Traian Basescu este penal?   aprilie 21st, 2016

srs_edit2-90x90Timp de 16 ani, nici mai mult, nici mai putin, s-a vorbit si s-a rasvorbit despre o operatiune cu iz penal pusa la cale de Traian Basescu. Faimosul teren cumparat la un pret scandalos de mic in raport cu terenul de alaturi, luat de omul de afaceri Casuneanu, si apoi revandut la un pret scandalos de mare cumnatei omului de afaceri. Iar Casuneanu, ce sa vezi, era omul de casa al lui Basescu, parte a grupului sau de interese nelegitime si beneficiar al contractelor cu statul, date de Traian Basescu, in calitate de primar general si in calitate de ministru al Transporturilor. Si, uite asa, au trecut 16 ani. Pana cand, ieri, am aflat ca s-a declansat impotriva lui o ancheta penale. Ce semnificatie are acest eveniment?

In mod normal, acest caz nici nu ar mai trebui comentat. Atat de mult s-a vorbit despre aceasta potlogarie, atat de multe probe a produs presa si organizatiile societatii civile incat istoria pare rasuflata. Cand auzi timp de 16 ani ca intre Basescu si Casuneanu a avut loc o fratie, care a produs, sub forma unei mite mascate, o suma uriasa de bani, si vezi ca 16 ani nu se intampla nimic si cand in tot acest timp mai apar si multe alte istorii asemanatoare, referitoare la acelasi Traian Basescu si cam acelasi gen de operatii, incepi sa te intrebi daca nu care cumva asemenea comportamente nu stau chiar in firea lucrurilor. Iar nebuni si anormali sunt cei care le semnaleaza cu obstinatie. Si iata ca, atunci cand nimeni nu mai astepta la nimic, de la procurori aflam ca treaba s-a urnit cumva. Ca impotriva lui Traian Basescu s-a pus in miscare cercetarea penala. Deocamdata, el este suspect. Si de aici incolo apar ciudateniile.

Prima dintre ele, probabil si cea mai importanta este durata foarte mare de la savarsirea faptelor pana la declansarea actiunii penale, la care mai trebuie adaugata durata cercetarii si, apoi, a procesului in sine, prin care el va fi condamnat sau achitat. Vorbim, pana in acest moment, de 16 ani. In final, in cea mai buna situatie, vor fi 17 – 18 ani. Traian Basescu este suspectat de spalare de bani. O infractiune grava, si, probabil, asa cum obisnuiesc procurorii, se va insistenta asupra unui grup criminal organizat din care va face parte si Casuneanu si ruda apropiata a acestuia. Cele doua infractiuni, la care, in extremis, procurorii ar mai putea adauga si altele, oricat de “generoasa” va fi instanta in a face o incadrare penala nu sunt suficiente pentru a da peste cap prescriptia. In principiu, faptele de care el este acuzat, deocamdata doar ca suspect, si faptele de care ar mai putea fi acuzat in acest dosar sunt, bine mersi, prescrise. Deci, daca a savarsit o infractiune sau mai multe, in acest dosar, Traian Basescu nu poate fi pedepsit.

A doua ciudatenie are intr-un fel legatura cu prescriptia. Cand s-a pus problema Dosarului Flota, dosar care s-a inchis pentru ca Basescu a fost ajutat de “justitie” sa-si faca rost de o a doua expertiza, care a constatat prejudiciu zero, adica faptul ca flota strategica a Romaniei nu a valorat niciun leu, s-a discutat mult in societatea romaneasca despre prescriptie. Si s-a spus, insistent, de catre inalti magistrati, ca la capatul mandatului, Traian Basescu tot nu va putea fi judecat intrucat, in timpul imunitatii sale, prescriptia a curs. Daca prescriptia a curs atunci, nici in acest dosar deschis de procurori, ea nu a fost suspendata pe durata celor 10 ani de mandat prezidential. Si, din nou, si din aceasta perspectiva, Traian Basescu scapa.

O a treia mare ciudatenie este legata de competenta de a face aceasta ancheta. La data savarsirii faptelor, Traian Basescu era Primar General al capitalei. Suma de bani presupusa a fi spalata este foarte mare. Ca atare, ancheta ar trebui facuta de DNA. Dar, iata, ca nu se intampla asa. Traian Basescu a fost citat, nu de DNA, ci de DIICOT. Oare de ce nu a luat haturile in mana neinfricata doamne Laura Codruta Kovesi? Ca doar era competenta. De ce a fost nevoie ca procurorii DIICOT sa infrunte valul? Si aici vine si bomboana pe coliva. Daca informatiile de care dispunem sunt reale, atunci putem spune ca am aflat, cu stupoare, ca acest dosar nici macar nu este deschis de noul procuror general. Nici vorba. El a  fost deschis de fostul procuror general. De Tiberiu Nitu. Cel executat de doamna Laura Codruta Kovesi. Si care este, el insusi, sub o ancheta penala.

Din aceasta perspectiva, lipsa de credibilitate a lui Tiberiu Nitu se rasfrange in lipsa de credibilitate a dosarului penal deschis impotriva lui Traian Basescu. Ca sa nu mai vorbesc ca, dupa 16 ani de tacere totala, acest dosar a fost deschis si facut public fix inainte cu cateva zile ca Traian Basescu sa-si depuna candidatura pentru Primaria Generala a Capitalei.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii