Controlul serviciilor secrete de catre DNA   septembrie 3rd, 2016

srs_edit2-90x90O intreaga dezbatere publica s-a nascut incepand de joi. Chiar din momentul in care s-a aflat ca Directia Nationala Anticoruptie a controlat, la sange, serviciul secret al Ministerului de Interne. Nenumarate voci din presa, dar si din politica au contestat dreptul DNA de a verifica serviciile secrete. Pe motiv ca sunt secrete. Am un cu totul alt punct de vedere. Pornind chiar de la recentul scandal  de la Interne.

Nu pun in discutie vinovatia sau nevinovatia lui Petre Toba. Nici a celorlalti cercetati de catre DNA. Urmeaza ca procurorii sa demonstreze in fata judecatorilor daca, acolo, s-au savarsit sau nu fapte de coruptie. Daca banul public a fost deturnat sau nu in beneficiul unor persoane. Cu totul si cu totul altceva ma intereseaza. Ma preocupa dreptul la control al DNA.

In principiu, toate serviciile secrete, cu exceptia serviciului secret al DNA, care functioneaza de ani bani, sunt supuse unui control. Fie parlamentar, fie de alta natura. In realitate, experienta ne-a aratat ca, in Romania, nu a functionat niciun control. Serviciile secrete sunt fara stapan. Ele pot incalca oricand si cat vor drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Pot comite abuzuri si excese de tot felul. Si, din nefericire, aceasta situatie va mai continua o vreme. Pentru ca nu exista niciun fel de vointa politica manifestata de la nivelul presedintiei ori institutiei parlamentare, in sensul curmarii acestei stari de lucruri. Presedintele admite, fara niciun fel de discernamant, orice ii spun serviciile secrete, iar parlamentarii tremura cand se afla in prezenta reprezentantilor SRI si SIE. In Statele Unite, de pilda, tremura serviciile secrete atunci cand sunt chemate sa dea socoteala in Congres. Pe de alta parte, sunt mult prea multi responsabili ai serviciilor secrete extrem de bogati. Cu avere pe care nu o pot justifica. Acesta este rezultatul coruptiei.

Coruptia din serviciile secrete este endemica. Este aproape generalizata. La fel cum se intampla si cu coruptia din societatea romaneasca. Cine poate controla actele de coruptie savarsite de lucratorii serviciilor secrete mai bine decat Directia Nationala Anticoruptie? Exista vreo alta institutie care ar putea face acest lucru? Si daca nu, atunci cum poate fi pus la indoiala de catre cineva dreptul DNA de a face control?

Evident ca acest control nu se poate extinde si asupra operatiunilor in teren ale serviciilor secrete ori asupra retelei acestora de agenti acoperiti. In rest, as vrea sa vad toate serviciile secrete luate la control, incepand cu SRI si SIE si terminand cu SPP si chiar cu serviciul secret al Armatei.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii