Secretul cozii de topor   iulie 11th, 2016

srs_edit2-90x90Guvern de uniune nationala, cum propune Klaus Iohannis prin consilierul sau politic, nu se poate face oricum. Si, cu atat mai mult, nu oricum poate fi reinstalat Dacian Ciolos in functia de premier. Sau un alt asa-zis tehnocrat, agreat de presedinte. Pentru a se intampla, dupa alegeri, un asemenea proces politic, cu un asemenea rezultat, este nevoie de cozi de topor. Care este secretul cozilor de topor?

A face o prognoza despre rezultatul alegerilor parlamentare nu presupune vreun efort deosebit. Doua rezultate, care sunt si rezultate cheie, se intrevad inca de pe acum. Primul este ca niciun partid nu va obtine peste 50% din locurile viitorului Parlament. Prin urmare, niciun partid nu va dispune de majoritatea necesara pentru a desemna un premier peste capul presedintelui. Al doilea rezultat, la fel de adevarat, este ca, pe primul loc, la o distanta apreciabila intre cele doua mari partide, se va plasa PSD. Cum s-a ajuns in aceasta situatie catastrofala pentru liberali este o cu totul si cu totul alta discutie. Care ar trebui si ea declansata. In raport cu acest clasament, domnul Klaus Iohannis se va consulta cu partidele si va avea la dispozitie una din doua variante: sa respecte clasamentul si sa lase PSD sa propuna un candidat de premier pe care presedintele sa il desemneze sub acest statut, insarcinadu-l cu crearea unei majoritati; sa forteze, fara a incalca Constitutia, urmand exemplul lui Traian Basescu, si sa propuna el insusi, in calitate de presedinte, un candidat. In persoana lui Dacian Ciolos sau a unui Ciolos 2. Aceasta a doua optiune are, la randul ei, doua variante: sa incerce sa forteze un guvern liberal, dar cu un premier asa-zis tehnocrat, facand presiuni asupra UDMR si a altor minoritati decat cea maghiara si incercand sa racoleze parlamentari “la bucata”, pentru a obtine numarul de voturi necesare in Parlament; sau sa propuna un guvern de uniune nationala cu oricine la varf desemnat de el, de preferinta tot un asa-zis tehnocrat, guvern sustinut de PNL si de PSD si construit pe principiul algoritmului politic.

Dincolo de aceste solutii, nu mai exista nimic. Prin urmare, toate scenariile care se fac, in mod inevitabil, vor porni de la una dintre formulele de mai sus.

Formula preferta de presedinte, din cate ne transmite consilierul sau politic, este cea de uniune nationala. Cu un tehnocrat la varf. Eventul chiar cu Dacian Ciolos. Ce sanse exista pentru ca presedintele sa aiba succes in demersul sau?

La sfarsitul acestui an, numele de Dacian Ciolos va fi de rau augur. Pe drept sau pe nedrept, acest personaj va fi demonizat. Din simplul motiv ca guvernul condus de el a fost contraperformant. Fie pentru ca si-a propus mult mai mult decat putea face un guvern de avarie, instalat pe termen limitat, fie pur si simplu pentru ca a fost alcatuit dintr-o echipa slaba. Schimbata de altfel, din acest motiv, de mai multe ori. Nici nu va avea importanta, la sfarsitul acestui an, daca Ciolos este sau nu un “baiat bun”.  Esentiala va fi perceptia. Iar perceptia cetatenilor in privinta sa, a majoritati covarsitoare a cetatenilor, este, de pe acum, negativa. Iar singura directie in care lucrurile se pot schimba este negativa. Daca PNL se va lega la cap cu Ciolos, incercand cu acesta, si in viitor, un parteneriat politic, va face o prostie uriasa. Care va incununa celelalte prostii. Acelasi lucru se poate spune si despre presedintele Kalus Iohannis.

In conditiile in care PSD va castiga alegerile parlamentare, dar fara a atinge 50%, iar Iohannis va incerca sa instaureze un guvern de uniune nationala, indiferent cu cine la varf, dar nu de la PSD, atunci va avea, obligatoriu, nevoie de cozi de topor in partidul domnului Dragnea. De o masa critica de tradatori. De o masa critica de persoane dispuse fie sa cedeze santajului cu dosare penale – ceea ce ar fi ingrozitor, pentru ca l-ar plasa pe Klaus Iohannis in tabara anti-justitiarilor, a celor care fac politie politica –, fie dispusi sa se vanda in schimbul unor avantaje. Iar avantajele nu pot reprezenta altceva decat functii consistente in viitoarea administratie centrala si locala.

De aici si semnificatia anuntului facut de Liviu Dragnea, in sensul ca, daca se intampla asa ceva, respectiv daca se intampla ca, in PSD, sa existe o asemenea masa critica de tradatori, el este gata sa renunte la sefia partidului.

In cei 26 de ani, am asistat la multe nenorociri petrecute in politica romaneasca. Asa ca, in principiu, ma astept la orice. Totusi, nu si la asa ceva. Ca atare, sunt gata sa pariez ca presedintele Kalus Iohannis, daca va incerca, nu va reusi sa instaureze un guvern de uniune nationala cu o marioneta la varf.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii