Solutia Severin   iunie 30th, 2016

srs_edit2-90x90Analistii din lumea intreaga, mai mult sau mai putin specialisti ai resorturilor Uniunii Europene, oscileaza intre blamarea Marii Britanii pentru rezultatul referendumului si punerea la zid a Germaniei, acuzand-o ca a construit cel de-Al Patrulea Reich. Intre aceste doua extreme, sunt lansate o multime de ipoteze si de scenarii. Nimic nu lipseste. Aparent, nimeni nu se mai intelege cu nimeni. Dar, cu toate acestea, exista un numitor comun. Pe care imi permit sa il identific prin sintagma “solutia Severin”.

Cred ca nu este necesar sa conving pe nimeni de capacitatile extraordinare ale politicianului roman in materie de politica externa in general si de politici comunitare in special. Profund preocupat de soarta UE, Adrian Severin emite nu numai analize extrem de intersante pe aceasta tema, dar, fara sa o spuna direct, ofera si o solutie. Dupa opinia mea, singura solutie viabila.

Rezultatul referendumului din Marea Britanie elimina, practic, singura opozitie viabila fata de o Germanie devenita din ce in ce mai hegemonica. Pentru noii veniti UE, statele din fosta sfera de interese a Uniunii Sovietice, aceasta tema este nu numai amenintatoare, ci si extrem de presanta. Ele pot deveni parti ale unei constructii benefice pentru toata lumea, dar pot, in acelasi timp, sa isi consolideze statutul de colonii ale Germaniei, deja conturat destul de evident de arhitectii politici de la Berlin prin intermediul aparatului de la Bruxelles.

In esenta, Severin crede ca solutia este nu mai putina uniune europeana, ci mai multa. Nu mai putina unitate, ci mai multa. Dar asta numai si numai in contextul in care vom avea o organizatie a natiunilor. Si nu un Al Patrulea Reich, aflat sub hegemonia Germaniei.

Dar cum se poate ajunge la o Europa a natiunilor? Care este calea? In esenta, este obligatorie reformarea, din temelii, a Uniunii Europene. Inceputul, in formula Severin, l-ar putea face un manifest al celor 27 de membri, care sa aiba ca tema centrala directiile de reforma ale Uniunii Europene, adica o schita a unei noi constructii europene care sa aiba trei componente: politica, civica si generationala. Ceea ce presupune un nou tratat. Sau chiar o constitutie. Si, cu certitudine, un referendum organizat simultan, impreuna si nu separat, la care sa participe cetatenii tuturor statelor europene.

Solutia Severin este probabil singura formula viabila de reformare a Uniunii Europene. Dar ea presupune ca statele, toate, inclusiv Germania, sa renunte la o parte din suveranitate, obtinand, in schimb, uriasul beneficiu al aparitiei unei Uniuni a statelor natiune.

Nu exista decat un singur impediment. Germania. Si, din nou, ne intoarcem la cel de-Al Patrulea Reich. A avut vreodata in vedere Germanie o constructie a statelor natiune? Sau dimpotriva, si-a urmarit, lucid si cinic, realizarea unui edificiu de tip hegemonic? Iesirea Marii Britanii creeaza, in interiorul UE, un deficit de democratie. Dar poate reprezenta si oportunitatea unui nou inceput. O premisa chiar pentru ceea ce imi permit sa numesc “solutia Severin”.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii