Aliante toxice. Si supertoxice   iulie 5th, 2016

srs_edit2-90x90Alianta lui Traian Basescu cu UNPR, via PDL, s-a dovedit a fi toxica. La fel si tentativa lui Klaus Iohannis de a face o alianta cu liderul de atunci al partidului, Gabriel Oprea, prin intermediul PNL. Si, mai nou, proiectata combinatie PNL-UNPR. Care, se pare, a esuat in proiect. Dar sunt si alte aliante care se pot dovedi toxice. Sau chiar supertoxice. Cum sunt proiectatele aranjamente pe partea dreapta a spectrului politic, in epicentrul carora ar urma sa se afle liberalii.

UNPR nu a fost partidul interesului national. Ci al interesului personal. Totul s-a negociat la sange. Pentru ca membrilor acestei formatiuni, in frunte cu Gabriel Oprea, sa le mearga bine. Castigul public a trecut pe planul doi. Si, acum, lucrurile sunt clare. Pentru toti. Mai putin pentru fruntasii PNL. Care, impinsi de un resort despre care vom vorbi, au incercat sa incheie o alianta politica cu UNPR. Motiv pentru care Gabriel Oprea a facut, strategic, un pas in spate. Combinatia nu a prea reusit.

PSD, patit ultima data cu UNPR care, in schimbul voturilor din majoritate, solicita luna de pe cer – pe care, deseori, o si obtinea –, a stat, cuminte, deoparte. Facandu-i, superficial, avansuri partidului, dar, mai putin superficial, acrosandu-i membrii. In timp ce PNL negocia de zor o alianta politica cu UNPR, care sa mearga chiar pana la o fuziune, si ceda, in nestire, functii de prim-vicepresedinti si de vicepresedinti, ba chiar si pe cea de sef SIE, PSD a cumparat acelasi partid bucata cu bucata. I-a luat membrii. In final, PNL a observat ca ar urma sa faca alianta cu o cochilie. Golita de continut.

Totul e bine cand se termina cu bine. PSD a scapat de un partener extrem de incomod, UNPR, si s-a ales, in schimb, cu o mana de parlamentari traseisti. PNL, la randul sau, a iesit din capcana aliantei cu UNPR, datorita ajutorului dat de PSD. Cele doua mari partide, razboindu-se pe teritoriul UNPR, si-au facut servicii unul altuia. Toti au iesit in castig. Alianta toxica nu s-a mai produs.

In schimb, liberalii au acum un alt proiect. Care se poate dovedi de asemenea toxic. In dreapta spectrului politic si rezultand, in buna masura, din zona activa a societatii civile, s-a creat o modesta, dar ambitioasa constelatie de partide si de organizatii cu vocatie electorala. Am putea spune ca, in epicentru, din punctul de vedere al succesului politic, se afla partidul lui Nicusor Dan. Dar, de asemenea in epicentru, cu reala vocatie electorala pentru parlamentare, si-a mai facut loc o noua formatiune, PACT, condusa de Sebastian Burduja. Un al treilea pol este proiectatul partid al lui Marian Munteanu. Un partid al patriotilor. Al nationalistilor. Care si el, teoretic, ar putea seduce procente semnificative din electoratul nemultumit, in prezent, de prestatia celor doua mari partide. Cele mai multe organizatii de acest fel s-au si intalnit la Sinaia. Ele ar putea crea o a treia forta politica, care sa se contrapuna atat PNL, cat si PSD.

Pentru PSD, nu este o mare problema. Electoratul sau nu pare afectat de aceasta miscare complexa care se produce pe partea dreapta a spectrului politic. In schimb, pentru PNL, lovitura se poate dovedi extrem de periculoasa. Cu atat mai mult cu cat, in interiorul PNL, se misca, periculos, placile tectonice. PDL a intrat in combinatie cu o treime din putere. Astazi, dupa cateva miscari inteligente pe tabla de sah politic, fostul PDL are mai mult din jumatate din puterea interna si este pe cale de a-i canibaliza pe vechii liberali. Fuziunea inca nu s-a incheiat. Aflat in continuare in spagat politic, PNL se indreapta voios, cum am vazut, catre alte fuziuni si combinatii politice.

Constelatia de dreapta de care am amintit mai sus a generat o dorinta irezistibila din partea PNL de a incheia aliante cu fiecare dintre organizatiile de dreapta. Ele nu au mare lucru de oferit in conditiile unor aliante. Pur si simplu pentru ca, aliindu-se cu PNL, isi pierd vocatia de a strange electorat. Castiga, in schimb, pentru o serie de lideri, functii in istoricul partid. Functii pe care, in paranteza fie spus, le vor pierde adevaratii liberali. In timp ce usile pentru noii veniti se deschid larg, liberalii consecventi vor ramane pe dinafara. Aceasta operatiune convine fostului PDL. Pentru ca reface si mai mult, in favoarea lui, arhitectura partidului.

Confruntat insa cu pericolul formarii unui pol de dreapta care l-ar putea slabi si mai mult in lupta cu PSD, PNL este gata sa faca aproape orice fel de compromisuri. Si astfel se pun la cale fel de fel de aliante. Care se vor dovedi, pana la urma, toxice. In orice caz, toxice din perspectiva, hai sa-i spunem, noii drepte, care ar putea smulge, din Romania tacuta, un procent semnificativ de voturi, dar cu conditia sa mearga separat. Si sa nu se vanda, pe functii, PNL.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii