PNL a pierdut Romania   iunie 27th, 2016

srs_edit2-90x90Este oficial. S-au definitivat toate negocierile. S-au tras toate liniile posibile. In toate judetele. Victoria istorica a liberalilor, despre care vorbea domnul Vasile Blaga imediat dupa alegerile locale, s-a transformat intr-un esec istoric. Exact cum prognozam. PNL nu a izbutit sa faca majoritati in consilii decat in noua judete. Atata tot.

Nu mai are un scor aproape egal cu cel al PSD, cum incercau liberalii sa ne garanteze in functie de rezultatul aritmetic al voturilor. Avertizam de atunci ca rezultatul final va fi diferit. Si ca el va fi conditionat de capacitatea de a negocia. Si de compatibilitatea, la nivel judetean, a partidelor. Iata ca situatia finala este rasturnata. Si asta doar daca luam in calcul judetele. Pe numar de localitati, in functie de importanta lor, nu s-a facut inca o sinteza. Dar cand se va face, ea va arata si mai rau pentru liberali.

Ca sa intelegem mai bine ceea ce liberalii nu au inteles sau s-au facut ca nu inteleg atunci cand se felicitau reciproc dupa alegeri, ii vom oferi cititorului un rationament simplu. Partidul Miscarea Populara, care a avut un scor rusinos, cel putin in raport cu pretentiile lui Traian Basescu, plasandu-se sub pragul psihologic de 5%, a reusit totusi ca, prin negocieri, in diferite judete, sa ajunga la egalitate cu PNL din punctul de vedere al majoritatilor in consiliile judetene. PNL are pozitii de conducere in noua judete, iar PMP tot in noua judete. UDMR, in legatura cu care se exprima chiar ingrijorarea ca nu atinge pragul electoral si s-ar putea sa aiba probleme la toamna, a reusit, prin negocieri cand cu PSD, cand cu PNL, sa se regaseasca in opt majoritati. Iar ALDE a trecut, din aceasta perspectiva, in pozitia a doua.

Ce inseamna asta? Inseamna ca, la nivelul consiliilor judetene, conform ierarhiei acestor majoritati, PSD impreuna cu ALDE conduc detasat. Si atentie, Bucurestiul nici macar nu  fost luat in calcul. Nici Capitala in sine si nici fiecare sector care, sub aspect electoral, valoreaza cat un judet.

Aceste majoritati la nivel judetean, carora li se vor adauga majoritatile din orasele mari, mici mijlocii si din comune, asigura munitia necesara pentru competitia electorala cea mai importanta, a alegerilor legislative. In politica, este o regula care functioneaza aproape implacabil. Si anume ca, in functie de rezultatele localelor, partidele se plaseaza ierarhic si in ceea ce priveste ponderea in viitorul Parlament. In general, castigatorul are tendinta de a lua tot. Ceea ce inseamna ca asemenea proportii se vor modifica, pentru partidele care au castigat localele, in sus, iar pentru partidele care au pierdut localele, in jos.

Se prefigureaza deci, dupa dezastrul de la locale, un hiper-dezastru, pentru PNL, la alegerile legislative. Nu este deloc exclus ca, daca lucrurile continua astfel, PSD impreuna cu ALDE sa obtina peste 50%. Iar daca acest proiect este prea ambitios, putem estima un 40-45%. Asta inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca inca un ciclu electoral, sau macar o parte a acestui ciclu, PNL se va plasa in afara guvernarii. Iar lui Klaus Iohannis ii va fi extrem de greu sa desemneze un premier din alta parte decat din PSD.

Dupa cum se vede, ceea ce se prefigura, dupa victoria spectaculoasa, la prezidentiale, a lui Klaus Iohannis, a deveni un mare succes al liberalilor pe scena politica s-a transformat si este pe cale sa se tranforme intr-un esec de mari proportii.

Daca nici in acest moment liberalii nu inteleg ca trebuie sa-si schimbe fundamental politica in raport cu principalele institutii ale statului, iclusiv cu cea prezidentiala si mai ales in raport cu proiectul de tara, atunci totul este, pentru ei, pierdut. Dar inainte de a schimba politica, trebuie sanctionata conducerea. Si inainte a fi sanctionata intreaga conducere, fuziunea este obligatoriu sa se produca pana capat. Si prin asumarea curajoasa a tuturor riscurilor.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iunie 28th, 2016 at 19:39
Paul Snaider spune:

Mai sa fie! Strigati in cor : JOS PONTA ! Doar asa va avea si PNT o clona !