Prognoza mea la locale   aprilie 28th, 2016

srs_edit2-90x90Acum s-a tras linie. Stim cine candideaza. Stim cine nu candideaza. Stim cine sunt independentii autentici. Cine sunt falsii independenti. Am vazut cum stam cu traseismul. Asa ca o prognoza pot face. Cum am facut intotdeauna. Si, sper, ca, din nou, gradul de probabilitate va fi ridicat.

Analiza am gandit-o din perspectiva PNL. Si nu intamplator. Este partidul care evolueaza cel mai spectaculos. In sens negativ. Impreuna cu presedintele Klaus Iohannis, in baza principiului “castigatorii iau tot” si avand in vedere ca nu se afla la guvernare, PNL ar fi trebuit sa fie pe cai mari. Dar presedintele si-a asumat prea mult aceasta guvernare. Iar cand s-a distantat de ea, in urma cu doua zile, a facut-o tardiv. Popularitatea lui se afla intr-un declin fara precedent, daca facem o comparatie cu toti ceilalti presedinti, in prima treime a mandatului lor. In plus, PNL nu numai ca a stat lipit de Guvernul Ciolos, dar a stat lipit si de presedinte. La fel cum si presedintele a stat lipit de PNL. In loc sa se traga unii pe altii in sus, s-au tras unii pe altii in jos.

Acest fenomen general a avut si numeroase particularitati. Nenumarate greseli, unele dintre ele pe cat de uluitoare pe atat de impardonabile, au marcat viata pre-electorala a PNL. Iar dupa alegeri, se vor vedea si rezultatele.

Ce rezultat ar putea sa aiba faptul ca, pentru prima data in istoria Romaniei, posibil si in istoria lumii, cu cateva luni inaintea alegerilor pentru cea mai importanta functie locala, cea de Primar General al Capitalei, a doua pozitiei electiva in stat, un partid, in speta, PNL, a schimbat trei candidati? Pentru a ajunge la un al patrulea. Rezultatul va fi ca fostul prim-ministru desemnat, pe numele lui Catalin Predoiu, va deveni, in scurt timp, si fostul-viitor primar al Bucurestiului. Alegere mai proasta nu putea sa faca PNL. A patra desemnare pune bomboana pe coliva de la locale a acestui partid. Deci, PNL pierde Primaria Generala a Capitalei.

Scorul politic, asa cum ne arata sondajele, va fi, de asemenea, in defavoarea PNL. In nici un sector al Capitalei, PNL nu va detine majoritatea in Consilii. Si cu atat mai putin la Capitala.

Cu exceptia Sectorului 1, unde exista o sansa prin Alexandru Nazare, PNL nu are sansa de a castiga vreo Primarie.

Dezastrul, in Bucuresti cel putin, care este un oras de dreapta, va fi total.

La nivel national, PNL nu va castiga mai mult de 15%, maxim 20% dintre orasele mari si mijlocii si, probabil, dintre orasele resedinta de judet, sub 10.

Ceea ce este extrem de interesant si va genera o serie intreaga de reactii si de procese profunde in interiorul PNL este ca si acolo unde vor exista castigatori, cei mai multi vor provenii din PDL si nu din vechiul PNL. Cum ar putea fi, de pilda, cazul lui Nazare. Sau victoria previzibila a lui Falca, la Arad. Sau Boc la Cluj.

PNL este partidul care s-a aliniat cel mai mult langa DNA. Si este primul care si-a creat un decalog. Un cod deontologic. Prin care a declarat ritos ca vor putea fi eliminati toti cei care au dosare penale, precum si alte personalitati apreciate drept incompatibile cu morala liberala. In realitate, vanatoarea de traseisti de tot felul a continuat in PNL, cu aceeasi ardoare ca si in trecut. Cat ii priveste pe corupti sau pe prezumtivi corupti s-a gasit si aici formula de compromis. Ei candideaza in calitate de independenti. Si pot castiga, in aceasta calitate, in masura in care vor avea sprijinul organizatiilor PNL. Si, il vor avea. Vezi, cu titlul de exemplu, cazul Scripcaru la Brasov.

Rezultatele pe care PNL le va obtine la locale va nemultumi profund, atat electoratul, cat si activul liberal. Si, imediat dupa consemnarea rezultatelor, un tsunami, venit de jos in sus, va lovi partidul naprasnic. Cu acea ocazie se va vedea ca, in interiorul PNL, fostii PDL-isti au obtinut, indiscutabil, rezultate mai bune. Balanta se va deplasa masiv in dreptul acestora si nu intamplator. Cel care s-a aflat la butoane in acest partid, ultimul istoric, a fost, nu Alina Gorghiu, ci Vasile Blaga. Care a reusit sa inverseze, la nivelul conducerii filialelor, raportul existent la inceputul fuziunii. Iar acum isi impinge in fata proprii candidati. Si unde poate le da peste degete celor proveniti din fostul PNL.

Cutremurul care se anunta va face din PNL, nu Marele partid, ci Micul Partid Liberal pe cale de disparitie. Consecinta va fi, fie accelerarea si incheierea procesului de fuziune, situatie in care din fostul PNL nu va mai ramane decat firma, fie o sciziune catastrofala pentru dreapta. In varianta unei sciziuni, atat Traian Basescu, cat si Calin Popescu Tariceanu vor fi pe cai mari. Pentru ca vor lua cel mai mult din cat se rupe.

PS: Nu pot sa nu precizez la capatul acestei prime prognoze ca doamna Gabriela Firea ar putea inregistra o victorie spectaculoasa si va deveni, probabil, Primarul General al Capitalei. La Sector 2, o victorie la fel de spectaculoasa ar putea inregistra un independent, fost jurnalist, Dumitru Pelican.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii