Pionul otravit   mai 15th, 2016

srs_edit2-90x90Va reusi sau nu va reusi PSD sa-l mature pe Valeriu Zgonea de la sefia Camerei Deputatilor? Va avea voturi suficiente? Ce rol joaca, in aceasta ecuatie, Excelenta sa, domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti? Dar competitia dintre PSD si doua partide mai mici, UNPR si UDMR? Este Valeriu Zgonea un pion otravit, un fel de cui al lui Pepelea, infipt in inima celui mai mare partid al Romaniei? Chiar si in calitate de ex-membru?

Valeriu Zgonea a indeplinit ca un virtuos caporal, ani de zile, toate ordinele venite de la partid. In calitate de sef al Camerei Deputatilor, a batut, de cate ori a fost nevoie, si din picior si cu pumnul in pupitru, incalcand, cu mult cinism, regulamentele si fortand adoptarea sau neadoptarea unor acte normative, dupa voia partidului. Dupa care a urmat un moment de declic.

Un moment pe care prea putini l-au sesizat. O rascruce, incepand de la care Valeriu Zgonea a trecut sub o alta comanda. Fara sa o faca ostentativ, el nu mai executa ordinele partidului, ramanea disciplinat in front. Dar linia frontului, in mod subtil, s-a schimbat. De aici si o serie intreaga de ipoteze, lansate de analisti, conform carora Valeriu Zgonea se lasa manipulat de SRI. Si probabil, in aceasta calitate, nu de putine ori , el a dat fuga, discret sau chiar ostentativ, la Ambasada Statelor Unite, pentru a cere binecuvantarea sau ordine de la Inalta Poarta. In asemenea ocazii, a intrat intr-o oarecare contradictie cu partidul sau. Care, mult timp, nu a fost pregatit sa-l neutralizeze.

Momentul culminant al carierei lui Valeriu Zgonea a sosit dupa demisia lui Victor Ponta din frunte PSD. Atunci, s-a creat un vid politic. Un vid al puterii care nu putea fi umplut prin simpla ascensiune a lui Liviu Dragnea. Probabil, sub influentele de care vorbeam mai sus, la conducere, in pozitia a doua – pentru ca nu s-a putut chiar in prima pozitie – a fost impins Valeriu Zgonea. Incepand din acel moment si pana de curand, el a devenit, de facto, unul dintre cei mai puternici oameni din Romania. Prin functiile detinute, controla, in buna masura, atat partidul, cat si Camera inferioara  a Parlamentului. Moment in care el a comis o gafa. Valeriu Zgonea se face vinovat de o miscare politica de neiertat pentru un lider cat de cat experimentat. El a incercat sa-i faca branci, pe fata, liderului PSD. Daca Dragnea nu a plecat de la conducerea partidului dupa cea de-a doua condamnare a sa la inchisoare cu suspendare, care este si definitiva, nu a facut-o dintr-un singur motiv: era extrem de periculos, pentru viitorul PSD, ca Valeriu Zgonea, om aflat sub dubla sau chiar tripla comanada, sa preia presedintia celei mai mari formatiuni politice. Gestul sau de tradare trebuia, insa, sanctionat cu toata asprimea.

Motiv pentru care Valeriu Zgonea a fost exclus rapid din PSD. Este adevarat. Fara a exista, in spatele acestei excluderi, vreun articol explicit din statut. Dar tradarea, lovitura aplicata unui partener politic, lipsa de loialitate, viclenia si carierismul trebuiau pedepsite. Excluderea sa a fost atat de fulgeratoare, incat nici serviciile si nici Ambasada Statelor Unite nu au avut timp sa intervina.

Colacul de slavare vine tarziu. Dar se poate dovedi extrem de eficient. Intreaga suflare a analistilor politici este de acord ca, in plin taraboi, inainte de inevitabila eliminare a lui Zgonea de la sefia Camerei Deputatilor, vizita ambasadorului Hans Klemm in biroul acestuia are multiple semnificatii. Ca de altfel si declaratiile care au urmat. Statele Unite isi declara fatis sustinerea pentru Valeriu Zgonea. Este cea mai concludenta dovada ca Valeriu Zgonea a facut politica Statelor Unite, chiar si atunci cand aceasta a venit in contradictie cu interesele PSD.

Dar cum poate misca Hans Klemm piesele pe tabla de sah? Aparent, dincolo de semnalul public transmis, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti nu dispune de nicio alta parghie, de natura sa intoarca lucrurile din procesul lor firesc, la capatul caruia Valeriu Zgonea pierde sefia Camerei Deputatilor. PSD detine majoritatea in Camera si este de presupus ca, in ciuda avertismentelor Statelor Unite, nu va ezita sa-l execute pe Zgonea. Cu o singura conditie: ca aceasta  majoritate sa nu fie doar o aparenta.

Care sunt vulnerabilitatile conducerii PSD? Ma refer exclusiv, in ceea ce urmeaza, la razboiul cu Valeriu Zgonea. Prima si cea mai importanta este ca deputati PSD este greu de presupus ca vor actiona, in acest caz, ca o armata ultradisciplinata. Unii dintre ei sunt oameni ai serviciilor. Iar de la servicii s-a transmis o comanda ferma. In sensul ca Valeriu Zgonea trebuie sustinut. Altii sunt strans legati, in urma frecventelor pelerinaje la Ambasada Statelor Unite, de interesele promovate, in Romania, de Excelenta sa, Hans Klemm. Si acestia se vor eschiva, in cel mai bun caz, sa participe, in mod direct, la executarea lui Zgonea.

Dar ce inseamna majoritatea parlamentara? Ea nu se reduce, fireste, doar la deputatii PSD. Aceasta majoritate este construita impreuna cu ALDE, de la care nu sunt de asteptat surprize neplacute. Dar nu numai cu ALDE. Decapitarea lui Zgonea inseamna si voturie UNPR si UDMR. Aceste doua partide nu au fost consultate in prealabil. Cu ele nu a fost incheiata nicio intelegere vizand inlocuirea lui Zgonea. Atat UNPR, cat si UDMR s-ar astepta ca, la capatul unor negocieri, in schimbul acordului pentru descapatanarea lui Zgonea, sa primeasca ceva in schimb. Ori acest ceva inca nu exista.

Ca atare, daca chiar astazi nu au loc negocieri si daca ele nu se incheie cu suscces, atunci marele castigator al rundei politice vizand sefia Camerei Deputatilor este domnul Hans Klemm. Pe mana domnului Valeriu Zgonea. Si daca asa se va intampla, atunci, pana la sfarsitul anului, Valeriu Zgonea va ramane pionul otravit de le sefia Camerei Deputatilor. Otravit de cine? Si, in definiv, pionul cui?

Sursa: CorectNews 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii