Presedintele Iohannis a turnat gaz peste foc   mai 20th, 2016

srs_edit2-90x90Seful statului a iesit la rampa. In fine. Numai ca a facut-o intr-un mod in care putini se asteptau. Cu exceptia, poate, a fanilor SRI. A aparat institutia. Fara rezerve si, mai ales, fara argumente. Efectul este contrar. Opinia publica s-a inflamat si mai mult. Cazul este departe de a fi inchis. El ramane pe rol.

Ceea ce este cu adevarat straniu si, pentru mine, imposibil de inteles este maniera in care presedintele Romaniei, care este garantul respectarii Constitutiei, dar si garantul sigurantei cetateanului, a afirmat, fara ezitari, fara nici cea mai mica emotie, faptul ca SRI si-a facut pe deplin datoria in chestiunea dezinfectantilor care, botezati fiind, au contribuit la uciderea in masa a unor romani. In acelasi timp, presedintele admite ca el insusi nu a citit notele SRI. Ca, daca s-a intamplat acest lucru, beneficiarul a fost unul dintre consilierii sai. Dar nu confirma nici macar faptul ca vreunul dintre consilieri a citit una sau mai multe note explicite SRI, despre conspiratia Hexi Pharma, pusa la cale impotriva poporului roman. In orice caz, daca ar fi citit, nu l-a informat. Si cu toate astea, SRI are dreptate.

Si atunci, cine nu are dreptate? Cine este vinovat de cele intamplate? Cine raspunde? Presedintele nu ne spune. Nici macar nu ne sugereaza. In aceasta situatie, trebuie sa facem un efort. Sa analizam, cu lupa, spusele domniei sale. Conform legii, principalul beneficiar al notelor SRI in chestiuni legate de siguranta nationala, deci si in chestiuni legate de securitatea sistemului de sanatate, este presedintele Romaniei. Legea, din aceasta perspectiva, este foarte clara.  Beneficiarii nu sunt, conform legii, fel de fel de consilieri, care se intampla sa vina la Cotroceni sau sa plece de la Cotroceni. Hai sa admitem, insa, ca presedintele Romaniei si-a delegat una dintre principalele atributii catre consilierii sai, in functie de natura activitatii acestora. Imi imaginez cum ofiterul SRI, care are misiunea de a manevra asemenea note secrete, face, pe drum, o triere. O nota merge la consilierul pentru Sanatate, daca el exista, o alta nota secreta la consilierul economic, daca el exista, o alta nota la consilierul pentru Aparare, daca el exista, si asa mai departe. Cand merge la Cotroceni, respectivul ofiter, pentru a face trierea, trebuie sa stie daca respectivii sunt in tara sau in institutie, iar daca sunt si in tara si in institutie, daca se afla in biroul lor sau in alta parte. Si asta pentru ca, in conformitate cu procedura, aceste note, in plicuri inchise, se deschid si se citesc in fata ofiterului SRI, dupa care sunt inapoiate. “Beneficiarul” poate, cel mult, daca are un pix si o hartie la indemana, sa-si noteze cateva elemente.

Daca SRI lucreaza pe branci, asa cum se spune, atunci, in cel mai bun caz, pana cand sunt citite toate notele de nenumaratii beneficiari, delegati ai presedintelui, ar urma sa se incheie ziua de lucru.

Sa admitem, insa, ca asa se intampla, pentru ca altfel nu ar putea functiona acest sistem de studiere, prin delegatie, a notelor SRI. Insa, din momentul in care, fie si cu delegatie, o informatie de acest fel, cum dezinfectantii folositi in spitale sunt falsificati de catre o firma romaneasca, este adusa la cunostinta unui consilier delegat, acesta are obligatia, data fiind importanta si urgenta sesizarii, sa dea fuga la presedinte, aducandu-i la cunostinta ce a aflat. Iar presedintele trebuie sa puna mana imediat pe telefon, sa-l contacteze pe directorul SRI, Eduard Hellvig, si sa-i  ceara toate detaliile necesare. Asta pentru a-si putea indeplini atributiile legate de siguranta cetatenilor. Dar acest lucru, cu certitudine, nu s-a intamplat. Mai mult decat atat, presedintele ne informeaza senin ca niciun consilier nu l-a informat. De aceea, nici el nu avea cum sa solicite, deduc eu, informatii suplimentare de la SRI.

Cu alte cuvinte, mecanismul de alertare nu a functionat. Nu a functionat deloc. Si, desi, din spusele presedintelui, acest lucru este cert, trebuie sa luam act de faptul, spus tot de presedinte, ca SRI si-a facut datoria. Cum?

Singura concluzie logica este ca, post-factum, dupa ce nenorocirea s-a derulat nestanjenita in Romania, presedintele a solicitat si a primit, din urma, toate cele doua note SRI, despre care chiar institutia, intr-un raport oficial, semnaleaza ca le-ar fi fost prezentate decidentilor de la nivel central si care, singurele dintre sutele de note, se refera explicit, nu insa si exclusiv, la Hexi Pharma. Si citind, in lungul timp scurs de la declansarea scandalului si pana la conferinta de presa, aceste doua note, presedintele a concluzionat ca SRI si-a facut intru totul datoria. Post-factum. Pentru ca, ante-factum, presedintele nu citise. Si nici nu fusese informat ca altcineva a citit.

Asta inseamna un singur lucru: daca SRI si-a facut pe deplin datoria, altcineva nu si-a facut-o. Cine? Sa-l excludem pe presedinte. Sa admitem ca el are dreptul sa delege altora aceasta atribuitie, de a fi beneficiar exclusiv al notelor SRI. Inseamna, insa, ca respectivul consilier nu si-a facut treaba. In timp ce SRI si-a facut-o. Ne-a anuntat cumva, de la pupitrul Cotroceniului,  presedintele Klaus Iohannis ca l-a dat afara pe consilier si ca i-a sesizat pe procurori pentru o grava neglijenta in serviciu? Nu. Dar poate nu vrea sa creeze scandal. Poate ca ceea ce nu spune a facut in mod discret. Dar nu s-a intamplat nici asta.

Si daca SRI si-a facut pe deplin datoria si altii nu, cine sunt acei altii, exceptandu-l, desigur, pe consilierul lui Klaus Iohannis? Sunt prim-ministrii. Sunt ministrii Sanatatii. Si sunt procurorii. Pentru ca, nu-i asa, daca SRI si-a facut pe deplin datoria, toti acestia au primit si ei cele una, doua, trei sau patru note profesioniste, in care, printre alte firme de acelasi profil, era enumerata si Hexi Pharma. Si nici ei nu au reactionat. Si nici in ceea ce-i priveste presedintele nu a luat vreo masura.

Eu cred ca traim intr-o lume de idioti, in care singura exceptie o reprezinta acea institutie care si-a facut pe deplin datoria, fara ca noi sa stim. Dar bine ca stie presedintele.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii