale s-au luat, si nu o singura data, la paruiala.

Oare nu ar avea dreptul cele doua popoare, roman si rus, sa stie despre ce este vorba, in realitate?

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii