Va abjura? Sau nu va abjura?   aprilie 20th, 2016

srs_edit2-90x90PNL a intrat in fibrilatie. Mai are putin si isi da obstescul sfarsit. Pretextul este Marian Munteanu. Si statutul sau. De candidat sau de non-candidat. Un razboi intern in toata regula. Si asta concomitent cu un razboi extern. Azi, PNL va decide. Ce face? Schimba, din nou, candidatul? A treia oara? Sa vedem!

Recapituland, ce constatam? Ca PNL s-a pozitionat cu totul si cu totul gresit intr-un an electoral. A ramas lipit de presedinte. Cum, de altfel, si presedintele s-a pozitionat gresit. Lasand impresia ca este lipit de PNL. A urmat caderea spectaculoasa a Guvernului Ponta. Si instalarea Guvernului Ciolos. O gaselnita. Aberanta. Un Guvern de tehnocrati intr-un an electoral. Dar nu de tehnocrati adevarati. Mai mult de birocrati. De la care societatea asteapta cam mult. Mult mai mult decat ar putea produce chiar si un Guvern politic, intr-un an electoral. Si, pe deasupra, cum s-a dovedit, Executivul are cam prea multi incompetenti.

Iar PNL a ramas cracanat. Din punct de vedere parlamentar, este in opozitie. Pentru ca, acolo, in forul legislativ este minoritar. In raport cu Guvernul nu mai este in opozitie. Pentru ca, asa cum s-a dovedit, sustine Guvernul Ciolos. Pana in panzele albe. Cu totul indiferent fata de derapajele acestuia. Si, din aproape in aproape, ne-am trezit in situatia pe care incerc sa o analizez.

Criza politica in care se afla PNL este o criza de identitate. Avem de a face cu un partid care nu se afla nici la putere, nici in opozitie. Sau care se afla in ambele parti. Avem de a face cu un partid aparent prezidential, dar care a incetat de mult sa mai fie sustinut de presedinte. Avem de a face cu un partid care nu este capabil sa decida ce anume va face in alegerile locale.

Asa s-a ajuns la o numire de compromis. La un candidat de serviciu. Cum a fost Cristian Busoi. Dupa care, aproape intempestiv, a fost desemnat Ludovic Orban. Un liberal si un luptator pur-sange. Am spus chiar atunci si nu doar intr-o singura analiza si nu doar intr-o singura interventie pe televiziune ca nominalizarea prematura a lui Ludovic Orban era facuta dinadins. Ludovic Orban era aruncat in lupta mai devreme de termen, nu pentru a castiga. Ci pentru a pierde. Era un politician de sacrificiu. Adversarii sai din PNL nu vroiau sa-l propulseze pe Orban la Primaria Generala a Capitalei. Dimpotriva. Intentia era sa scape de el. Sa il elimine de la varful PNL. Pentru ca, altfel, era cu totul si cu totul inexplicabila graba. Ludovic Orban avea atat de multa notorietate incat nominalizarea sa putea sa se produca chiar in ultimele zile ale calendarului electoral. Era in aceeasi situatie ca si Basescu sau Tariceanu. De ce s-au grabit, in aceste, conditii liderii PNL? De ce lui Orban i-a fost oferit, in felul in care i-a fost oferit, darul otravit? Un dar pe care nu avea cum sa-l refuze. Si am raspuns. Pentru a-l elimina.

Si ce a urmat? A urmat DNA. Si un moment de panica. Pentru ca DNA nu era in calculele PNL. In calculele PNL era doar abandonarea lui Orban in alegeri. Iar rezultatul panicii a fost Marian Munteanu. Optiunea pentru un extra-liberal. Cu avantajele si dezavantajele ei. Iar acum PNL intra in fibrilatii.

PNL isi da cu ciocanul in genunchi. Nu intr-unul. In ambii genunchi. Nu rezista atacurilor declansate impotriva lui Munteanu. Nu intelege sa foloseasca forta adversarului. Nu pricepe ca aceste atacuri ii fac candidatului PNL pentru Primaria Generala a Capitalei o nesperata notorietate. PNL este incapabil sa ia valul in piept. Si atunci corabia se suceste. Si se rastoarna.

Azi, PNL este, din nou, in fata unei decizii dramatice. Renunta sau nu renunta in ultima secunda la Marian Munteanu? Marele Partid National Liberal, cu foarte putin timp inainte ca numaratoarea inversa sa se fi terminat, nu stie pe ce mana va merge la cea mai importanta alegere a anului. Cea pentru Primaria Generala a Capitalei.

Si daca nu va fi Munteanu, atunci ce va fi? Va fi o fapta penala. De o gravitate maxima. Pentru ca, stimati cititori, vreau sa imi raspunda cineva cu capul pe umeri cum, in conditii corecte, ar mai putea fi stranse semnaturi pentru altcineva? Pentru oricine altcineva.

PNL se pregateste sa se arunce in gol. Chiar astazi.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii