O provocare pentru candidatii de Bucureşti   aprilie 18th, 2016

srs_edit2-90x90Marian Munteanu a socat opinia publica descriind modul în care se va lupta, cand va fi cazul, cu membrii Consiliului municipal. Evident, in ipoteza in care nu va avea majoritate. A spus, pur si simplu, ca va face recurs la cetateni. Ca-i va pune, deci, fata in fata pe cetateni cu domnii din Consiliul municipiului Bucuresti. Si, evident, in raport cu o afirmatie atat de neobisnuita, au aparut comentarii acide lansate dintr-o directie sau alta. Incerc sa descifrez ce a vrut sa spuna Marian Munteanu.

Primii care l-au atacat au utilizat un argument de bun simt. Si anume ca cetatenii Bucurestiului, si nu altcineva, sunt cei care i-au ales pe consilieri. Consilierii municipali sunt, prin urmare, persoane care au primit o delegatie din partea bucurestenilor de a-i reprezenta. Un mandat. Si atunci cum sa vi, si in calitate de candidat la functia de Primar General, sa anunti ca este posibil sa declansezi, de cate ori ceva nu-ti convine, un razboi total impotriva consilierilor. Chemand cetatenii sa vina intr-un fel sau altul peste ei. Sa-i someze, sa-i admonesteze, sa-i huiduiasca, sa-i picheteze si, la limita, sa nu le mai dea voie sa intre pe cele cateva porti ale Primariei Generale.

Si, atunci, m-am intrebat. Acest Marian Munteanu, candidat al liberalilor, inscris recent in acest partid, dar, totusi, un independent, chiar a luat-o razna? A intrat el intr-o paradigma din care nu poate rezulta decat un razboi total? De genul “ori eu, ori ei”? Si astfel vrea el sa castige voturile cetatenilor din Bucuresti?

Daca asa ar sta lucrurile ar fi prea simplu. Ar insemna ca Marian Munteanu este cel mai rasunator esec al PNL din acest an electoral. Si de ce PNL nu are nimic de spus? De ce liberalii tac atunci cand Marian Munteanu face un enunt prin care informeaza opinia publica ca este gata sa se puna in miscare impotriva chintesentei democratiei reprezentative?

Si framantat fiind de aceasta dilema, m-am gandit ca nici PNL nu este o asociere libera a unor prosti, a unor oameni care nu cunosc sau ignora regulile democratiei, si Nici Marian Munteanu, care este beneficiarul unei educatii de exceptie, nu lasa impresia unui astfel de personaj. Ei bine, dar atunci care este adevarul? In ce alta cheie am putea citi afirmatia sa socanta, rostita in mod insistent, la o ora de varf si de maxima audienta, pe platoul unei cunoscute televiziuni de stiri?

Nu cumva Marian Munteanu a incercat sa ne sugereze cu totul si cu totul altceva decat au inteles cei care il ataca? Si nu care cumva staff-ul PNL este la curent cu substratul zicerii lui si de aceea nu a reactionat? Care sa fie acel alt subinteles?

Internetul face astazi posibila o democratie larg participativa. Faimoasa Agora a Greciei antice nu a mai fost posibila mii de ani. Din simplul motiv ca acolo participau, cel mult, cateva mii de cetateni ai Atenei, care erau consultati in toate chestiunile importante ale cetatii si se puteau pronunta prin vot deschis. Cand vorbim de milioane de cetateni, nu mai este acelasi lucru. Nu ai cum sa aduni milioane de cetateni pentru a se pronunta si pentru a lua decizii. Asa s-a nascut democratia reprezentativa. Asa au aparut parlamentari, atunci cand este vorba de deciziile care trebuie luate la nivelul unui stat sau consilierii, atunci cand vorbim de municipii, orase sau comune. S-a schimbat insa ceva fundamental.

Marea revolutie o face internetul. Internetul permite, astazi, ca democratia sa fie exercitata in mod direct. Nimic nu impiedica, astazi, un Guvern, un presedinte sau un primar sa le puna intrebari cetatenilor referitoare la orice problema aflata in disputa. Si sa primeasca de la acestia raspunsuri rapide, in baza carora sa poata fi luate cele mai corecte decizii, in acord deplin cu vointa majoritara a locuitorilor cetatii.

Eu cred ca Marian Munteanu s-a gandit la un sistem care deja functioneaza in unele state sau in unele localitati din lume. Vrei sa faci un pasaj in Bucuresti sau nu vrei sa-l faci, de ce sa-i intrebi pe cei cativa consilieri si sa nu te adresezi direct cetatenilor daca ai internetul la dispozitie si daca acestia se pot pronunta. Si cred ca in sensul acesta el a anuntat ca, de cate ori, din interese politicianiste, consilierii care sunt nominalizati de partide, sustinuti de partide si care reprezinta partidele politice se vor aseza impotriva proiectului, ei vor putea fi maturati de strada.

Este aceasta o expresia a anarhiei? Este acest proiect al lui Marian Munteanu un proiect anti-sistem? Daca despre asta este vorba, atunci eu cred ca acest domn Marian Munteanu este un om extrem de curajos si, mai ales, un vizionar. Daca insa s-a gandit la altceva, atunci cei care il ataca au dreptate.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii