Lovitura de pedeapsa. DNA contra SIE   aprilie 27th, 2016

srs_edit2-90x90Pe neasteptate, cel putin pentru publicul larg, doamna Laura Codruta Kovesi a declansat o canonada. Impotriva Serviciului de Informatii Externe. Si nu ii bate obrazul doar acestei institutii. Ci, pur si simplu, ii ameninta reprezentantii. Si nu oricum. Ci cu anchete si dosare penale. Asa ceva nu s-a mai pomenit. Nici in Romania si nici in alta parte. De ce a pornit acest razboi? Si este doar DNA impotriva SIE? Sau este tandemul? Mai exista, totusi, tandemul?

Aparent, aceasta dezlantuire a sefului DNA, urmata imediat de o dezlantuire venita din directia DIICOT, nu are nicio logica. De unde pana unde sa se fi razvratit procurorii impotriva spionilor? Si sa-i ameninte cu puscaria? Ce ar fi putut declansa o asemenea reactie? Si de ce reactia este publica?

Se intampla in plin scandal al acoperitilor. Scandal care s-a mai aflat pe rol si in alte prilejuri. Dar care, acum, este, pe neasteptate, reiterat de Victor Ponta. Victor Ponta a fost prim-ministru al Romaniei. A condus cel mai important partid al acestei tari. Este un om care nu avea cum sa nu fie bine informat. Chiar si cu informatii clasificate. Dar inainte de toate acestea, Victor Ponta a fost recrutat de Serviciul de Informatii Externe. Adica, de spionajul romanesc. Si, in aceasta calitate, a fost plasat din ce in ce mai sus in ierarhia procurorilor. Pana cand pozitia i-a permis sa fie detasat pe langa seful procurorilor europeni, Carla Del Ponte. Pe care “l-a asistat” in folosul patriei. Elaborand in acest sens si material informativ. Dar asta se stia. Se stia demult. Am scris-o eu, in premiera. Si apoi, dupa mult timp, in campania electorala prezidentiala a venit si Traian Basescu, ingrosand respectiva istorie. Si atunci s-a vorbit, din nou, despre dubla comanda. Un ofiter acoperit in Parchet sau printru judecatori sau printre politicieni este sub dubla comanda. Dar care este comanda de care el asculta cu prioritate? Tocmai pornind de la aceasta dilema, legea interzice plasarea sau recrutarea unor ofiteri acoperiti in anumite sfere ale puterii. Victor Ponta insa, in mod cert, a comis-o. Cele de mai sus nu constituie, totusi, o explicatie pentru atacul de ieri, dupa pararea mea devastator, dezlantuit de seful DNA impotriva Serviciului de Informatii Externe. Ce treaba are, pana la urma, spionajul romanesc cu asemenea scandaluri care tulbura, in mod ciclic, viata politica romaneasca? Ei bine, am gasit, totusi, o explicatie. Care se pare ca sta in picioare.

Tam-nesam sau aparent tam-nesam, Victor Ponta, din banca de rezerva in care l-a plasat istoria recenta, incepe ostilitatile, vorbind despre ofiteri acoperiti in PSD. O zi mai tarziu, generalizand pentru intreaga clasa politica. La ce ofiteri acoperiti se referea Victor Ponta? Mai bine zis, ai carui serviciu? Este limpede ca Victor Ponta nu se referea la ofiteri SIE. De altfel, SIE nici nu ar trebui sa aiba prea multi acoperiti care sa-si faca veacul prin Romania. Pentru ca, nu-i asa, SIE este o organizatie de spionaj. Principala sa misiune este sa stranga informatii de toate felurile, in special, despre state non-UE si non-NATO. Prin urmare, Victor Ponta se referea la servicii interne de informatii. Si, de la distanta, cel mai important este SRI. Butonat in zona sa operativa de faimosul general cu 1000 de stele, Florian Coldea, promovat acolo de Traian Basescu si care, nu se mai stie, daca a ramas sau nu in tandem cu Laura Codruta Kovesi. Poate nu! Dar poate da!

Victor Ponta a lovit, tam-nisam, in SRI, in general, si in Coldea, in special. Pentru ca daca cineva i-a plasat in ultimii 10 ani pe acesti acoperiti in PSD si in alta parte, acela a fost Coldea si nimeni altcineva. Iar daca acesti ofiteri acoperiti, unul sau mai multi, s-au transformat in adversari ai lui Ponta, atunci este de inteles de ce Ponta se razbuna. Nu care cumva unul dintre cei mai proeminenti este Valeriu Zgonea? Iar ceilalti, oameni promovati de Zgonea? Nu era firesc ca Victor Ponta sa incerce sa-l apere pe Dragnea? Cum l-ar fi putut apara mai bine decat lovind in Zgonea? Cum putea lovi mai bine in Zgonea decat invartind batul prin cuibul de serpi?

Dintr-un motiv sau altul, presupun ca doamna Laura Codruta Kovesi a ajuns la concluzia, probabil intemeiata, ca Victor Ponta a lucrat, in acest caz, sub dubla comanda. Adica, asmutit de SIE. Ca atare, SIE trebuie pedepsit.

Cum? Asa cum a sugerat seful DNA. SIE este singurul serviciu secret care  nu a oferit informatii despre marii corupti. Si este imposibil sa nu fi avut. Ca atare, reprezentantii sai au incalcat legile statului. Pentru ca nu au informat DNA asupra savarsirii unor infractiuni. In special, cele legate de paradisurile fiscale. Urmeaza, deci, anchete si dosare penale.

Din banca mea de spectator, imi permit sa imi pun o intrebare. Care este, de fapt, rolul unei agentii de spionaj? Aceea de a lupta impotriva coruptiei, umar la umar cu DNA, sau de a obtine informatii care intereseaza direct statul roman, in special, institutiile sale de aparare si de lupta impotriva terorismului? Daca DNA este interesat de ceea ce fac sau nu fac mai marii spionajului romanesc, nu ar fi fost oare cazul sa inceapa, si inca de mult timp, cu domnul Mihai Razvan Ungureanul, seful politic al spionajului romanesc, care aproape a daruit statului maghiar, in detrimentul statului roman, Fundatia Gojdu? Un dar de vreo trei miliarde de euro. Si ultima intrebare a unui simplu spectator. Daca chiar trebuie investigati spionii pentru ca nu au raportat cazurile de coruptie, si acest proces ar trebui sa se desfasoare tot in public? Anuntat public? Si apoi, poate cine stie, urmat de plimbarea spionilor cu catuse la maini? Poate urmeaza si stenograme cu spioni.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii