Doamnele iau cu asalt politica la varf   august 7th, 2016

srs_edit2-90x90Rand pe rand, prin diverse analize, am semnalat acest fenomen. Valabil in Statele Unite. Valabil si in Romania. Doamnele iau cu asalt varful puterii politice. Si sunt pe cale sa castige. Ceea ce nu este neaparat rau. Dar nici nu este neaparat bine. Schimbarea, ca atare, insa, merita analizata.

Ion Cristoiu imi da curaj. A sesizat si el, astazi, intr-o postare, acelasi fenomen. Daca suntem doi, dar probabil suntem mai multi, este posibil sa avem dreptate. Asadar, femeile au inceput sa ii invinga pe barbati chiar pe terenul acestora din urma.

In Statele Unite, exista o competitie dura, pentru functia prezidentiala, intre Hillary Clinton si Donald Trump. Obiectii pot exista cu duiumul despre fiecare in parte. Dar, dincolo de obiectii, dincolo de calitati si defecte, exista estimari. Iar estimarile facute de numeroase centre indica faptul ca nu este deloc exclus ca Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat, sa castige prezidentialele din Statele Unite intr-o confruntare cu Donald Trump, candidatul Partidului Republican. Daca se va intampla asa, victoria va fi uriasa. Din mai multe motive.

Ar veni, la Casa Alba, un democrat dupa ce, timp de doua mandate, la varful politicii americane, s-a aflat tot un democrat. Si asta in conditiile in care, nici in politica interna si nici in politica externa, nu au fost inregistrate rezultate pozitive concludente sub aceste mandate democrate. Dimpotriva, America este in declin. Atat economic, cat si geostrategic. Si cu toate acestea, iata, este posibil si chiar probabil ca stafeta prezidentiala sa fie purtata, in continuare, de un democrat. Pentru noi nu este o veste formidabila. Cei mai multi romani din Statele Unite, in mod traditional, voteaza cu republicanii si nu cu democratii.

Al doilea motiv este ca, pentru prima data in istoria Statelor Unite, ar urma sa existe un presedinte femeie. Fosta prima doamna va deveni seful Executivului, in timp ce un fost presedinte, sotul lui Hillary Clinton, va deveni primul domn al Americii. Iata o inversare de pozitii care ne spune extrem de multe in ceea ce priveste mentalitatea societatii americane in noul secol in care traim. Femeile pot castiga. Si pot deveni elemente dominante ale societatii. Iar al treilea motiv preocupant este ca, in acest fel, poate fi dat un semnal intregii lumi euroatlantice. Ceea ce a fost posibil sa se intample in Germania si, mai  devreme, in Marea Britanie, dar si in alte state europene, iata, se intampla si in Statele Unite. Iar fenomenul poate ajunge si la noi. Si inca repede. Vom vedea cum.

In urma cu un an, parea de necrezut ca o femeie sa devina primar general al Capitalei. Atunci, toata lumea se uita catre independenti. Sau catre oameni politici care puteau juca rolul unor independenti. Si erau vehiculate fel de fel de scenarii pentru aceasta a doua functie electiva in statul roman, cea de primar general al Capitalei. Prezenta, la varf, a unei doamne nu se regasea in niciunul dintre aceste scenarii. Mi-am permis sa avansez ipoteza, conform careia Gabriela Firea s-ar califica pentru aceasta pozitie. Intr-un moment in care pesedistilor nici nu le trecea prin cap acest gand. Mi-am permis chiar sa-i transmit Gabrielei Firea, printr-una sau doua convorbiri directe, ca are sanse mari, daca s-ar inscrie in lupta pentru Primaria Generala a Capitalei, de a castiga. Le-am spus si altor pesedisti acest lucru si nu am putut sa nu retin modul ironic in care au reactionat. Si iata, Gabriela Firea a castigat. Detasat. Mai intai, cursa in interiorul PSD. Pentru a fi desemnata. Iar, apoi, a devenit primar general al Capitalei. Nu a trecut nici o saptamana de cand mi-am permis sa mai lansez o ipoteza in ceea ce o priveste, si anume ca este cel mai calificat om politic din PSD pentru a castiga competitia interna si pentru a deveni viitorul presedinte al celui mai mare partid din Romania. Dar si aceasta poate fi doar o simpla trambulina. Pentru o functie si mai inalta. Pentru cea mai inalta functie in stat.

Klaus Iohannis, conform tuturor sondajelor, scade dramatic. Se pare ca paternitatea pe care si-a asumat-o, la un moment dat, in ceea ce priveste Guvernul Ciolos ii este fatala. La fel ca si tutela, cu rezultate nu prea bune, pe care o exercita fata de PNL. Nici modul in care el se pozitioneaza, ca arbitru, intre principalele institutii ale statului nu i-a adus beneficii. Dimpotriva. Opinia publica incepe sa suspecteze, din ce in ce mai mult, faptul ca presedintele Romaniei ar fi incalecat de “sistem”. Ca ar fi, cu alte cuvinte, prizonierul acestuia. Pe drept sau pe nedrept, sistemul este personificat prin “binom”. Un termen inventat de Ion Cristoiu. Iar binomul este personificat de Florian Coldea, conducatorul operativ al SRI, si Laura Codruta Kovesi, temuta sefa DNA. Daca a fost vreodata “trinom”, a treia piesa a plecat. Plasata de acelasi Klaus Iohannis, in persoana doamnei Livia Stanciu, la Curtea Constitutionala a Romaniei. Ceea ce a nascut alte speculatii. De santaj si recompensa.

In aceste conditii, in care credibilitatea presedintelui a ajuns foarte jos, in urma altor personaje politice adversare ale acestuia, este legitim sa se discute, din ce in ce mai mult, despre o succesiune, la Cotroceni, care urmeaza sa aiba loc inaintea incheiereii celor doua mandate.

Si iata ca, vorbind despre succesiunea la preluarea institutiei prezidentiale, ne referim, din nou, falatmente, la doamne. La doamna  Gabriela Firea, de pilda. Daca se va crea un vid la Cotroceni, al doilea om ca numar de voturi in statul roman si aflat pe un loc fruntas in materie de credibilitate, poate deveni un candidat serios.

Dar, la fel, un alt candidat cat se poate de credibil este o alta doamna. Laura Codruta Kovesi. Si Laura Codruta Kovesi se bucura de un grad ridicat de credibilitate. Cel putin atata timp cat romanii vor sa vada sange pe pereti, seful DNA devine eligibil pentru functia prezidentiala. Ca sa nu mai vorbesc ca, atata timp cat va functiona “sistemul” si cat acest “sistem” va domina viata politica romaneasca, el il va si putea instrumenta. Nimic mai simplu deci, ca “sistemul” sa isi impinga, la varf, in mod oficial, cel mai reprezentativ produs al sau. La aceste argumente, mai adaug doua. Prin desele interventii in presa, Laura Codruta Kovesi lasa, de mult timp, impresia ca s-a lansat intr-o competitie de tip electoral. La captul primului mandat al lui Klaus Iohannis sau chiar inainte, sefa DNA – exista toate premisele in acest sens –, va deveni, din multe puncte de vedere, cel mai puternic personaj din Romania. Si se vor gasi, cu certitudine, daca nu s-au si gasit, suficient de multi tutari care sa o sprijine.

Iar al doilea argument este o aschie care nu sare prea departe de buturuga. Este un fel de ghici ghicitoarea mea. Daca, pentru Statele Unite, Laura Codruta Kovesi este cel mai mare erou mioritic, daca, in Statele Unite, o doamna va deveni primul presedinte de sex feminin al Americii si daca, in Romania, se va crea un vid al puterii prezidentiale, ghici pe cine ar putea promova Casa Alba pentru a deveni noul presedinte al Romaniei.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii